Spis treści:
- Przecier pomidorowy do słoików od Ewy Wachowicz
- Przepis na ogórki małosolne Ani Starmach
- Pikantne ogórki w chili poleca Anna Bardowska
- Przepis Ani Bardowskiej na ogórki curry
Przecier pomidorowy do słoików od Ewy Wachowicz
Składniki:
- 2 kg pomidorów,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Pomidory umyj, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku o grubym dnie. Gotuj na niedużym ogniu, aż całkowicie się rozpadną. Dopraw solą i cukrem, następnie przetrzyj przez sito by usunąć pestki i resztki skórki. Przelej przecier do słoików, zakręć i pasteryzuj przez 20 minut.
Przeczytaj także: Przepis na klasyczną paprykę konserwową do słoików
Przepis na ogórki małosolne Ani Starmach
Składniki:
- 2 kg ogórków,
- 2,5 l wody,
- 8 gałązek kopru,
- 8 ząbków czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 3 łyżki soli
Przygotowanie:
Zagotuj wodę z solą, wymieszaj, by sól się rozpuściła. Odstaw do wystudzenia. W tym czasie umyj ogórki. Do glinianego naczynia lub słoików wkładaj po kilka ząbków czosnku i gałązek kopru. Następnie ciasno ułóż w nich ogórki. Wolne przestrzenie uzupełnij liśćmi laurowymi i ewentualnie pozostałym koprem. Zalej przestudzoną zalewą. Słoik przykryj talerzykiem i odstaw na 3 dni.
Przeczytaj także: Ostatnia szansa na przetwory z czerwonej porzeczki! Sok, dżem czy mus?
Pikantne ogórki w chili poleca Anna Bardowska
Składniki:
- 2,5 kg ogórków,
- 3 płaskie łyżki soli,
- 1,5 szklanki octu,
- 1,5 główki czosnku,
- 3 łyżki chili,
- 8 łyżek oleju,
- 0,5 kg cukru
Przygotowanie:
Ogórki umyj w zimnej wodzie, a następnie pokrój w grubsze plastry. Zasyp solą i odstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia zacznij od przygotowania zalewy: zagotuj wodę z octem, czosnkiem, chili, olejem oraz cukrem. Zalej gotowym płynem ogórki i wraz z zalewą odstaw je do lodówki na kolejne 12 godzin. Tak przygotowane ogórki nakładaj do słoików i pasteryzuj przez około 30 minut.
Przepis Ani Bardowskiej na ogórki curry
Składniki:
- 2 kg ogórków,
- 8 szklanek wody,
- 4 szklanki octu,
- 6 szklanek cukru,
- 1 łyżka ziela angielskiego,
- 0,5 łyżki pieprzu kolorowego,
- 1 łyżka curry,
- 1 łyżka kurkumy,
- 4 łyżki soli,
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Ogórki umyj i pokrój w ćwiartki lub w plastry. Ułóż je w słoikach i przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem, cukrem, zielem angielskim, pieprzem, curry, kurkumą, solą i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Odstaw do wystudzenia. Chłodnym płynem zalewaj ogórki, zakręcaj i pasteryzuj 15 minut.
Przeczytaj także: Robisz przetwory? Poznaj tipy na umycie słoików
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements
video: Anna Bardowska/instagram