StoryEditorSkarby jesieni

Zatrzymaj jesień na dłużej: 3 przepisy na dżem z dyni

Jesień to Twoja ulubiona pora roku? Nie wyobrażasz sobie życia bez dyni? Zrób z niej dżem i zachowaj jesienne smaki na dłużej! Proponujemy 3 pomysły na domową marmoladę dyniową z dodatkami!

Spis treści:

Przepis na dżem dyniowy z pomarańczą 

Składniki

  • 1,5 kg dyni Hokkaido 
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 pomarańcze 
  • 1 cytryna 

Przygotowanie

Dynię umyj, przetnij na pół i usuń pestki. Pokrój miąższ wraz ze skórką w grubą kostkę. Umieść dynię w garnku o grubym dnie. Z pomarańczy i cytryny wyciśnij sok, dodaj do garnka. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż dynia zmięknie. Zblenduj ją, by powstała gładka masa. Wsyp szklankę cukru i ponownie postaw na ogniu, gotując kolejne 15 minut. Tak przygotowany dżem przełóż do czystych, wyparzonych słoików i odstaw je do góry dnem. 

Przeczytaj także: Jak prażyć dyniowe pestki? Prażone pestki dyni na 3 sposoby

image
FOTO: Envato Elements

Dżem dyniowy z jabłkami - przepis 

Składniki

  • 1,5 kg dyni Hokkaido lub piżmowej 
  • 1 kg jabłek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 cytryna 
  • 1 szklanka wody 

Przygotowanie

Dynię umyj, usuń pestki i skórkę (jeśli używasz piżmowej, skórka dyni Hokkaido jest jadalna), pokrój w grubą kostkę. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój. Umieść dynię i jabłka w garnku, wlej wodę oraz sok wyciśnięty z cytryny i gotuj na niewielkim ogniu przez 25 minut. Gdy zawartość garnka zmięknie, zblenduj wszystko na jednolitą masę i zasyp cukrem. Podgrzewaj przez kolejne 15 minut. Przełóż dżem do czystych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem. 

Przeczytaj także: Kaszotto z pęczaku z dynią i kurczakiem - tę przekąskę zabierzesz do pracy

image
FOTO: Envato Elements

Rozgrzewający dżem z dyni z przyprawami 

Składniki

  • 1 kg dyni piżmowej 
  • 1 szklanka cukru 
  • kawałek świeżego imbiru 
  • 2 pomarańcze 
  • 1 cytryna 
  • 3 goździki 
  • 0,5 łyżeczki cynamonu 

Przygotowanie

Dynię opłucz, usuń skórkę oraz nasiona. Pokrój w kostkę. Pomarańcze sparz wrzątkiem, wyszoruj i pokrój w plasterki. W garnku rozpuść cukier, gdy zacznie się karmelizować wsyp pomarańcze, nieco startego na tarce imbiru, goździki i cynamon. Podsmażaj przez chwilę na niedużym ogniu, dodaj dynię i zalej zawartość garnka wodą. Przykryj naczynie i gotuj na niedużym ogniu około 30 minut. Po tym czasie zblenduj dżem, by był jednolity. Przełóż go do czystych, wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.

Przeczytaj także: Wegańska jesień: jak zrobić hummus z dyni?

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. październik 2024 17:19