Spis treści:
- Przepis na dżem dyniowy z pomarańczą
- Dżem dyniowy z jabłkami - przepis
- Rozgrzewający dżem z dyni z przyprawami
Przepis na dżem dyniowy z pomarańczą
Składniki:
- 1,5 kg dyni Hokkaido
- 1 szklanka cukru
- 4 pomarańcze
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Dynię umyj, przetnij na pół i usuń pestki. Pokrój miąższ wraz ze skórką w grubą kostkę. Umieść dynię w garnku o grubym dnie. Z pomarańczy i cytryny wyciśnij sok, dodaj do garnka. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż dynia zmięknie. Zblenduj ją, by powstała gładka masa. Wsyp szklankę cukru i ponownie postaw na ogniu, gotując kolejne 15 minut. Tak przygotowany dżem przełóż do czystych, wyparzonych słoików i odstaw je do góry dnem.
Przeczytaj także: Jak prażyć dyniowe pestki? Prażone pestki dyni na 3 sposoby
Dżem dyniowy z jabłkami - przepis
Składniki:
- 1,5 kg dyni Hokkaido lub piżmowej
- 1 kg jabłek
- 1 szklanka cukru
- 1 cytryna
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Dynię umyj, usuń pestki i skórkę (jeśli używasz piżmowej, skórka dyni Hokkaido jest jadalna), pokrój w grubą kostkę. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój. Umieść dynię i jabłka w garnku, wlej wodę oraz sok wyciśnięty z cytryny i gotuj na niewielkim ogniu przez 25 minut. Gdy zawartość garnka zmięknie, zblenduj wszystko na jednolitą masę i zasyp cukrem. Podgrzewaj przez kolejne 15 minut. Przełóż dżem do czystych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.
Przeczytaj także: Kaszotto z pęczaku z dynią i kurczakiem - tę przekąskę zabierzesz do pracy
Rozgrzewający dżem z dyni z przyprawami
Składniki:
- 1 kg dyni piżmowej
- 1 szklanka cukru
- kawałek świeżego imbiru
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 3 goździki
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Dynię opłucz, usuń skórkę oraz nasiona. Pokrój w kostkę. Pomarańcze sparz wrzątkiem, wyszoruj i pokrój w plasterki. W garnku rozpuść cukier, gdy zacznie się karmelizować wsyp pomarańcze, nieco startego na tarce imbiru, goździki i cynamon. Podsmażaj przez chwilę na niedużym ogniu, dodaj dynię i zalej zawartość garnka wodą. Przykryj naczynie i gotuj na niedużym ogniu około 30 minut. Po tym czasie zblenduj dżem, by był jednolity. Przełóż go do czystych, wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.
Przeczytaj także: Wegańska jesień: jak zrobić hummus z dyni?
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements