StoryEditorZdrowsza dieta

Robisz rosół z kostek? Zastąp je domowymi kostkami rosołowymi!

Kostki rosołowe to pomocnicy w kuchni - dzięki nim możemy przygotować bulion w kilka minut zamiast kilku godzin! Jednak czy takie rozwiązanie jest korzystne dla naszego zdrowia? Warto korzystać z kostek rosołowych na co dzień?

Spis treści:

Z czego się składają kostki rosołowe? 

Na rynku dostępne są różne kostki rosołowe. Niektóre z nich mają długi skład, obfitujący we wzmacniacze smaku, regulatory kwasowości i inne. W popularnych kostkach rosołowych zwykle na pierwszym miejscu w składzie występuje sól, za nimi – wzmacniacze smaku. Nie brak także cukru, tłuszczu i barwników. Suszone warzywa i mięso najczęściej zamykają listę składników, występując w niewielkim odsetku. 

Przeczytaj także: Przepisy na przetwory od gwiazd: Wachowicz, Starmach i Bardowskiej!

Czy kostki rosołowe są zdrowe? 

Skład kostek rosołowych, uwzględniający sporo soli, regulatorów i innych sztucznych składników, nie sugeruje, że są one zdrowym produktem. W istocie tak jest: kwalifikują się raczej bliżej fast foodów, mają śladową ilość substancji odżywczych. Czy to znaczy, że nie można z nich korzystać? Oczywiście nie – od czasu do czasu bulion z kostki nie zaszkodzi. Warto jednak wybierać te, które mają prosty skład (mogą być oznaczone jako eko) lub zrobić je samodzielnie w domu. 

Jak kostki rosołowe wpływają na zdrowie? 

Kostki rosołowe o kiepskim składzie mogą negatywnie oddziaływać na wątrobę. Nadmierne spożywanie bulionu w kostkach może skutkować nadwagą, zaburzeniami hormonalnymi, a także problemami ze wzrokiem, gdyż produkt ten wpływa na stan siatkówki. Kostek rosołowych powinny unikać też osoby, które mają skłonność do migren – naukowcy sugerują, że mogą one wywoływać ból głowy. 

Przeczytaj także: 4 domowe sposoby na ból głowy

Jak zrobić domowe kostki rosołowe? 

Składniki

  • 2 marchewki, 
  • 1 korzeń pietruszki, 
  • 1/4 dużego selera, 
  • 1 por, 
  • 1 cebula, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 40 ml oleju, 
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku, 
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku, 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku, 
  • 3 liście laurowe, 
  • 4 ziarna ziela angielskiego, 
  • 4 ziarna czarnego pieprzu, 
  • 0,5 łyżeczki kurkumy, 
  • łyżeczka soli, 
  • 250-300 ml wody 

Przygotowanie

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż w garnku na oliwie. Dodaj posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Następnie dokładnie umyj pora, posiekaj go w plasterki i dorzuć do garnka. Umyj marchewkę, selera i pietruszkę, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dołóż do pozostałych składników. Wymieszaj dokładnie. Dopraw suszonymi ziołami i podsmażaj przez 10 minut. Następnie wsyp kurkumę, dopraw całość solą i zalej wodą. Wymieszaj, gotuj przez chwilę, a następnie odstaw do wystudzenia. Gdy masa będzie zimna, zmiksuj ją na pastę. Przekładaj pastę do foremek do mrożenia lodu i włóż do zamrażarki. Możesz także nałożyć ją do słoika i trzymać w lodówce przez około miesiąc.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. wrzesień 2024 17:34