Spis treści:
- Robert Makłowicz wypoczywa na wsi
- Za co Polacy kochają przepisy Makłowicza?
- Przepis na letni makaron według Roberta Makłowicza
Robert Makłowicz wypoczywa na wsi
Krakowskiego krytyka kulinarnego Roberta Makłowicza Polacy poznali lata temu, gdy otrzymał własny program w telewizji. Wówczas pokazywał piękno Polski, Europy i świata, nie szczędząc szczegółów dotyczących lokalnej kuchni. Dziś kontynuuje tę działalność na własnym kanale w serwisie YouTube. Pokazuje tam także swój wypoczynek. Makłowicz dysponuje aż dwoma domami na wsi: w Polsce i w Chorwacji, gdzie chętnie spędza wolny czas. Więcej na ten temat przeczytasz w naszym artykule: Robert Makłowicz ma DWA wiejskie domy! Gdzie wypoczywa?
Za co Polacy kochają przepisy Makłowicza?
Robert Makłowicz wielokrotnie podkreśla publicznie, że profesjonalne lekcje gotowania pobierał tylko szkoląc się w tajnikach kuchni azjatyckiej. Dania polskie i europejskie przygotowuje sam, kierując się instrukcjami z książek kucharskich lub od zaprzyjaźnionych kulinarnych mistrzów. Wiele dań, które proponuje swoim widzom, jest szybkich i łatwych w wykonaniu – wszak obserwujemy Makłowicza, który bez trudu przygotowuje je w polu, dysponując kuchenką turystyczną, patelnią i kilkoma garnkami! Z tego powodu Polacy pokochali receptury od krytyka i chętnie odtwarzają je w domach.
Przeczytaj także: Sałatka z zielonych pomidorów. Przepis od Ewy Wachowicz
Przepis na letni makaron według Roberta Makłowicza
Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti,
- 1 kg dojrzałych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- 7 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia,
- 1 pęczek świeżej bazylii,
- 1 suszona papryczka peperoncino,
- sól
Przygotowanie:
Pomidory sparz gorącą wodą. Obierz ze skórki i w miarę możliwości usuń pestki. Pokrój w kostkę, umieść w naczyniu i zalej oliwą. Dodaj drobno posiekany czosnek, porwaną lub posiekaną bazylię i pokruszoną papryczkę - jej ilość dopasuj do własnych preferencji. Dopraw solą. Wymieszaj i odstaw. W tym czasie przygotuj makaron według przepisu na opakowaniu, by był al dente. Odcedź i wymieszaj z sosem. Podawaj posypany serem typu pecorino.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements