StoryEditorPrzepisy na Thermomix

Tłusty czwartek last minute, czyli przepis na pączki z Thermomixa

Thermomix to ostatnia deska ratunku dla zabieganych. Ratuje nie tylko w codziennych sytuacjach, ale także przy okazji świąt, które celebrujemy pysznościami! Nie inaczej jest w przypadku tłustego czwartku. Jak zrobić pączki w Thermomixie?

Ile trwa robienie pączków w Thermomixie? 

Choć Thermomix pozwoli zaoszczędzić sporo czasu, nie znaczy to, że pączki zrobią się same. Maszyna przygotuje za nas ciasto i to odbędzie się błyskawicznie! Jednak ponieważ jest to tradycyjne ciasto drożdżowe, planując przygotowanie pączków musimy pamiętać o tym, że będzie ono potrzebowało czasu, aby wyrosnąć. Tego procesu nie da się pominąć ani przyspieszyć! Z tego powodu lepiej nie zostawiać przygotowania pączków na ostatnią chwilę.

Przeczytaj także: Kiedy jest tłusty czwartek? Przepis na pyszne pączki i faworki 

Thermomix nie pomoże także w smażeniu - to musimy zrobić samemu, podobnie jak robiły to nasze mamy i babcie, które nie korzystały ze sprytnych kuchennych pomocników. 

Przeczytaj także: Thermomix ugotowany przez inflację. O ile wzrosła jego cena? 

Jeżeli naprawdę znajdziemy się pod ścianą i mamy zaledwie chwilę, by przygotować pączki, warto wypróbować przepis na błyskawiczne serowe pączki z twarogu. 

Przepis na pączki z Thermomixa 

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej 
  • 250 ml mleka 
  • 60 g masła 
  • 50 g cukru 
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 3 żółtka 
  • 1 jajko 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • szczypta soli 
  • dżem lub konfitura do nadziania 
  • olej do smażenia 

Przygotowanie: 

W misie Thermomixa umieść mleko, masło i pokruszone drożdże. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Podgrzewaj i mieszaj przez 3 min. w temp.37, obr.3. Następnie odstaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj do misy mąkę, sól oraz jajko i żółtka. Wyrób ciasto, ustawiając maszynę na czas 3 min/Interwał. Po tym czasie zostaw je na godzinę, by wyrosło. 

Po godzinie wyjmij ciasto z misy i wyrabiaj przez chwilę na oprószonym mąką blacie. Podziel je na równe części i uformuj kulki. Jeśli chcesz nadziać pączki przed pieczeniem, zrób to teraz. Następnie układaj kule z ciasta na blacie w równych odstępach i zostaw na godzinę, by wyrosły. 

Wyrośnięte pączki smaż na gorącym oleju w dużym naczyniu. Wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na talerz z ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj polukrowane lub posypane cukrem pudrem.

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 07:12