StoryEditorDomowe ciasto

Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Bez niego nie ma wiosny!

Wśród wiosennych nowalijek honorowe miejsce zajmuje rabarbar. Celebruj jego smak, przygotowując to puszyste, domowe ciasto drożdżowe z kruszonką. Tak smakuje wiosna!

Spis treści:

Jakie są właściwości zdrowotne rabarbaru? 

Rabarbar to jeden z symboli wiosny. Pojawia się w ogrodzie pod postacią niepozornych łodyg z liśćmi, jednak kryje w sobie bogactwo składników odżywczych! Jego właściwości dla zdrowia wykorzystywano w medycynie chińskiej już 4000 lat temu. W rabarbarze znajdziemy między innymi błonnik, potas, magnez, żelazo, witaminy A, C i E, kwas foliowy czy kwas cytrynowy i jabłkowy. Warto pamiętać, że roślina ta zawiera także kwas szczawiowy, który z kolei może niekorzystnie wpłynąć na nerki. Z tego powodu najlepiej sięgać po młody rabarbar. W przerośniętych łodygach kwasu szczawiowego jest więcej. 

Przeczytaj także: Jak zrobić przetwory z rabarbaru na zimę? Podajemy 3 sprawdzone przepisy!

Czy liście rabarbaru można jeść? 

Choć rabarbar kojarzymy jako różowawe łodygi, ma on także liście oraz oczywiście korzenie. Warto jednak wiedzieć, że nie nadają się one do spożycia, a wręcz są dla ludzi trujące. To właśnie w liściach kumulują się szczawiany. Objawy zatrucia obejmują ból brzucha, biegunkę i wymioty, trudności z oddychaniem a nawet zaburzenia pracy serca. Szczawiany przyczyniają się do powstawania kamieni nerkowych i uszkadzają nerki. Z tego powodu w przypadku rabarbaru jadalne są tylko łodygi.

Przeczytaj także: TOP 3 przepisy z rabarbarem na słono

Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem 

Składniki

  • 500 g mąki pszennej 
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 250 ml ciepłego mleka 
  • 150 g cukru 
  • 100 g masła 
  • 2 jajka 
  • szczypta soli 
  • 400 g rabarbaru 

Kruszonka: 

  • 100 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru 
  • 75 g zimnego masła 

Przygotowanie: 

Drożdże pokrusz i umieść w naczyniu. Zalej letnim mlekiem i dodaj 2 łyżki cukru. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Do miski wsyp mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli. Wlej zaczyn drożdżowy, roztopione i ostudzone masło. Wbij jajka i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy powstanie gładka i elastyczna masa, uformuj ją w kulę. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. 

W tym czasie umyj rabarbar i pokrój na kawałki o długości około 2 cm. Dodaj 2-3 łyżki cukru i odstaw, by puścił sok. 

Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagnieć, rozwałkuj i przełóż na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar rozłóż na wierzchu, delikatnie przyciskając. Przygotuj kruszonkę: w misce umieść zimne masło, mąkę i cukier, rozrabiaj palcami, by powstały grudki. Posyp ciasto kruszonką. Odstaw jeszcze na 20-30 minut, w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 40 minut.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. lipiec 2024 02:51