StoryEditorPomysł na obiad

Przepis na szwedzkie klopsiki: zrób w domu przysmak ze sklepu meblowego!

Jeżeli wyprawa po nowe meble do sklepu popularnej szwedzkiej firmy oznacza dla ciebie także pyszne klopsiki na obiad, koniecznie wypróbuj ten przepis! Dzięki niemu odtworzysz to skandynawskie cudo w domu. Co będzie potrzebne?

Czym się charakteryzuje kuchnia szwedzka? 

Kuchni włoskiej czy francuskiej nie trzeba nikomu przeszkadzać. Miłośnicy europejskich smaków z pewnością powiedzą coś też o kuchni Hiszpanii czy Niemiec. A kuchnia szwedzka? Przechodzi niezauważona. Całkiem niesłusznie! Jest bogata, różnorodna i stawia na sezonowość. Znajdziemy w niej sporo warzyw i owoców, a także jagód i grzybów. Ze względu na to, że zimą trudno o świeże produkty, Szwedzi nie gardzą przetworami: namiętnie marynują, kiszą i wędzą żywność! Szwecja ma długą linię brzegową, więc w kuchni tego kraju napotkamy sporo ryb. Do najpopularniejszych należą śledzie, łososie i krewetki. 

Przeczytaj także: Sałatka z bobu po sycylijsku: jak ją zrobić?

Jakie są najpopularniejsze dania kuchni szwedzkiej? 

Niektórym daniom, typowym dla kuchni szwedzkiej, udało się przebić do ligi kulinarnych sław. Miłośnicy ryb z pewnością znają gravlax, czyli surowego łososia, marynowanego w soli, cukrze i koperku, podawanego tradycyjnie z musztardowym sosem. Z kolei łasuchom nie trzeba przedstawiać cynamonowych bułeczek, znanych w Szwecji jako Kanelbullar! 

Przeczytaj także: Poznaj prosty przepis na najlepsze cynamonki! 

Bez wątpienia do najpopularniejszych dań szwedzkiej kuchni należą też mięsne klopsiki. Zyskały sławę dzięki sklepom meblowym, gdzie serwuje się je w restauracjach. Ale spokojnie! Nie trzeba wyprawiać się po meble, by zjeść klopsiki. Z łatwością zrobisz je w domu. 

Przepis na szwedzkie klopsiki 

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny, 
  • 300 g mielonej wieprzowiny, 
  • 0,5 szklanki bułki tartej, 
  • 3/4 szklanki mleka, 
  • 0,5 cebuli, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 1 jajko, 
  • sól, pieprz, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżki mąki, 
  • 400 ml bulionu wołowego, 
  • 100 ml śmietanki 30 proc. 

Przygotowanie

Bułkę tartą wsyp do miski i zalej mlekiem. Odstaw na kilka minut, by napęczniała. W tym czasie obierz cebulę, pokrój drobno i podsmaż. Odstaw do wystudzenia. Do bułki tartej dodaj mięso wołowe i wieprzowe, ostudzoną cebulę oraz jajko. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i wyrób masę. Wilgotnymi dłońmi odrywaj po kawałku i formuj nieduże pulpeciki – powinny być mniejsze niż te zwyczajowo robione w Polsce. Smaż klopsiki na maśle. Zdejmuj z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu. 

Po smażeniu przygotuj sos: na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, wsyp mąkę i zrób zasmażkę. Zalej ją bulionem i zagotuj. Następnie wlej śmietankę, zmniejsz ogień i podgrzewaj, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Włóż klopsiki do sosu i podgrzej je. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
08. wrzesień 2024 01:25