StoryEditorLokalna kuchnia

Kuchnia podlaska nie ma sobie równych. Wypróbuj te 3 przepisy!

Turyści, którzy zawitali na Podlasie, zwykle wyjeżdżają stamtąd oczarowani sielskością tego regionu oraz jego wybitną kuchnią. Jeżeli nie planujesz w tym roku urlopu na Podlasiu, zaproś je do swojej kuchni z tymi przepisami na lokalne dania!

Spis treści:

Podlaski barszcz wiejski 

Składniki

  • 25 dkg włoszczyzny, 
  • 50 dkg buraków ćwikłowych, 
  • 0,25 l kwasu z ogórków, 
  • 1,5 l wody, 
  • 1 l mięsnego bulionu, 
  • 12 dkg śmietany, 
  • ząbek czosnku, 
  • sól, 
  • cukier, 
  • liść laurowy 

Przygotowanie

Buraki wyszoruj i ugotuj bez obierania. Gdy wystygną, zdejmij łupiny i pokrój w cienkie plastry. W garnku przygotuj wywar z włoszczyzny, gotując ją w bulionie mięsnym. Gdy będzie gotowy, dodaj buraki i 1,5 litra wody. Wlewaj po trochu kwas z ogórków i gotuj przez około 30 minut. Po tym czasie dopraw solą, czosnkiem, cukrem i liściem laurowym. Na koniec dodaj śmietanę. Podawaj z fasolą lub ziemniakami. 

Przeczytaj także: Przepis na podlaską babkę ziemniaczaną

image
FOTO: Envato Elements

Podlaska kiszka ziemniaczana 

Składniki

  • 2 kg ziemniaków, 
  • 4 dkg mąki, 
  • 2-3 cebule, 
  • 3 kawałki jelita o dł. 40 cm, 
  • 100 g słoniny lub boczku, 
  • sól, pieprz, 
  • majeranek, 
  • smalec do pieczenia 

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania jelit wieprzowych. Dokładnie je opłucz i włóż do ciepłej wody na godzinę. Następnie wylej płyn i przełóż jelita do zimnej, osolonej wody. Zostaw na 5-6 godzin. 

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę posiekaj, dodaj do ziemniaków. Słoninę lub boczek podsmaż na patelni. Przygotuj masę na kiszkę: połącz ziemniaki, cebulę, mięso z tłuszczem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Za pomocą lejka nakładaj masę do jelita. Dokładnie zawiąż i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Jeżeli kiszka zacznie pękać, zmniejsz temperaturę. 

Przeczytaj także: Lokalne przysmaki: ciasto marcinek prosto z Podlasia

Kartacze rodem z Podlasia 

Składniki

  • 4 kg ziemniaków, 
  • 1 kg łopatki wieprzowej, 
  • 1 jajko, 
  • 2 duże cebule, 
  • 100 g boczku, 
  • 100 g słoniny, 
  • sól, pieprz, 
  • majeranek 

Przygotowanie

Ziemniaki podziel na dwie części: 1 kg obierz i ugotuj w osolonej wodzie, pozostałe 3 kg obierz i zetrzyj na tarce. Starte ziemniaki odciśnij za pomocą bawełnianej ściereczki, zbierając wodę do naczynia. Nie wylewaj płynu - będzie potrzebny. 

Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce lub ubij na puree. Dodaj starte ziemniaki oraz wodę z krochmalem, dopraw solą i zagnieć ciasto. 

Mięso z łopatki wieprzowej zmiel w maszynce wraz z obraną cebulą. Dopraw pieprzem, solą i majerankiem. Wbij jajko i wymieszaj, by powstała jednolita masa. W razie potrzeby dodaj nieco wody. Z ciasta ziemniaczanego formuj na dłoni placki, nakładaj na nie farsz mięsny i sklejaj w kulę. Tak przygotowane kartacze wrzucaj do gorącej, osolonej wody. Gotuj 30-40 minut na małym ogniu, regularnie mieszając. Podawaj ze skwarkami ze słoniny oraz boczku. 

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
08. wrzesień 2024 01:18