StoryEditorPrzetwory na zimę

Ostatnia szansa na przetwory z czerwonej porzeczki! Sok, dżem czy mus?

Jeżeli w twoim ogrodzie ostały się jeszcze owoce czerwonej porzeczki, początek sierpnia to ostatni moment na ich wykorzystanie! Zamknij smak lata w słoiku i zrób przetwory z czerwonych porzeczek. Proponujemy sok, dżem i bezcukrowy mus!

Spis treści:

Przepis na sok z czerwonych porzeczek 

Składniki: 

  • 2 kg czerwonych porzeczek, 
  • 1 kg cukru, 
  • 1 litr wody 

Przygotowanie

Porzeczki umyj i usuń gałązki. Do garnka wlej wodę, zagotuj. Wsyp owoce do wrzątku i zmniejsz ogień, gotuj około 10-15 minut, regularnie mieszając. Po tym czasie odcedź sok, przelewając go przez gęste sitko lub gazę. Dokładnie odciśnij porzeczki. Przelej sok z powrotem do garnka, dodaj cukier i gotuj na niewielkim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie przelewaj płyn do czystych, wyparzonych butelek. Zakręć je szczelnie i pasteryzuj przez 15 minut. 

Przeczytaj także: Sezon na domowe soki z owoców: wiśniowy, porzeczkowy, czereśniowy

image
FOTO: Envato Elements

Jak zrobić domowy dżem z czerwonej porzeczki? Przepis 

Składniki

  • 1 kg czerwonych porzeczek, 
  • 250 g cukru 

Przygotowanie

Porzeczki umyj i oczyść, usuwając liście i gałązki. Umieść je w garnku o grubym dnie i zasyp cukrem. Zagotuj zawartość naczynia (najlepiej na średnim ogniu), a następnie zmniejsz moc palnika i regularnie mieszaj. Po około 3 godzinach przełóż gorący dżem do czystych i wyparzonych słoików, zakręć je i pasteryzuj przez 20 minut. 

Jeżeli dżem okazał się za rzadki, przed końcem gotowania dodaj domowy zagęszczacz. Przepis znajdziesz tutaj: Trik sprzed lat na zagęszczenie dżemu. Zapomnij o żelfixach! 

image
FOTO: Envato Elements

Przepis na bezcukrowy mus z czerwonych porzeczek do słoików 

Składniki

  • 1,5 kg czerwonych porzeczek 

Przygotowanie

Porzeczki oczyść i dokładnie umyj. Wsyp je do garnka z grubym dnem i gotuj na niedużym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie przecedź owoce przez sitko, dokładnie je odciskając (np. tłuczkiem do ziemniaków). Ponownie umieść mus w garnku i zagotuj. Przelewaj do małych słoiczków, zakręć i pasteryzuj 15-20 minut.

Przeczytaj także: Z malin, wiśni, porzeczek: jak zrobić domowy ocet i do czego go użyć?

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. wrzesień 2024 20:27