Jaki jest trik na doskonałe ciasto drożdżowe?
Smaczne, puszyste ciasto drożdżowe to wizytówka każdej dobrej gospodyni. Na szczęście są triki, by się udawało! Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że ciasto drożdżowe wymaga czasu i cierpliwości. Aby było puszyste i wyrośnięte, należy je napowietrzyć poprzez odpowiednio długie wyrabianie. To domowa siłownia, bo masę z drożdżami warto wyrabiać nawet około 15-20 minut!
Przeczytaj także: Ciasto drożdżowe z rodzynkami. Smakuje jak od babci!
Niektóre gospodynie stosują sprytny patent na swoje ciasto drożdżowe. Gdy wstawiają je do piekarnika, umieszczają w nim także żaroodporne naczynie z wodą. Może stać obok lub pod blachą z ciastem. Dzięki temu podczas pieczenia wytworzy się para wodna, która sprawi, że drożdżowe będzie wyrośnięte, pulchne i wilgotne. Należy jednak pamiętać, by nie otwierać piekarnika, dopóki ciasto nie będzie gotowe, by nie zepsuć go gwałtownymi zmianami temperatury.
Przeczytaj także: Poznaj prosty przepis na najlepsze cynamonki!
Przepis na rogaliki drożdżowe z dżemem
Składniki:
- 250 g masła
- 4 szklanki
- 3 jajka
- 10 dag świeżych drożdży
- 1 szklanka cukru 220
- aromat cytrynowy i śmietankowy
- dowolny dżem
Przygotowanie:
Drożdże pokrusz i połącz z mąką. Dodaj zimne masło i wbij jajka, a następnie posiekaj składniki jak na kruche ciasto. Zagnieć na jednolitą masę i owiń ściereczką, a następnie wrzuć do miski z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie, wyjmij je z wody i osusz. Dopiero wtedy dodaj cukier oraz aromaty, zagnieć ponownie. Podziel na równe części, każdą z nich rozwałkuj i potnij na trójkąty. Nakładaj po łyżeczce ulubionego dżemu i zwijaj, formując rogaliki. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements