Jak wyglądają opieńki?
Opieńki to grzyby, które rosną na drewnie – znajdziemy je na pniach, pniakach czy korzeniach drzew. Mają białe lub kremowe blaszki, a ich trzon jest pokryty charakterystycznym pierścieniem. Kapelusz tego grzyba jest gładki i ma żółtobrązowy kolor. Warto zapamiętać te cechy, bowiem pomogą nam odróżnić opieńki od trujących grzybów.
Przeczytaj także: Jesteś na diecie keto? Dodaj te przekąski do swojego jadłospisu
Jak odróżnić opieńka od trującego grzyba?
Opieńki bywają mylone z dwoma trującymi grzybami: maślanką wiązkową i hełmówką jadowitą. Maślanka, podobnie jak opieńka, rośnie na drewnie. Ma jednak blaszki w żółtozielonym kolorze, nie kremowe jak jadalne opieńki. Z kolei hełmówka ma podobny kształt i kolor kapelusza, a pod wpływem wilgoci ciemnieje i robi się brązowa lub czerwonawa. Odróżnisz ją od opieńka dzięki brakowi pierścienia na trzonie.
Przeczytaj także: Jak długo należy gotować grzyby? Poznaj ten patent
Przepis na pierogi z opieńkami
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- gorąca woda
- 0,5 kg ugotowanych opieniek
- 1 kg kiszonej kapusty
- 5 ugotowanych marchewek
- 2 ugotowane selery
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego,
- pieprz ziarnisty,
- 1 łyżeczka papryki ostrej i słodkiej,
- 1 łyżeczka czosnku w granulkach,
- 0,5 łyżeczki majeranku
Przygotowanie:
Opieńki ugotuj, odsącz i odstaw. Kapustę kiszoną posiekaj, umieść w garnku i dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj do miękkości. Połącz z opieńkami, ugotowaną marchwią, selerem i posiekaną cebulą. Wszystkie składniki farszu zmiel w maszynce. Dopraw papryką, majerankiem i granulowanym czosnkiem wedle uznania.
Na stolnicę przesiej mąkę, wbij jajko i dodaj sól. Wlewaj po trochu gorącą wodę i wyrabiaj ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Rozwałkuj je cienko, wycinaj kółka za pomocą szklanki lub maszynki do pierogów. Nakładaj farsz i sklejaj. Gotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od momentu aż pierogi wypłyną na powierzchnię.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements