StoryEditorSłodka przekąska

Niezawodny przepis na domowe rogaliki drożdżowe z dżemem

Ze świętem 11 listopada kojarzą się nie tylko symbole narodowe, ale też gęsina i rogale świętomarcińskie. Jeżeli masz ochotę na rogalika – niekoniecznie z białym makiem - wypróbuj nasz przepis na rogaliki z "topionego" ciasta drożdżowego. Gwarantujemy, że się udadzą!

Jaki jest trik na doskonałe ciasto drożdżowe? 

Smaczne, puszyste ciasto drożdżowe to wizytówka każdej dobrej gospodyni. Na szczęście są triki, by się udawało! Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że ciasto drożdżowe wymaga czasu i cierpliwości. Aby było puszyste i wyrośnięte, należy je napowietrzyć poprzez odpowiednio długie wyrabianie. To domowa siłownia, bo masę z drożdżami warto wyrabiać nawet około 15-20 minut! 

Przeczytaj także: Ciasto drożdżowe z rodzynkami. Smakuje jak od babci!

Niektóre gospodynie stosują sprytny patent na swoje ciasto drożdżowe. Gdy wstawiają je do piekarnika, umieszczają w nim także żaroodporne naczynie z wodą. Może stać obok lub pod blachą z ciastem. Dzięki temu podczas pieczenia wytworzy się para wodna, która sprawi, że drożdżowe będzie wyrośnięte, pulchne i wilgotne. Należy jednak pamiętać, by nie otwierać piekarnika, dopóki ciasto nie będzie gotowe, by nie zepsuć go gwałtownymi zmianami temperatury. 

Przeczytaj także: Poznaj prosty przepis na najlepsze cynamonki!

Przepis na rogaliki drożdżowe z dżemem 

Składniki

  • 250 g masła 
  • 4 szklanki 
  • 3 jajka 
  • 10 dag świeżych drożdży 
  • 1 szklanka cukru 220 
  • aromat cytrynowy i śmietankowy 
  • dowolny dżem 

Przygotowanie

Drożdże pokrusz i połącz z mąką. Dodaj zimne masło i wbij jajka, a następnie posiekaj składniki jak na kruche ciasto. Zagnieć na jednolitą masę i owiń ściereczką, a następnie wrzuć do miski z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie, wyjmij je z wody i osusz. Dopiero wtedy dodaj cukier oraz aromaty, zagnieć ponownie. Podziel na równe części, każdą z nich rozwałkuj i potnij na trójkąty. Nakładaj po łyżeczce ulubionego dżemu i zwijaj, formując rogaliki. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. listopad 2024 13:53