StoryEditorDesery z kaszy

Szukasz pomysłu na jesienny deser? Sięgnij po kaszę i zaskocz się!

Nie kojarzysz kaszy z czymś, co można zjeść na deser? Błąd! Okazuje się, że różne rodzaje kaszy stanowią świetną bazę dla sycących, pożywnych słodkich dań, które sprawdzą się jako desery. Poznaj propozycje przepisów - pozytywnie się zaskoczysz!

Spis treści:

Ciastko a la brownie z kaszy manny

Składniki:

  • 200 g kaszy manny
  • 3 czekolady około 70%, każda po 100 g
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • sok z 1 cytryny
  • 1 litr napoju owsianego
  • 2 suche wafle o wymiarach około 28 na 28 cm

Przygotowanie:

Do garnka wlej napój roślinny, dodaj cukier i przyprawę piernikową. Podgrzej do zagotowania. Wyłącz grzanie i dodaj połamaną czekoladę oraz sok z cytryny. Wymieszaj do rozpuszczenia. Wsypuj partiami kaszę, ciągle mieszając trzepaczką. Następnie włącz grzanie i ciągle mieszając łyżką, podgrzewaj, aż kasza zgęstnieje. Ułóż 1 wafel i nałóż czekoladową masę. Wyrównaj wierzch i przykryj drugim waflem. Obciąż równo na całej powierzchni, np. deską do krojenia. Odstaw do wystudzenia. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Pokrój na kwadraty i ułóż na kratce (spowoduje to, że wafle nie będą przemoczone od masy).

Przeczytaj także: Kaszotto z pęczaku z dynią i kurczakiem - tę przekąskę zabierzesz do pracy

image
FOTO: Akcja "lubię Kaszę"/mat. Prasowe

Budyń jaglany z kawowym akcentem

Składniki:

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 40 g kawy zbożowej
  • 750 ml roślinnego napoju owsianego
  • 250 ml wody
  • dowolny syrop do posłodzenia

Przygotowanie:

Napój owsiany połącz z wodą. Dodaj kawę i gotować 5 minut. Przecedź przez gęste sito lub gazę. Kaszę przepłucz kilka razy gorącą wodą. Wsyp do garnka i wlej napar kawowy. Gotuj 20 minut na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gorącą kaszę z naparem dokładnie zmiksuj blenderem i dosłódź do smaku.

image
FOTO: Akcja "lubię Kaszę"/mat. Prasowe

Kociewski gryz - panna cotta na kaszy manny prosto z Kociewia

Składniki:

  • 80 g kaszy manny
  • 350 g roślinnego napoju (np. owsianego)
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki czarnych jagód w soku

Przygotowanie:

Do garnka wlej napój roślinny i wsyp kaszę, cukier, dodaj sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj i mieszaj cały czas, aż masa stanie się gęsta. Miseczkę wypłucz zimną wodą i wlej masę. Odstaw do wystudzenia i wstaw na kilka godzin do lodówki. Wyjmij z miseczki na talerzyk i ułóż na wierzchu jagody z sokiem. Można też podawać gryz na ciepło w miseczkach.

Przeczytaj także: Przepis na kaszotto ze świeżymi grzybami wprost z lasu

image
FOTO: Akcja "lubię Kaszę"/mat. Prasowe

Kasza owsiana z marcepanem

Składniki:

  • 100 g kaszy owsianej
  • 250 ml napoju owsianego
  • 250 ml wody
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Przygotowanie:

Kaszę wsyp do garnka. Wlej napój owsiany i wodę. Gotuj  30 minut na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Migdały zmiel na drobne okruszki za pomocą blendera i dodaj wraz z cukrem do kaszy. Gotuj 5 minut. Dodaj ekstrakt, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Gotowe!

image
FOTO: Akcja "lubię Kaszę"/mat. Prasowe

Przepis na placki z kaszki kukurydzianej

Składniki:

  • 100 g kaszy kukurydzianej (nie polenty)
  • 500 ml wody
  • 1/2 kg kwaśnych jabłek
  • 200 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 125 napoju owsianego
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę wsyp do garnka i wlej wodę. Gotuj 5 minut na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Odstaw do wystudzenia. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj wraz z mąką i cukrem oraz napojem do kaszy. Dokładnie wymieszaj. Smaż placki na rumiano z obu stron na oleju. Zdejmuj i odkładaj na ręcznik papierowy, by osuszyć je z nadmiaru tłuszczu.

image
FOTO: Akcja "lubię Kaszę"/mat. Prasowe

źródło: materiały prasowe akcji „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych

fot. „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. październik 2024 14:02