Spis treści:
- Czy papryka konserwowa jest zdrowa?
- Jakie zalety dla zdrowia ma papryka w zalewie?
- Przepis na klasyczną paprykę konserwową
Czy papryka konserwowa jest zdrowa?
Przygotowywanie warzyw konserwowych, czyli w zalewie octowej, jest jednym z najpopularniejszych sposobów zaprawiania ich na zimę. Warto wiedzieć, że domowe przetwory, przygotowane z najprostszych składników, są pełnowartościowymi dodatkami do posiłków. Dietetycy zalecają, by opierać dietę na świeżych, sezonowych produktach, jednak w zimie papryka konserwowa z pewnością wspomoże organizm, dostarczając mu porcję witamin i minerałów.
Przeczytaj także: Jak zrobić domowy ajwar - pyszną bałkańską pastę z papryki?
Jakie zalety dla zdrowia ma papryka w zalewie?
Papryka w zalewie to lubiany dodatek do kanapek i sałatek. Jeżeli samodzielnie ją zrobimy, wykorzystując dobrej jakości produkty, zachowa ona witaminy C, A, E oraz minerały, w tym potas i magnez. Słoiki z papryką marynowaną powinny przygotować zwłaszcza osoby, które są na diecie lub nie chcą przytyć w zimie, gdyż jest ona niskokaloryczna. Dodatkowo w zalewie obecny jest kwas octowy, który wspomaga trawienie i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Stanowi ona więc doskonałą przekąskę dla tych, którzy się odchudzają.
Przeczytaj także: Gruzińska adżika - kaukaska siostra ajwaru. Jak zrobić ten sos z papryki?
Przepis na klasyczną paprykę konserwową
Składniki:
- 1,5 kg papryki,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 opakowanie liści laurowych,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 25 ziaren czarnego pieprzu,
- 1-2 łyżeczki ziaren gorczycy,
- 4 szklanki wody,
- 1,5 szklanki octu 10 proc.,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
Paprykę umyj i usuń ogonek oraz gniazda nasienne. Pokrój w grube paski i sparz gorącą wodą. Następnie przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. Odstaw do wystudzenia.
Paprykę nakładaj do czystych i wyparzonych słoików. Do każdego włóż kilka liści laurowych, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Czosnek pokrój na mniejsze części, dodaj do słoików. Zalej wszystko wystudzoną zalewą tak, by przykryć paprykę. Zakręć słoiki i pasteryzuj je przez około 20 minut.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements