Co zrobić, żeby pancakes były puszyste?
Pancakes to amerykańskie placki, przypominające naleśniki. Różnią się jednak tym, że są nieco mniejsze i grubsze. Idealne pancakes powinny być naprawdę puszyste - są sposoby, by ten efekt uzyskać! Po pierwsze, warto podczas przygotowywania masy do smażenia oddzielić białka od żółtek i ubić białka na sztywną pianę, a na koniec połączyć ją z pozostałymi składnikami, delikatnie mieszając. Mieszanie jest bardzo ważne - należy to robić tylko do momentu, aż powstanie jednolita masa, ani chwili dłużej! W innym przypadku zacznie wytwarzać się gluten, który sprawi, że pancakes staną się gumowate i nie będą ładnie rosły, a tego efektu chcemy uniknąć.
Przeczytaj także: Przepis na marmoladę jabłkową - smak jesieni w słoiku
Co dodać do pancakes: sodę czy proszek do pieczenia?
Zarówno soda oczyszczona jak i proszek do pieczenia sprawiają, że pancakes robią się puszyste. W Polsce zazwyczaj używa się proszku, ale Amerykanie częściej sięgają po sodę. Najlepiej połączyć jedno i drugie, by uzyskać najlepszy efekt!
Przeczytaj także: Jesienny deser a la tiramisu – jak go przygotować?
Przepis na puszyste pancakes dyniowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 jajko,
- 1 i 3/4 szklanki mleka,
- 3 łyżki oleju lub roztopionego masła,
- 1 szklanka purée z dyni,
- syrop klonowy
Przygotowanie:
Do dużej miski wsyp suche produkty: mąkę, cukier, sodę, proszek, sół oraz przyprawy – cynamon i gałkę. W osobnym naczyniu połącz jajko, mleko, olej i puree z dyni. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj, by się połączyły - w cieście mogą pozostać drobne grudki. Nakładaj masę na rozgrzaną suchą patelnię i smaż po 2-3 minuty na każdej stronie, aż placki się zazłocą. Podawaj na ciepło, polane obficie syropem klonowym. Możesz dodatkowo posypać pancakes orzechami lub podać je ze świeżymi owocami i bitą śmietaną.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements