![3 przepisy karnawałowe na niespotykane słodkości](https://static.halowies.pl/images/2024/12/16/o_567887_1280.png)
Spis treści:
- Ciastko a la brownie z kaszy manny
- Budyń jaglany z kawowym akcentem
- Kociewski gryz - panna cotta na kaszy manny prosto z Kociewia
- Kasza owsiana z marcepanem
- Przepis na placki z kaszki kukurydzianej
Ciastko a la brownie z kaszy manny
Składniki:
- 200 g kaszy manny
- 3 czekolady około 70%, każda po 100 g
- 100 g cukru
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- sok z 1 cytryny
- 1 litr napoju owsianego
- 2 suche wafle o wymiarach około 28 na 28 cm
Przygotowanie:
Do garnka wlej napój roślinny, dodaj cukier i przyprawę piernikową. Podgrzej do zagotowania. Wyłącz grzanie i dodaj połamaną czekoladę oraz sok z cytryny. Wymieszaj do rozpuszczenia. Wsypuj partiami kaszę, ciągle mieszając trzepaczką. Następnie włącz grzanie i ciągle mieszając łyżką, podgrzewaj, aż kasza zgęstnieje. Ułóż 1 wafel i nałóż czekoladową masę. Wyrównaj wierzch i przykryj drugim waflem. Obciąż równo na całej powierzchni, np. deską do krojenia. Odstaw do wystudzenia. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Pokrój na kwadraty i ułóż na kratce (spowoduje to, że wafle nie będą przemoczone od masy).
Przeczytaj także: Kaszotto z pęczaku z dynią i kurczakiem - tę przekąskę zabierzesz do pracy
Budyń jaglany z kawowym akcentem
Składniki:
- 150 g kaszy jaglanej
- 40 g kawy zbożowej
- 750 ml roślinnego napoju owsianego
- 250 ml wody
- dowolny syrop do posłodzenia
Przygotowanie:
Napój owsiany połącz z wodą. Dodaj kawę i gotować 5 minut. Przecedź przez gęste sito lub gazę. Kaszę przepłucz kilka razy gorącą wodą. Wsyp do garnka i wlej napar kawowy. Gotuj 20 minut na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gorącą kaszę z naparem dokładnie zmiksuj blenderem i dosłódź do smaku.
Kociewski gryz - panna cotta na kaszy manny prosto z Kociewia
Składniki:
- 80 g kaszy manny
- 350 g roślinnego napoju (np. owsianego)
- 1 łyżka cukru
- sok z 1 cytryny
- 2-3 łyżki czarnych jagód w soku
Przygotowanie:
Do garnka wlej napój roślinny i wsyp kaszę, cukier, dodaj sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj i mieszaj cały czas, aż masa stanie się gęsta. Miseczkę wypłucz zimną wodą i wlej masę. Odstaw do wystudzenia i wstaw na kilka godzin do lodówki. Wyjmij z miseczki na talerzyk i ułóż na wierzchu jagody z sokiem. Można też podawać gryz na ciepło w miseczkach.
Przeczytaj także: Przepis na kaszotto ze świeżymi grzybami wprost z lasu
Kasza owsiana z marcepanem
Składniki:
- 100 g kaszy owsianej
- 250 ml napoju owsianego
- 250 ml wody
- 100 g migdałów bez skórki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Przygotowanie:
Kaszę wsyp do garnka. Wlej napój owsiany i wodę. Gotuj 30 minut na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Migdały zmiel na drobne okruszki za pomocą blendera i dodaj wraz z cukrem do kaszy. Gotuj 5 minut. Dodaj ekstrakt, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Gotowe!
Przepis na placki z kaszki kukurydzianej
Składniki:
- 100 g kaszy kukurydzianej (nie polenty)
- 500 ml wody
- 1/2 kg kwaśnych jabłek
- 200 g mąki pszennej uniwersalnej
- 125 napoju owsianego
- 2 łyżki cukru
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę wsyp do garnka i wlej wodę. Gotuj 5 minut na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Odstaw do wystudzenia. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj wraz z mąką i cukrem oraz napojem do kaszy. Dokładnie wymieszaj. Smaż placki na rumiano z obu stron na oleju. Zdejmuj i odkładaj na ręcznik papierowy, by osuszyć je z nadmiaru tłuszczu.
źródło: materiały prasowe akcji „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych
fot. „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych