StoryEditorPrzetwory z owoców

Przepis na marmoladę jabłkową - smak jesieni w słoiku

Po marmoladę jabłkową sięgamy zimą, podając ją do naleśników i kanapek, ale także wykorzystując do przygotowania szarlotki. Zbierz jabłka ze swojego sadu i przygotuj przetwory, by zachować smak jesieni na dłużej! Jaki jest przepis?

Czym się różni marmolada od dżemu? 

Masz już w spiżarni rządek słoików z dżemem jabłkowym i zastanawiasz się, czy jest sens przygotowywać jeszcze marmoladę? Mamy odpowiedź: oczywiście, że jest, bowiem marmolada jabłkowa nieco różni się od dżemu. Powstaje z rozgotowanych owoców, które rozpadają się na papkę - nie znajdziemy w niej więc kawałków jabłek, które będą lekko chrupać w zębach. Marmolada to także wybór nieco bardziej fit, gdyż zazwyczaj dodaje się do niej mniej cukru niż do dżemów. 

Przeczytaj także: Zatrzymaj jesień na dłużej: 3 przepisy na dżem z dyni

Czy z jabłek można zrobić marmoladę? 

Nie każde owoce nadają się na marmoladę. Potrzebne są takie, które łatwo się rozpadną. Z tego powodu takie przetwory przygotowuje się często z jabłek, gruszek, brzoskwiń czy truskawek. 

Na marmoladę jabłkową najlepsze są odmiany jabłek takie jak: antonówka, boskop, szara reneta, cortland i McIntosh. Te owoce łatwo rozpadają się podczas gotowania, a do tego są wyraziste w smaku. 

Przeczytaj także: Jesienny deser a la tiramisu – jak go przygotować?

Przepis na marmoladę jabłkową 

Składniki

  • 2 kg jabłek 
  • 200 g cukru 
  • 3 łyżki wody 
  • 10 cm kory cynamonu 
  • sok z 1 cytryny 

Przygotowanie

Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny. Umieść owoce w rondelku, wlej wodę i gotuj na niedużym ogniu, aż owoce rozpadną się na jednolity mus. Dodaj cukier i cynamon, gotuj kolejne 30 minut na małym ogniu, regularnie mieszając. Gdy marmolada zgęstnieje, przełóż ją do czystych i wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. styczeń 2025 12:53