StoryEditorKuchnia tradycyjna

Przepis na podlaską babkę ziemniaczaną

Kuchnia regionalna to niewyczerpany skarbiec smaku. Te stare przepisy zwykle są banalnie proste, tanie i sycące, bowiem zadaniem tych dań było wykarmienie całych rodzin niedużym kosztem. Dziś proponujemy recepturę na babkę ziemniaczaną wprost z Podlasia!

Jakie są podlaskie dania tradycyjne? 

Podlasie to region z pięknymi widokami, niezwykle barwną kulturą oraz jedną z najsmaczniejszych kuchni regionalnych w Polsce! W przepisach podlaskich znajdziemy wpływy z Białorusi, Ukrainy, Litwy oraz kuchni tatarskiej. Do tradycyjnych receptur z tego regionu należą: 

  • kartacze, 
  • babka ziemniaczana, 
  • kiszka ziemniaczana, 
  • ciasto marcinek, 
  • sękacz. 

Na wymienionych potrawach kuchnia podlaska się jednak nie kończy! Warto zgłębiać ją na własną rękę i zachwycać się regionalnymi smakami. 

Przeczytaj także: Lokalne przysmaki: ciasto marcinek prosto z Podlasia

Przepis na tradycyjną babę ziemniaczaną z Podlasia 

Składniki

  • 3 kg ziemniaków, 
  • 3 jajka, 
  • 30 dkg cebuli, 
  • 0,5 kg podgardla lub boczku, 
  • pieprz, sól, 
  • masło, 
  • bułka tarta 

Przygotowanie

Cebulę obierz z łupin i posiekaj grubo. Podgardle lub boczek pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż wraz z cebulą. Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce. Wymieszaj z cebulą z dodatkiem mięsa oraz jajkami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Blaszkę do pieczenia wysmaruj grubo masłem i wysyp tartą bułką. Wlej masę ziemniaczaną i wstaw do piekarnika, nagrzanego do maksymalnej mocy. Piecz przez około 30 minut, po tym czasie masa powinna się już zapiec. Zmniejsz temperaturę do mniej więcej 180 stopni Celsjusza i piecz kolejne 2 godziny. Podawaj np. z sosem grzybowym.

Przeczytaj także: Kruszyniany – tatarska wieś na sielskim Podlasiu. Dlaczego warto tam jechać?

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. czerwiec 2024 16:02