StoryEditorProstsze niż myślisz!

Przepisy na tłusty czwartek: szybkie pączki serowe z twarogu

Pączki serowe to rozwiązanie dla zabieganych, którym nie uśmiecha się spędzenie kilku godzin w kuchni nad wyrastającym ciastem drożdżowym. Przepis jest prosty i szybki, najwięcej czasu trzeba poświęcić na smażenie serowych kuleczek. Jak zrobić serowe pączki?

Szybkie pączki na tłusty czwartek 

Najsłodszy dzień w roku, czyli tłusty czwartek, to doskonała okazja, by zaszaleć w kuchni i przygotować coś, czego nie jemy na co dzień. Wiele osób decyduje się na zrobienie klasycznych pączków lub faworków, które cieszą się ogromną popularnością. 

Przeczytaj także: Kiedy jest tłusty czwartek? Przepis na pyszne pączki i faworki 

Nie każdy jednak może pozwolić sobie na poświęcenie kilku godzin, które są potrzebne, by przygotwać tradycyjne pączki. Wówczas szukamy alternatywy. Mogą to być np. pączki wiedeńskie, robione z ciasta parzonego, albo właśnie pączki serowe – niekiedy znane też pod nazwą oponek ze względu na okrągły kształt i dziurkę w środku

Przeczytaj także: Pomysł na karnawałową przekąskę: wypróbuj pączki wiedeńskie! 

Przepis na serowe pączki 

Składniki: 

  • 250 g twarogu 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 2 żółtka 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego 
  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do posypania 

Przygotowanie: 

Twaróg dokładnie rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę. Dodaj do niego żółtka, cukier i cukier waniliowy. Następnie wlej śmietanę i wsyp sodę oraz mąkę. Połącz i zagnieć wszystkie składniki, by powstało gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Następnie odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich kulki. Jeżeli chcesz, by pączki miały kształt oponek, wykrawaj je szklanką, a środkową dziurkę rób za pomocą małego kieliszka. Tak przygotowane pączki wrzucaj do oleju, rozgrzanego do ok. 180 stopni Celsjusza, w taki sposób, by tworzyły jedną warstwę i miały nieco przestrzeni. Smaż z obu stron aż będą złote. Odkładaj na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym. Gdy ociekną z tłuszczu, posyp cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!

image
FOTO: Envato Elements

Przeczytaj także: Tłusty czwartek: poznaj przepis na wegańskie pączki!

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. maj 2024 00:43