Spis treści:
- Przepis na sok z czerwonych porzeczek
- Jak zrobić domowy dżem z czerwonej porzeczki? Przepis
- Przepis na bezcukrowy mus z czerwonych porzeczek na zimę
Przepis na sok z czerwonych porzeczek
Składniki:
- 2 kg czerwonych porzeczek,
- 1 kg cukru,
- 1 litr wody
Przygotowanie:
Porzeczki umyj i usuń gałązki. Do garnka wlej wodę, zagotuj. Wsyp owoce do wrzątku i zmniejsz ogień, gotuj około 10-15 minut, regularnie mieszając. Po tym czasie odcedź sok, przelewając go przez gęste sitko lub gazę. Dokładnie odciśnij porzeczki. Przelej sok z powrotem do garnka, dodaj cukier i gotuj na niewielkim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie przelewaj płyn do czystych, wyparzonych butelek. Zakręć je szczelnie i pasteryzuj przez 15 minut.
Przeczytaj także: Sezon na domowe soki z owoców: wiśniowy, porzeczkowy, czereśniowy
Jak zrobić domowy dżem z czerwonej porzeczki? Przepis
Składniki:
- 1 kg czerwonych porzeczek,
- 250 g cukru
Przygotowanie:
Porzeczki umyj i oczyść, usuwając liście i gałązki. Umieść je w garnku o grubym dnie i zasyp cukrem. Zagotuj zawartość naczynia (najlepiej na średnim ogniu), a następnie zmniejsz moc palnika i regularnie mieszaj. Po około 3 godzinach przełóż gorący dżem do czystych i wyparzonych słoików, zakręć je i pasteryzuj przez 20 minut.
Jeżeli dżem okazał się za rzadki, przed końcem gotowania dodaj domowy zagęszczacz. Przepis znajdziesz tutaj: Trik sprzed lat na zagęszczenie dżemu. Zapomnij o żelfixach!
Przepis na bezcukrowy mus z czerwonych porzeczek do słoików
Składniki:
- 1,5 kg czerwonych porzeczek
Przygotowanie:
Porzeczki oczyść i dokładnie umyj. Wsyp je do garnka z grubym dnem i gotuj na niedużym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie przecedź owoce przez sitko, dokładnie je odciskając (np. tłuczkiem do ziemniaków). Ponownie umieść mus w garnku i zagotuj. Przelewaj do małych słoiczków, zakręć i pasteryzuj 15-20 minut.
Przeczytaj także: Z malin, wiśni, porzeczek: jak zrobić domowy ocet i do czego go użyć?
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements