Co zrobić, żeby czerwona kapusta zmiękła?
Czerwona kapusta jest twardym warzywem, które po posiekaniu może być suche. Aby uzyskać efekt soczystej surówki, niezbędna okaże się obróbka. Jest ona jednak prostsza, niż mogłoby się wydawać! Wystarczy po poszatkowaniu skropić kapustę kwaśnym płynem - sokiem z cytryny lub octem, najlepiej winnym lub jabłkowym. Następnie odstawiamy ją na chwilę, dodajemy pozostałe składniki i gotowe!
Przeczytaj także: Przepis na curry z dyni, które rozgrzeje w jesienny dzień
Alternatywnym sposobem jest posypanie kapusty solą. Najlepiej zrobić to z wyprzedzeniem, co najmniej godzinę przed przygotowaniem surówki. Wówczas warzywo będzie miało czas, by zaabsorbować sól i zmięknąć. Zaletą tego rozwiązania jest fakt, że kapusta zachowa swój kolor.
Czy czerwoną kapustę na surówkę trzeba sparzyć?
Ze względu na to, że czerwona kapusta jest twarda, warto również rozważyć sparzenie jej, zanim zaczniemy robić surówkę. Należy jednak pamiętać, że wówczas straci ona nieco swojej chrupkości. Aby sparzyć kapustę na surówkę, najlepiej przelać ją wrzątkiem lub przez kilka minut gotować we wrzącej, osolonej wodzie.
Przeczytaj także: Z tym przepisem na placki pokochasz wątróbkę! Jak je podać?
Przepis na klasyczną surówkę z czerwonej kapusty
- Składniki:
- 1 czerwona kapusta
- 2 cebule
- 2 jabłka jędrne i kwaskowate
- 2-4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2-4 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego
Przygotowanie:
Z kapusty usuń zewnętrzne liście. Usuń głąb i drobno poszatkuj warzywo. Sparz kapustę wrzątkiem, a następnie odcedź, lekko dociskając. Przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny. Dodaj posiekaną cebulę i drobno pokrojone lub starte na tarce jabłka. Dopraw do smaku solą i cukrem, a na koniec polej surówkę oliwą lub olejem i dokładnie wymieszaj.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements