Jak się robi klasyczne tiramisu?
Klasyczne włoskie tiramisu to połączenie kilku składników. Nie obędzie się bez podłużnych biszkoptów, zwanych savoiardi, mocnej kawy, alkoholu oraz kremu na bazie serka mascarpone. W naczyniu układamy warstwy z nasączonych kawą lub alkoholem biszkoptów i przekładamy je porcjami kremu. Wbrew pozorom, to naprawdę prosty deser - być może dlatego aż tak zachęca, by z nim eksperymentować! Jest kaloryczny, ale to świetny przykład jedzenia na pocieszenie, na co wskazuje nawet jego nazwa: “tiramisu” można tłumaczyć jako “pociesz mnie”.
Przeczytaj także: Zatrzymaj jesień na dłużej: 3 przepisy na dżem z dyni
Pomysł na jesienny deser a la tiramisu
Nie każdy deser przygotowany z biszkoptów i kremu można nazwać tiramisu. Mimo to powstają setki wariacji na temat tego włoskiego klasyka. Jeden z nich zakłada dodanie porcji pieczonych jabłek i dyni, doprawionych cynamonem. Brzmi jak doskonała przekąska na jesień? Zatem do dzieła!
Przeczytaj także: Szukasz pomysłu na jesienny deser? Sięgnij po kaszę i zaskocz się!
Przepis na tiramisu z jabłkiem i dynią
Składniki:
- 200 g ciasteczek amaretti
- 200 ml mocnej kawy
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 80 g cukru
- 500 g serka mascarpone
- 2 duże jabłka
- 400 g puree z dyni
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Jabłka pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, dodając masło, łyżkę cukru i cynamon. Skarmelizowane jabłka zdejmij z ognia i wystudź. Zaparz kawę i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj krem: jajka sparz gorącą wodą, rozbij i oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Żółtka z pozostałym cukrem utrzyj na puch. Gdy tak będzie, dodawaj po łyżce mascarpone i ucieraj na niewielkich obrotach miksera. Na koniec dodaj pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszaj.
Ciasteczka zanurzaj w ostudzonej kawie i układaj na dnie naczynia, w którym chcesz zrobić deser. Następnie nałóż porcję kremu, a na to porcję puree z dyni. Przykryj kolejnym piętrem z ciastek, na wierzch wyłóż karmelizowane jabłka. Nakładaj kolejne warstwy aż do skończenia składników. Po wierzchu posyp kakao lub cynamonem. Odstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements