StoryEditorProstsze niż myślisz!

Jak samemu zrobić pyszną domową musztardę?

O ile zrobienie domowego majonezu to dla wielu żaden problem, o tyle samodzielne przygotowanie musztardy wydaje się wyższą szkołą jazdy. Czy tak jest naprawdę? Wcale nie! Ten smaczny dodatek do dań zrobisz z łatwością. Co będzie potrzebne?

Przepis na klasyczną domową musztardę 

Składniki

  • 200 g gorczycy białej, 
  • 250 ml octu jabłkowego, 
  • 50 ml wody, 
  • 30 ml oleju, 
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • 2 łyżeczki soli, 
  • 1 łyżeczka pieprzu 

Przygotowanie

Nasiona gorczycy utrzyj lub zmiel. W garnku zagotuj wodę, dodaj ocet, miód i przyprawy. Wrzątkiem zalej gorczycę i odstaw, by napęczniała - potrwa to kilka godzin. Tak przygotowaną musztardę przełóż do słoika. Jeżeli będzie za gęsta, dodaj jeszcze trochę wody. Domowa musztarda jeszcze przez kilka dni będzie się “przegryzać”. Najlepiej zjeść ją w ciągu około 3 tygodni.

image
FOTO: Envato Elements

Co można dodać do domowej musztardy? 

Powyższy przepis to absolutne minimum. Gdy raz przygotujemy musztardę samodzielnie, szybko zorientujemy się, czego nam w niej brakuje, by była idealna. Wiadomo bowiem, że na rynku dostępne są dziesiątki odmian, od łagodnych w smaku po te zwane “piekielnymi”. Jeżeli wolimy wyrazisty smak musztardy, można dodać do niej 1-2 łyżki startego chrzanu a białą gorczycę wymieszać z czarną. Z kolei chcąc osiągnąć słodki smak, możemy dodać więcej miodu lub innego słodzika - np. syropu klonowego. 

Przeczytaj także: Domowe sposoby na walkę z inflacją: poznaj przepis na majonez!

W musztardzie mogą znaleźć się także inne przyprawy i dodatki: płatki chili, kurkuma, rozmaryn czy pieczone jabłka. Ocet jabłkowy może być zastąpiony przez inny - słodowy czy ryżowy, a nawet przez białe wino. Warto poeksperymentować ze smakiem, by osiągnąć efekt, którego nie sposób kupić w sklepie! 

Bonus: przepis na domową musztardę z jabłkami 

Składniki

  • 200 g białej gorczycy, 
  • pieczone jabłka, 
  • sól, 
  • cukier, 
  • kurkuma, 
  • 30 ml oleju, 
  • 50 ml wody 

Przygotowanie:

Gorczycę przepłucz wrzątkiem dwa razy. Zalej całe ziarna gorącą wodą i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie dodaj gorczycę do pieczonych jabłek (mogą to też być jabłka, które zostały z domowego octu jabłkowego). Przypraw, dodając po łyżeczce soli, cukru i kurkumy. Wlej olej oraz wodę i zmiksuj całość, by powstała gładka masa. Gotowe!

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 00:56