Jakie są podlaskie dania tradycyjne?
Podlasie to region z pięknymi widokami, niezwykle barwną kulturą oraz jedną z najsmaczniejszych kuchni regionalnych w Polsce! W przepisach podlaskich znajdziemy wpływy z Białorusi, Ukrainy, Litwy oraz kuchni tatarskiej. Do tradycyjnych receptur z tego regionu należą:
- kartacze,
- babka ziemniaczana,
- kiszka ziemniaczana,
- ciasto marcinek,
- sękacz.
Na wymienionych potrawach kuchnia podlaska się jednak nie kończy! Warto zgłębiać ją na własną rękę i zachwycać się regionalnymi smakami.
Przeczytaj także: Lokalne przysmaki: ciasto marcinek prosto z Podlasia
Przepis na tradycyjną babę ziemniaczaną z Podlasia
Składniki:
- 3 kg ziemniaków,
- 3 jajka,
- 30 dkg cebuli,
- 0,5 kg podgardla lub boczku,
- pieprz, sól,
- masło,
- bułka tarta
Przygotowanie:
Cebulę obierz z łupin i posiekaj grubo. Podgardle lub boczek pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż wraz z cebulą. Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce. Wymieszaj z cebulą z dodatkiem mięsa oraz jajkami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Blaszkę do pieczenia wysmaruj grubo masłem i wysyp tartą bułką. Wlej masę ziemniaczaną i wstaw do piekarnika, nagrzanego do maksymalnej mocy. Piecz przez około 30 minut, po tym czasie masa powinna się już zapiec. Zmniejsz temperaturę do mniej więcej 180 stopni Celsjusza i piecz kolejne 2 godziny. Podawaj np. z sosem grzybowym.
Przeczytaj także: Kruszyniany – tatarska wieś na sielskim Podlasiu. Dlaczego warto tam jechać?
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements