Spis treści:
Podlaski barszcz wiejski
Składniki:
- 25 dkg włoszczyzny,
- 50 dkg buraków ćwikłowych,
- 0,25 l kwasu z ogórków,
- 1,5 l wody,
- 1 l mięsnego bulionu,
- 12 dkg śmietany,
- ząbek czosnku,
- sól,
- cukier,
- liść laurowy
Przygotowanie:
Buraki wyszoruj i ugotuj bez obierania. Gdy wystygną, zdejmij łupiny i pokrój w cienkie plastry. W garnku przygotuj wywar z włoszczyzny, gotując ją w bulionie mięsnym. Gdy będzie gotowy, dodaj buraki i 1,5 litra wody. Wlewaj po trochu kwas z ogórków i gotuj przez około 30 minut. Po tym czasie dopraw solą, czosnkiem, cukrem i liściem laurowym. Na koniec dodaj śmietanę. Podawaj z fasolą lub ziemniakami.
Przeczytaj także: Przepis na podlaską babkę ziemniaczaną
Podlaska kiszka ziemniaczana
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 4 dkg mąki,
- 2-3 cebule,
- 3 kawałki jelita o dł. 40 cm,
- 100 g słoniny lub boczku,
- sól, pieprz,
- majeranek,
- smalec do pieczenia
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania jelit wieprzowych. Dokładnie je opłucz i włóż do ciepłej wody na godzinę. Następnie wylej płyn i przełóż jelita do zimnej, osolonej wody. Zostaw na 5-6 godzin.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę posiekaj, dodaj do ziemniaków. Słoninę lub boczek podsmaż na patelni. Przygotuj masę na kiszkę: połącz ziemniaki, cebulę, mięso z tłuszczem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Za pomocą lejka nakładaj masę do jelita. Dokładnie zawiąż i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Jeżeli kiszka zacznie pękać, zmniejsz temperaturę.
Przeczytaj także: Lokalne przysmaki: ciasto marcinek prosto z Podlasia
Kartacze rodem z Podlasia
Składniki:
- 4 kg ziemniaków,
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 1 jajko,
- 2 duże cebule,
- 100 g boczku,
- 100 g słoniny,
- sól, pieprz,
- majeranek
Przygotowanie:
Ziemniaki podziel na dwie części: 1 kg obierz i ugotuj w osolonej wodzie, pozostałe 3 kg obierz i zetrzyj na tarce. Starte ziemniaki odciśnij za pomocą bawełnianej ściereczki, zbierając wodę do naczynia. Nie wylewaj płynu - będzie potrzebny.
Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce lub ubij na puree. Dodaj starte ziemniaki oraz wodę z krochmalem, dopraw solą i zagnieć ciasto.
Mięso z łopatki wieprzowej zmiel w maszynce wraz z obraną cebulą. Dopraw pieprzem, solą i majerankiem. Wbij jajko i wymieszaj, by powstała jednolita masa. W razie potrzeby dodaj nieco wody. Z ciasta ziemniaczanego formuj na dłoni placki, nakładaj na nie farsz mięsny i sklejaj w kulę. Tak przygotowane kartacze wrzucaj do gorącej, osolonej wody. Gotuj 30-40 minut na małym ogniu, regularnie mieszając. Podawaj ze skwarkami ze słoniny oraz boczku.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements