StoryEditorDomowa nalewka

Nalewka z rabarbaru dla zdrowia i smaku

Rabarbar jest najczęściej wykorzystywany jako składnik deserów ze względu na swój charakterystyczny, kwaskowy smak. Doskonale sprawdza się także jako baza nalewki! Jak ją przygotować?

Spis treści:

Czy nalewka z rabarbaru jest zdrowa? 

Rabarbar jest warzywem bogatym w składniki odżywcze. W jego łodygach znajdziemy między innymi błonnik, potas, magnez, żelazo, witaminy A, C, K i E a także kwasy foliowy, cytrynowy i jabłkowy. Wpływa on korzystnie na krew: jej ciśnienie, krzepliwość i naczynia krwionośne. Wykazuje też działanie antynowotworowe. Po przerobieniu na nalewkę zalety zdrowotne rabarbaru nie znikną. Z tego powodu trunek ten będzie uzupełnieniem diety. Należy jednak pamiętać, że nawet domowa nalewka to alkohol, zatem nie można z nim przesadzać. 

Przeczytaj także: Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Bez niego nie ma wiosny!

Do czego zużyć nalewkę z rabarbaru? 

Nalewka rabarbarowa może być przysmakiem sama w sobie. Jeżeli jednak nie przepadasz za jej smakiem, spróbuj przygotować drinki! Rabarbarówka skomponuje się świetnie z prosecco, a w mocniejszej wersji – z dodatkiem wódki. Z kolei by nieco osłabić alkohol można dodać nalewkę do domowej lemoniady. 

Przeczytaj także: 3 pomysły na dania z rabarbarem na słodko

Przepis na nalewkę z rabarbaru na spirytusie 

Składniki

  • 1 kg rabarbaru, 
  • 500 ml spirytusu 95%, 
  • 300 ml przegotowanej wody, 
  • 200 g cukru 

Przygotowanie

Łodygi rabarbaru umyj i pokrój na kawałki o długości 2-3 cm. Umieść je w dużym słoju i zasyp cukrem. Następnie zalej przegotowaną i ostudzoną wodą oraz spirytusem. Tak przygotowaną mieszankę odstaw na 30 dni w ciemne miejsce. Codziennie potrząsaj słojem, by cukier się rozpuścił. 

Po upływie miesiąca zlej nalewkę, oddzielając płyn. Dokładnie wyciśnij kawałki rabarbaru, by odzyskać z nich cały sok. Tak przygotowaną nalewkę przelej do butelek i odłóż na 3 miesiące. 

Smak nalewki z rabarbaru można zmieniać, dodając więcej cukru lub miodu. By stała się bardziej kwaskowa, dodaj nieco soku z cytryny. Z kolei by urozmaicić smak, połącz rabarbar z truskawkami.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. czerwiec 2024 11:54