StoryEditorSmaczne śniadanie

Puszyste pancakes dyniowe z syropem klonowym – przepis

Smaczne pancakes z dodatkiem dyni to doskonały przepis na jesienne śniadanie. Zabierzesz je także do pracy lub zapakujesz dziecku do szkoły. Z dodatkiem syropu klonowego smakują wybornie! Jak je zrobić?

Co zrobić, żeby pancakes były puszyste? 

Pancakes to amerykańskie placki, przypominające naleśniki. Różnią się jednak tym, że są nieco mniejsze i grubsze. Idealne pancakes powinny być naprawdę puszyste - są sposoby, by ten efekt uzyskać! Po pierwsze, warto podczas przygotowywania masy do smażenia oddzielić białka od żółtek i ubić białka na sztywną pianę, a na koniec połączyć ją z pozostałymi składnikami, delikatnie mieszając. Mieszanie jest bardzo ważne - należy to robić tylko do momentu, aż powstanie jednolita masa, ani chwili dłużej! W innym przypadku zacznie wytwarzać się gluten, który sprawi, że pancakes staną się gumowate i nie będą ładnie rosły, a tego efektu chcemy uniknąć. 

Przeczytaj także: Przepis na marmoladę jabłkową - smak jesieni w słoiku

Co dodać do pancakes: sodę czy proszek do pieczenia? 

Zarówno soda oczyszczona jak i proszek do pieczenia sprawiają, że pancakes robią się puszyste. W Polsce zazwyczaj używa się proszku, ale Amerykanie częściej sięgają po sodę. Najlepiej połączyć jedno i drugie, by uzyskać najlepszy efekt!

Przeczytaj także: Jesienny deser a la tiramisu – jak go przygotować?

Przepis na puszyste pancakes dyniowe 

Składniki

  • 2 szklanki mąki, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 0,5 łyżeczki soli, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • 1 jajko, 
  • 1 i 3/4 szklanki mleka, 
  • 3 łyżki oleju lub roztopionego masła, 
  • 1 szklanka purée z dyni, 
  • syrop klonowy 

Przygotowanie

Do dużej miski wsyp suche produkty: mąkę, cukier, sodę, proszek, sół oraz przyprawy – cynamon i gałkę. W osobnym naczyniu połącz jajko, mleko, olej i puree z dyni. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj, by się połączyły - w cieście mogą pozostać drobne grudki. Nakładaj masę na rozgrzaną suchą patelnię i smaż po 2-3 minuty na każdej stronie, aż placki się zazłocą. Podawaj na ciepło, polane obficie syropem klonowym. Możesz dodatkowo posypać pancakes orzechami lub podać je ze świeżymi owocami i bitą śmietaną.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
06. listopad 2024 12:07