StoryEditorKuchnie świata

Przepis na musakę - kulinarny grecki HIT!

Bakłażany są w Polsce rzadko wykorzystywanym warzywem. Sięgają po nie głównie miłośnicy. Tymczasem da się z nich wyczarować wiele potraw z całego świata, na przykład grecką musakę. Jak zrobić ją w domu?

Co to jest musaka? 

Musaka to danie wywodzące się z kuchni greckiej. Jest to zapiekanka, przygotowywana na bazie mielonego mięsa, bakłażana, pomidorów i sosu beszamelowego. Zapieka się ją z dodatkiem sera. Stanowi sycące danie, a jej historia sięga czasów Imperium Osmańskiego! Z czasem przepis na musakę ewoluował, dzięki czemu dziś w różnych zakątkach Grecji zjemy tę potrawę przygotowaną nieco inaczej.

Przeczytaj także: Przepis na francuską zupę cebulową - doskonałą na chłody

Przepis na domową musakę 

Składniki

  • 2 duże bakłażany, 
  • 2 ziemniaki, 
  • 500 g mielonego mięsa jagnięcego lub wieprzowego, 
  • 1 duża cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 400 g pomidorów (świeżych lub z puszki), 
  • 100 g startego sera feta, 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii, 
  • 500 ml mleka, 
  • 50 g mąki, 
  • 50 g masła, 
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Bakłażana umyj i pokrój w plastry o grubości centymetra. Posyp je solą i odłóż na sitko na około 30 minut. Po tym czasie opłucz, by usunąć nadmiar soli i osusz. Usmaż na patelni na złoto i odłóż do wystudzenia. Ziemniaki obierz, pokrój w grubszą kostkę lub plastry i usmaż na złoto na patelni. 

Na patelni podsmaż mięso mielone z cebulą i czosnkiem. Dodaj pomidory, dopraw oregano, bazylią, solą oraz pieprzem. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut, by całość zgęstniała. 

W rondelku rozpuść masło na niewielkim ogniu. Wsypuj mąkę po łyżce, cały czas mieszając. Następnie wlej mleko, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połącz składniki i zwiększ nieco moc palnika. Gotuj sos beszamelowy aż zgęstnieje. 

W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, następnie wlej połowę sosu mięsnego, wyrównaj. Ułóż warstwę bakłażanów, następnie znów sos mięsny i ponownie bakłażany. Na wierzch wylej sos beszamelowy. Udekoruj ewentualnymi pozostałymi bakłażanami i posyp startą fetą po wierzchu. Zapiekaj przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podawaj na ciepło.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. październik 2024 00:15