StoryEditorPrzepisy gwiazd

Przepisy na przetwory od gwiazd: Wachowicz, Starmach i Bardowskiej!

Lato to pracowity czas dla miłośników kulinariów, bowiem trwa sezon na przygotowywanie przetworów na zimę. Robią je także gwiazdy! Swoimi przepisami podzieliły się Ewa Wachowicz, Anna Starmach i Anna Bardowska z “Rolnik szuka żony”. Przetestuj ich receptury!

Spis treści:

Przecier pomidorowy do słoików od Ewy Wachowicz 

Składniki

  • 2 kg pomidorów, 
  • 1 łyżka soli, 
  • 1 łyżka cukru 

Przygotowanie

Pomidory umyj, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku o grubym dnie. Gotuj na niedużym ogniu, aż całkowicie się rozpadną. Dopraw solą i cukrem, następnie przetrzyj przez sito by usunąć pestki i resztki skórki. Przelej przecier do słoików, zakręć i pasteryzuj przez 20 minut.

Przeczytaj także: Przepis na klasyczną paprykę konserwową do słoików 

Przepis na ogórki małosolne Ani Starmach 

Składniki

  • 2 kg ogórków, 
  • 2,5 l wody, 
  • 8 gałązek kopru, 
  • 8 ząbków czosnku, 
  • 3 liście laurowe, 
  • 3 łyżki soli 

Przygotowanie

Zagotuj wodę z solą, wymieszaj, by sól się rozpuściła. Odstaw do wystudzenia. W tym czasie umyj ogórki. Do glinianego naczynia lub słoików wkładaj po kilka ząbków czosnku i gałązek kopru. Następnie ciasno ułóż w nich ogórki. Wolne przestrzenie uzupełnij liśćmi laurowymi i ewentualnie pozostałym koprem. Zalej przestudzoną zalewą. Słoik przykryj talerzykiem i odstaw na 3 dni. 

Przeczytaj także: Ostatnia szansa na przetwory z czerwonej porzeczki! Sok, dżem czy mus?

Pikantne ogórki w chili poleca Anna Bardowska 

Składniki

  • 2,5 kg ogórków, 
  • 3 płaskie łyżki soli, 
  • 1,5 szklanki octu, 
  • 1,5 główki czosnku, 
  • 3 łyżki chili, 
  • 8 łyżek oleju, 
  • 0,5 kg cukru 

Przygotowanie

Ogórki umyj w zimnej wodzie, a następnie pokrój w grubsze plastry. Zasyp solą i odstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia zacznij od przygotowania zalewy: zagotuj wodę z octem, czosnkiem, chili, olejem oraz cukrem. Zalej gotowym płynem ogórki i wraz z zalewą odstaw je do lodówki na kolejne 12 godzin. Tak przygotowane ogórki nakładaj do słoików i pasteryzuj przez około 30 minut. 

Przepis Ani Bardowskiej na ogórki curry 

Składniki

  • 2 kg ogórków, 
  • 8 szklanek wody, 
  • 4 szklanki octu, 
  • 6 szklanek cukru, 
  • 1 łyżka ziela angielskiego,  
  • 0,5 łyżki pieprzu kolorowego, 
  • 1 łyżka curry, 
  • 1 łyżka kurkumy, 
  • 4 łyżki soli, 
  • 2 ząbki czosnku 

Przygotowanie

Ogórki umyj i pokrój w ćwiartki lub w plastry. Ułóż je w słoikach i przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem, cukrem, zielem angielskim, pieprzem, curry, kurkumą, solą i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Odstaw do wystudzenia. Chłodnym płynem zalewaj ogórki, zakręcaj i pasteryzuj 15 minut.

Przeczytaj także: Robisz przetwory? Poznaj tipy na umycie słoików

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

video: Anna Bardowska/instagram

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. wrzesień 2024 09:06