StoryEditorDeser z rabarbarem

Rabarbarowa chmurka: wiosenny słodko-kwaśny deser

Rabarbarowa chmurka to kruche ciasto z kwaśnym nadzieniem i słodką bezą na wierzchu. Wygląda imponująco, a to połączenie smaków zachwyca na długo! Jak przygotować takie ciasto?

Do kiedy trwa sezon na rabarbar? 

Powoli zbliża się moment zakończenia sezonu na rabarbar. To warzywo pojawia się w ogródkach i na targowiskach wraz z początkiem wiosny jako jedna z pierwszych nowalijek. Z jego dobrodziejstw możemy korzystać mniej więcej do połowy czerwca. Nie znaczy to, że później rabarbar przestanie rosnąć. W jego łodygach będą się jednak kumulowały szczawiany, które są szkodliwe dla zdrowia. Z tego powodu lepiej zrezygnować z jego konsumpcji w lecie. Warto za to wcześniej przygotować przetwory – z rabarbaru można zrobić na przykład dżem lub nalewkę

Przeczytaj także: Nalewka z rabarbaru dla zdrowia i smaku 

Jak zrobić przetwory z rabarbaru na zimę? Podajemy 3 sprawdzone przepisy! 

Przepis na rabarbarową chmurkę - kruche ciasto z bezą 

Składniki

  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 200 g masła 
  • 250 g cukru 
  • szczypta soli 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4 jajka 
  • 600 g rabarbaru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • ok. 180 g konfitury/dżemu malinowego 
  • 3 łyżki płatków migdałów 

Przygotowanie

Do miski przesiej 50 g mąki ziemniaczanej oraz całość mąki pszennej. Dodaj zimne masło, pokrojone na mniejsze części, 50 g cukru, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Rozcieraj wszystkie składniki palcami, by powstała kruszonka. Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Dodaj żółtka do ciasta i zagnieć je. Następnie rozwałkuj ciasto lub wyklej nim spód formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około 20 minut, aż się zarumieni. Odstaw do wystudzenia. 

Z rabarbaru odetnij liście, umyj łodygi i osusz. Pokrój je na kawałki o długości około 1 cm. Do miski wsyp 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, cynamon i dodaj rabarbar. Wymieszaj. Następnie dodaj połowę przygotowanej konfitury malinowej i ponownie wymieszaj. 

Białka jaj ubij na sztywno, stopniowo dodawaj pozostałe 200 g cukru. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj. 

Na podpieczonym spodzie rozsmaruj pozostałą konfiturę. Wyłóż rabarbar i przykryj bezą. Posyp po wierzchu płatkami migdałów. Piecz kolejne 20 minut w 170 stopniach Celsjusza, następnie zmniejsz temperaturę do 60 stopni i susz bezę jeszcze około 15 minut. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. czerwiec 2024 05:32