Ile trwa robienie pączków w Thermomixie?
Choć Thermomix pozwoli zaoszczędzić sporo czasu, nie znaczy to, że pączki zrobią się same. Maszyna przygotuje za nas ciasto i to odbędzie się błyskawicznie! Jednak ponieważ jest to tradycyjne ciasto drożdżowe, planując przygotowanie pączków musimy pamiętać o tym, że będzie ono potrzebowało czasu, aby wyrosnąć. Tego procesu nie da się pominąć ani przyspieszyć! Z tego powodu lepiej nie zostawiać przygotowania pączków na ostatnią chwilę.
Przeczytaj także: Kiedy jest tłusty czwartek? Przepis na pyszne pączki i faworki
Thermomix nie pomoże także w smażeniu - to musimy zrobić samemu, podobnie jak robiły to nasze mamy i babcie, które nie korzystały ze sprytnych kuchennych pomocników.
Przeczytaj także: Thermomix ugotowany przez inflację. O ile wzrosła jego cena?
Jeżeli naprawdę znajdziemy się pod ścianą i mamy zaledwie chwilę, by przygotować pączki, warto wypróbować przepis na błyskawiczne serowe pączki z twarogu.
Przepis na pączki z Thermomixa
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 60 g masła
- 50 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- dżem lub konfitura do nadziania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W misie Thermomixa umieść mleko, masło i pokruszone drożdże. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Podgrzewaj i mieszaj przez 3 min. w temp.37, obr.3. Następnie odstaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj do misy mąkę, sól oraz jajko i żółtka. Wyrób ciasto, ustawiając maszynę na czas 3 min/Interwał. Po tym czasie zostaw je na godzinę, by wyrosło.
Po godzinie wyjmij ciasto z misy i wyrabiaj przez chwilę na oprószonym mąką blacie. Podziel je na równe części i uformuj kulki. Jeśli chcesz nadziać pączki przed pieczeniem, zrób to teraz. Następnie układaj kule z ciasta na blacie w równych odstępach i zostaw na godzinę, by wyrosły.
Wyrośnięte pączki smaż na gorącym oleju w dużym naczyniu. Wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na talerz z ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj polukrowane lub posypane cukrem pudrem.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements