Co to jest musaka?
Musaka to danie wywodzące się z kuchni greckiej. Jest to zapiekanka, przygotowywana na bazie mielonego mięsa, bakłażana, pomidorów i sosu beszamelowego. Zapieka się ją z dodatkiem sera. Stanowi sycące danie, a jej historia sięga czasów Imperium Osmańskiego! Z czasem przepis na musakę ewoluował, dzięki czemu dziś w różnych zakątkach Grecji zjemy tę potrawę przygotowaną nieco inaczej.
Przeczytaj także: Przepis na francuską zupę cebulową - doskonałą na chłody
Przepis na domową musakę
Składniki:
- 2 duże bakłażany,
- 2 ziemniaki,
- 500 g mielonego mięsa jagnięcego lub wieprzowego,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g pomidorów (świeżych lub z puszki),
- 100 g startego sera feta,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 500 ml mleka,
- 50 g mąki,
- 50 g masła,
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażana umyj i pokrój w plastry o grubości centymetra. Posyp je solą i odłóż na sitko na około 30 minut. Po tym czasie opłucz, by usunąć nadmiar soli i osusz. Usmaż na patelni na złoto i odłóż do wystudzenia. Ziemniaki obierz, pokrój w grubszą kostkę lub plastry i usmaż na złoto na patelni.
Na patelni podsmaż mięso mielone z cebulą i czosnkiem. Dodaj pomidory, dopraw oregano, bazylią, solą oraz pieprzem. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut, by całość zgęstniała.
W rondelku rozpuść masło na niewielkim ogniu. Wsypuj mąkę po łyżce, cały czas mieszając. Następnie wlej mleko, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połącz składniki i zwiększ nieco moc palnika. Gotuj sos beszamelowy aż zgęstnieje.
W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, następnie wlej połowę sosu mięsnego, wyrównaj. Ułóż warstwę bakłażanów, następnie znów sos mięsny i ponownie bakłażany. Na wierzch wylej sos beszamelowy. Udekoruj ewentualnymi pozostałymi bakłażanami i posyp startą fetą po wierzchu. Zapiekaj przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podawaj na ciepło.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements