Spis treści:
- Z czego się składają kostki rosołowe?
- Czy kostki rosołowe są zdrowe?
- Jak kostki rosołowe wpływają na zdrowie?
- Jak zrobić domowe kostki rosołowe?
Z czego się składają kostki rosołowe?
Na rynku dostępne są różne kostki rosołowe. Niektóre z nich mają długi skład, obfitujący we wzmacniacze smaku, regulatory kwasowości i inne. W popularnych kostkach rosołowych zwykle na pierwszym miejscu w składzie występuje sól, za nimi – wzmacniacze smaku. Nie brak także cukru, tłuszczu i barwników. Suszone warzywa i mięso najczęściej zamykają listę składników, występując w niewielkim odsetku.
Przeczytaj także: Przepisy na przetwory od gwiazd: Wachowicz, Starmach i Bardowskiej!
Czy kostki rosołowe są zdrowe?
Skład kostek rosołowych, uwzględniający sporo soli, regulatorów i innych sztucznych składników, nie sugeruje, że są one zdrowym produktem. W istocie tak jest: kwalifikują się raczej bliżej fast foodów, mają śladową ilość substancji odżywczych. Czy to znaczy, że nie można z nich korzystać? Oczywiście nie – od czasu do czasu bulion z kostki nie zaszkodzi. Warto jednak wybierać te, które mają prosty skład (mogą być oznaczone jako eko) lub zrobić je samodzielnie w domu.
Jak kostki rosołowe wpływają na zdrowie?
Kostki rosołowe o kiepskim składzie mogą negatywnie oddziaływać na wątrobę. Nadmierne spożywanie bulionu w kostkach może skutkować nadwagą, zaburzeniami hormonalnymi, a także problemami ze wzrokiem, gdyż produkt ten wpływa na stan siatkówki. Kostek rosołowych powinny unikać też osoby, które mają skłonność do migren – naukowcy sugerują, że mogą one wywoływać ból głowy.
Przeczytaj także: 4 domowe sposoby na ból głowy
Jak zrobić domowe kostki rosołowe?
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1/4 dużego selera,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 40 ml oleju,
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku,
- 2 łyżeczki suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 4 ziarna czarnego pieprzu,
- 0,5 łyżeczki kurkumy,
- łyżeczka soli,
- 250-300 ml wody
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż w garnku na oliwie. Dodaj posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Następnie dokładnie umyj pora, posiekaj go w plasterki i dorzuć do garnka. Umyj marchewkę, selera i pietruszkę, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dołóż do pozostałych składników. Wymieszaj dokładnie. Dopraw suszonymi ziołami i podsmażaj przez 10 minut. Następnie wsyp kurkumę, dopraw całość solą i zalej wodą. Wymieszaj, gotuj przez chwilę, a następnie odstaw do wystudzenia. Gdy masa będzie zimna, zmiksuj ją na pastę. Przekładaj pastę do foremek do mrożenia lodu i włóż do zamrażarki. Możesz także nałożyć ją do słoika i trzymać w lodówce przez około miesiąc.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements