Dlaczego warto piec buraki?
Pieczone buraki to alternatywa dla tych gotowanych, która pozwoli ocalić mnóstwo składników odżywczych. Dzięki pieczeniu warzywa nie oddadzą ich do wody, lecz zachowają. Tym samym uzyskamy także specyficzny, nieco głębszy smak.
Przeczytaj także: Przyprawiona marchewka na ciepło - wyborny dodatek do obiadu!
Do czego użyć pieczonych buraków?
Pieczone buraki są soczyste i słodkie. Wykorzystamy je wszędzie tam, gdzie gotowane buraczki. Można dodać je do zupy lub kaszotta. Zrobimy z nich także wegetariańskie kotlety do burgerów. Pieczone buraczki świetnie pasują jako dodatek do obiadu – podaj je z mięsem lub zrób z nich ćwikłę.
Jak piec buraki?
Do pieczenia buraków potrzebne będą blacha lub naczynie żaroodporne, papier do pieczenia oraz folia aluminiowa. Warzyw nie trzeba obierać przed pieczeniem. Należy je wyszorować i nakłuć widelcem lub wykałaczką. Następnie odrywamy kawałek papieru do pieczenia i folii aluminiowej i owijamy buraki. Papier warto zmoczyć - dzięki temu buraki nie wyschną. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Czas pieczenia trzeba dobrać do wielkości warzyw: im większe, tym dłużej, ale lepiej nie przekraczać 90 minut.
Przeczytaj także: Jak zrobić soczystą i smaczną surówkę z czerwonej kapusty?
Przepis na pieczone buraki
Składniki:
- 1 kg buraków
- 2 łyżki oleju
- sól
Przygotowanie:
Buraki wyszoruj i dobierz według wielkości. Odetnij końcówki i ogonki, nakłuj każde warzywo wykałaczką lub widelcem. Natrzyj je oliwą i skrop solą, następnie owiń w papier do pieczenia i folię aluminiową. Piecz około 60-90 minut w 200 stopniach Celsjusza. Wyjmij i wystudź. Gdy buraki będą zimne, możesz je obrać, ale nie jest to konieczne - skórka tego warzywa jest jadalna.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements