StoryEditorKuchnia polska

Pierogi z kapustą i opieńkami - pomysł na obiad nie tylko od święta

Pierogi z farszem kapustno-grzybowym kojarzą nam się ze świętami, ale w większości domów je się je także na co dzień. Tej jesieni przygotuj farsz z dodatkiem opieniek - smacznych leśnych grzybów. Jaki jest przepis?

Jak wyglądają opieńki? 

Opieńki to grzyby, które rosną na drewnie – znajdziemy je na pniach, pniakach czy korzeniach drzew. Mają białe lub kremowe blaszki, a ich trzon jest pokryty charakterystycznym pierścieniem. Kapelusz tego grzyba jest gładki i ma żółtobrązowy kolor. Warto zapamiętać te cechy, bowiem pomogą nam odróżnić opieńki od trujących grzybów

Przeczytaj także: Jesteś na diecie keto? Dodaj te przekąski do swojego jadłospisu

Jak odróżnić opieńka od trującego grzyba? 

Opieńki bywają mylone z dwoma trującymi grzybami: maślanką wiązkową i hełmówką jadowitą. Maślanka, podobnie jak opieńka, rośnie na drewnie. Ma jednak blaszki w żółtozielonym kolorze, nie kremowe jak jadalne opieńki. Z kolei hełmówka ma podobny kształt i kolor kapelusza, a pod wpływem wilgoci ciemnieje i robi się brązowa lub czerwonawa. Odróżnisz ją od opieńka dzięki brakowi pierścienia na trzonie. 

Przeczytaj także: Jak długo należy gotować grzyby? Poznaj ten patent

Przepis na pierogi z opieńkami 

Składniki

  • 1 kg mąki 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli 
  • gorąca woda 
  • 0,5 kg ugotowanych opieniek 
  • 1 kg kiszonej kapusty 
  • 5 ugotowanych marchewek 
  • 2 ugotowane selery 
  • 2 cebule 
  • 2 liście laurowe 
  • 2 kulki ziela angielskiego, 
  • pieprz ziarnisty, 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej i słodkiej, 
  • 1 łyżeczka czosnku w granulkach, 
  • 0,5 łyżeczki majeranku 

Przygotowanie

Opieńki ugotuj, odsącz i odstaw. Kapustę kiszoną posiekaj, umieść w garnku i dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj do miękkości. Połącz z opieńkami, ugotowaną marchwią, selerem i posiekaną cebulą. Wszystkie składniki farszu zmiel w maszynce. Dopraw papryką, majerankiem i granulowanym czosnkiem wedle uznania. 

Na stolnicę przesiej mąkę, wbij jajko i dodaj sól. Wlewaj po trochu gorącą wodę i wyrabiaj ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Rozwałkuj je cienko, wycinaj kółka za pomocą szklanki lub maszynki do pierogów. Nakładaj farsz i sklejaj. Gotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od momentu aż pierogi wypłyną na powierzchnię.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. listopad 2024 21:12