Czym się różni marmolada od dżemu?
Masz już w spiżarni rządek słoików z dżemem jabłkowym i zastanawiasz się, czy jest sens przygotowywać jeszcze marmoladę? Mamy odpowiedź: oczywiście, że jest, bowiem marmolada jabłkowa nieco różni się od dżemu. Powstaje z rozgotowanych owoców, które rozpadają się na papkę - nie znajdziemy w niej więc kawałków jabłek, które będą lekko chrupać w zębach. Marmolada to także wybór nieco bardziej fit, gdyż zazwyczaj dodaje się do niej mniej cukru niż do dżemów.
Przeczytaj także: Zatrzymaj jesień na dłużej: 3 przepisy na dżem z dyni
Czy z jabłek można zrobić marmoladę?
Nie każde owoce nadają się na marmoladę. Potrzebne są takie, które łatwo się rozpadną. Z tego powodu takie przetwory przygotowuje się często z jabłek, gruszek, brzoskwiń czy truskawek.
Na marmoladę jabłkową najlepsze są odmiany jabłek takie jak: antonówka, boskop, szara reneta, cortland i McIntosh. Te owoce łatwo rozpadają się podczas gotowania, a do tego są wyraziste w smaku.
Przeczytaj także: Jesienny deser a la tiramisu – jak go przygotować?
Przepis na marmoladę jabłkową
Składniki:
- 2 kg jabłek
- 200 g cukru
- 3 łyżki wody
- 10 cm kory cynamonu
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny. Umieść owoce w rondelku, wlej wodę i gotuj na niedużym ogniu, aż owoce rozpadną się na jednolity mus. Dodaj cukier i cynamon, gotuj kolejne 30 minut na małym ogniu, regularnie mieszając. Gdy marmolada zgęstnieje, przełóż ją do czystych i wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements