StoryEditorGotuj z Makłowiczem

Szybki obiad: makaron z pomidorami według Roberta Makłowicza!

Przepisy kulinarne Roberta Makłowicza przygotowuje w swoich domach kolejne pokolenie Polaków. Są lubiane za swoją prostotę i szybkość wykonania. Makłowicz ma doskonałą propozycję na upalne dni: jak zrobić makaron z pomidorami?

Spis treści:

Robert Makłowicz wypoczywa na wsi 

Krakowskiego krytyka kulinarnego Roberta Makłowicza Polacy poznali lata temu, gdy otrzymał własny program w telewizji. Wówczas pokazywał piękno Polski, Europy i świata, nie szczędząc szczegółów dotyczących lokalnej kuchni. Dziś kontynuuje tę działalność na własnym kanale w serwisie YouTube. Pokazuje tam także swój wypoczynek. Makłowicz dysponuje aż dwoma domami na wsi: w Polsce i w Chorwacji, gdzie chętnie spędza wolny czas. Więcej na ten temat przeczytasz w naszym artykule: Robert Makłowicz ma DWA wiejskie domy! Gdzie wypoczywa? 

Za co Polacy kochają przepisy Makłowicza? 

Robert Makłowicz wielokrotnie podkreśla publicznie, że profesjonalne lekcje gotowania pobierał tylko szkoląc się w tajnikach kuchni azjatyckiej. Dania polskie i europejskie przygotowuje sam, kierując się instrukcjami z książek kucharskich lub od zaprzyjaźnionych kulinarnych mistrzów. Wiele dań, które proponuje swoim widzom, jest szybkich i łatwych w wykonaniu – wszak obserwujemy Makłowicza, który bez trudu przygotowuje je w polu, dysponując kuchenką turystyczną, patelnią i kilkoma garnkami! Z tego powodu Polacy pokochali receptury od krytyka i chętnie odtwarzają je w domach. 

Przeczytaj także: Sałatka z zielonych pomidorów. Przepis od Ewy Wachowicz

Przepis na letni makaron według Roberta Makłowicza 

Składniki

  • 400 g makaronu spaghetti, 
  • 1 kg dojrzałych pomidorów, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 7 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia, 
  • 1 pęczek świeżej bazylii, 
  • 1 suszona papryczka peperoncino, 
  • sól 

Przygotowanie

Pomidory sparz gorącą wodą. Obierz ze skórki i w miarę możliwości usuń pestki. Pokrój w kostkę, umieść w naczyniu i zalej oliwą. Dodaj drobno posiekany czosnek, porwaną lub posiekaną bazylię i pokruszoną papryczkę - jej ilość dopasuj do własnych preferencji. Dopraw solą. Wymieszaj i odstaw. W tym czasie przygotuj makaron według przepisu na opakowaniu, by był al dente. Odcedź i wymieszaj z sosem. Podawaj posypany serem typu pecorino.

 

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
07. wrzesień 2024 14:31