StoryEditorSezon grzybowy

Jak długo należy gotować grzyby? Poznaj ten patent

22.10.2024., 08:00h

Sezon grzybowy trwa. W lasach aż roi się od pięknych i zachęcających do konsumpcji okazów. Nie każdy wie, w jaki sposób przygotować grzyby do dalszych popisów kulinarnych. Czasami taka prosta kwestia, jak czas gotowania, może sprawiać problemy.

Spis treści:

Jak długo gotować grzyby?

Jak długo gotować grzyby suszone?

Czy grzyby gotuje się w osolonej wodzie?

Jakie grzyby gotujemy?

Ostatnio w polskich lasach zrobiło się bardzo bogato, jeśli chodzi o wysyp grzybów. Pojawiły się podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki. Wiele osób zbiera grzyby po to, aby je wysuszyć, spora część marynuje je, a jeszcze inni zjadają na bieżąco. Bez względu na to, co zrobimy z grzybami, najpierw należy dokładnie je oczyścić z ziemi, trawy, piasku czy mchu. Można umyć je pod wodą, ale też zeskrobać nieczystości ostrym nożykiem.

Jak długo gotować grzyby?

Czas gotowania grzybów zależy od kilku czynników, np. od gatunku i wielkości okazów. Maślaki, podgrzybki, koźlarze potrzebują 15 minut, aby stać się miękkimi, podobnie wszystkie młode i niewielkich rozmiarów grzyby. Borowiki, rydze, kurki natomiast ok. 35 minut. Ważne, aby grzyby umieścić w ziemnej wodzie i dopiero rozpocząć podgrzewanie. Generalnie, każde grzyby gotujemy do miękkości, co jakiś czas sprawdzamy, czy są już gotowe. Może zdarzyć się, że będą nadal twarde, chociaż czas dedykowany danemu gatunkowi już upłyną i odwrotnie – czasami zrobią się miękkie dużo szybciej. Leśne grzyby zanurzamy w wodzie z solą, w ten sposób szybciej pozbędziemy się piasku (opadnie na dno). Czas gotowania liczymy od momentu wrzenia wody. Pamiętajmy, aby ściągać powstającą na powierzchni pianę. Przecedzona woda po gotowaniu może posłużyć jako baza do zupy grzybowej (jeżeli jest czysta, nie ma w niej piasku). Uwaga! Należy uważać, żeby grzyby się nie rozgotowały.

Przeczytaj także: Gąski sosnowe: grzyby droższe od trufli są w Polsce! Jest jeden haczyk

Jak długo gotować grzyby suszone?

Grzybów, które chcemy ususzyć, nie myjemy, jedynie czyścimy za pomocą pędzelka czy ściereczki z leśnych nieczystości. Oto kolejne etapy:

  • grzyby moczymy w wodzie przez 3 godziny lub dłużej,
  • namoczone grzyby zalewamy wodą (przecedzoną z pierwszego etapu moczenia),
  • grzyby gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 45 minut, do miękkości,
  • zdejmujemy pianę powstałą podczas gotowania.

Przeczytaj także: Przepis na kaszotto ze świeżymi grzybami wprost z lasu

Czy grzyby gotuje się w osolonej wodzie?

Świeżo zebrane grzyby gotujemy w osolonej wodzie. Niektórzy eksperci polecają dodatek kwasku cytrynowego, aby zapobiec ich czernieniu. Gotowanie grzybów czyni je bardziej lekkostrawnymi, a także pozwala na wydobycie z nich pełni smaku.

Jakie grzyby gotujemy?

Przede wszystkim tylko takie, które są jadalne. Nie jemy zbyt młodych grzybów, ponieważ nie mają wykształconych charakterystycznych cech gatunku i mogą okazać się trujące. Nie zbieramy grzybów do plastikowych toreb, lepiej wkładać je do koszyka, aby nie zapleśniały. Wybieramy grzyby, które znamy i które są jadalne, nieuszkodzone i bez pleśni. Uwaga! Nie próbujemy grzybów bez obróbki termicznej!

Fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. listopad 2024 19:24