Spis treści:
Dlaczego rabarbar jest drogi?
Rabarbar jest warzywem sezonowym, jednak przez lata nie zyskał statusu towaru luksusowego. Zwykle jest dobrze dostępny w określonym czasie a jego cena jest przystępna. W tym roku jednak fani tego warzywa mogą się zdziwić. Rabarbar jest bowiem stosunkowo drogi! Wszystko przez duże zainteresowanie tym produktem. Sporo płacą także skupy, zatem producenci rabarbaru nie są zainteresowani obniżaniem cen. Niemniej jednak, rabarbar to wciąż jedno z tańszych sezonowych warzyw. Warto to wykorzystać i sięgnąć po niego w kuchni!
Przeczytaj także: Ile kosztują polskie czereśnie? Jak uniknąć robaczywych owoców?
Ile kosztuje rabarbar?
Ceny rabarbaru na rynkach hurtowych w połowie czerwca prezentowały się następująco:
- Bronisze – 10-13 zł/kg,
- Targ Piast Wrocław - 3,50-7 zł/kg,
- Lublin Elizówka - 12 zł/kg,
- Giełda Kaliska – 10 zł/kg,
- Łódź Zjazdowa – 9-12 zł/kg.
Przeczytaj także: Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Bez niego nie ma wiosny!
Przepis na tartę z rabarbarem i budyniem
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki zimnej wody
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 400 g rabarbaru (pokrojonego na kawałki)
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę i cukier puder. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozcieraj palcami, by powstała kruszonka. Dodaj żółtko i zimną wodę, zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią i odłóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmij, rozwałkuj i wyklej nim formę do tarty. Nakłuj spód widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub ryżem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Po tym czasie usuń obciążenie i piecz kolejne 10 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia. Rabarbar umyj i pokrój skośnie w kawałki o długości około 2-3 cm. Umieść w misce, obtocz w cukrze i mące ziemniaczanej. Odstaw na kilka minut, by warzywo puściło sok.
Na podpieczony spód wylej budyń. Na wierzchu ułóż kawałki rabarbaru. Piecz tartę w piekarniku nagrzanym do 180°C jeszcze przez około 25-30 minut, aż rabarbar będzie miękki, a brzeg tarty lekko złocisty.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements