StoryEditorDomowe dżemy

Trik sprzed lat na zagęszczenie dżemu. Zapomnij o żelfixach!

Trwa sezon na przygotowywanie przetworów. W wielu domach szykuje się dżemy i powidła ze świeżych owoców. Jeżeli marzysz o dżemie bez sztucznych dodatków, wypróbuj ten trik z babcinej kuchni!

Spis treści:

Jakich środków używa się do zagęszczania dżemów? 

Dżemy powinny mieć odpowiednią konsystencję. Konfitura, która jest półpłynna, będzie trudna w użyciu. W uzyskaniu pożądanego stanu pomagają nam dziś liczne zagęszczacze. W składzie dżemów ze sklepowej półki znajdziemy na przykład gumę guar, gumę ksantanową, mączkę chleba świętojańskiego i inne. Wiele z tych produktów jest pochodzenia naturalnego, jednak do domowych przetworów zwykle się ich nie używa. 

Przeczytaj także: Ogórki kiszone i małosolne na 3 ciekawe sposoby

Jak zagęścić dżem domowym sposobem? 

Przygotowując przetwory w domu, korzystamy często z ułatwień. Jednym z nich jest stosowanie produktów typu “żelfix”, czyli substancji zagęszczających, złożonych z cukru i pektyny. Ten dodatek do żywności nie tylko sprawia, że dżem będzie gęstszy, ale także zapobiega jego szybkiemu zepsuciu. Jeżeli jednak nie chcesz dodawać żelfixu do swoich przetworów, wypróbuj inne metody. Jedna z nich, znana naszym babciom, to po prostu długie gotowanie. Dawniej dżem gotowało się nawet kilka dni! Dziś najdłużej warzymy powidła, jednak zwykle z braku czasu również ten proces ulega maksymalnemu skróceniu. Tymczasem długie gotowanie dżemu pozwoli go znacznie zagęścić, gdyż więcej wody ma szansę odparować. 

Przeczytaj także: Mirabelka – zapomniany skarb sadu. Na jakie przetwory się nada?

Domowy “żelfix” do dżemów: z czego go zrobić? 

Kupowany w sklepie “żelfix” ma w składzie pektynę. Jest to produkt naturalny, rodzaj roślinnego odpowiednika żelatyny. Pektyna powstaje na bazie cytrusów i jabłek - mając je w domu, możesz pokusić się o samodzielnie przygotowanie zagęszczacza! 

Przeczytaj także: Domowe suszone pomidory: zrobisz je sama!

Do zrobienia domowej pektyny potrzebne będą: 

  • 1 kg kwaśnych jabłek, 
  • 1 litr wody, 
  • 2 łyżki soku z cytryny. 

Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki wraz z gniazdami nasiennymi. Umieść je w garnku, zalej wodą oraz sokiem z cytryny. Zagotuj całość na średnim ogniu, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj przez około 45 minut, aż jabłka się rozpadną. Duże sito lub durszlak wyłóż gazą. Odcedź jabłka i zostaw na sicie na całą noc, by sok spłynął. Uzyskany płyn wlej do garnka i gotuj na niedużym ogniu, aż połowa odparuje. Po tym czasie przeprowadź test: wylej łyżeczkę pektyny na talerzyk i wstaw do lodówki. Jeżeli po kilku minutach uzyska konsystencję żelu, jest gotowa! W innym przypadku należy ją jeszcze chwilę gotować. Tak przygotowaną pektynę można dodawać do domowych dżemów.

 

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. listopad 2024 18:57