Szybkie pączki na tłusty czwartek
Najsłodszy dzień w roku, czyli tłusty czwartek, to doskonała okazja, by zaszaleć w kuchni i przygotować coś, czego nie jemy na co dzień. Wiele osób decyduje się na zrobienie klasycznych pączków lub faworków, które cieszą się ogromną popularnością.
Przeczytaj także: Kiedy jest tłusty czwartek? Przepis na pyszne pączki i faworki
Nie każdy jednak może pozwolić sobie na poświęcenie kilku godzin, które są potrzebne, by przygotwać tradycyjne pączki. Wówczas szukamy alternatywy. Mogą to być np. pączki wiedeńskie, robione z ciasta parzonego, albo właśnie pączki serowe – niekiedy znane też pod nazwą oponek ze względu na okrągły kształt i dziurkę w środku.
Przeczytaj także: Pomysł na karnawałową przekąskę: wypróbuj pączki wiedeńskie!
Przepis na serowe pączki
Składniki:
- 250 g twarogu
- 250 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 100 g gęstej kwaśnej śmietany
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Twaróg dokładnie rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę. Dodaj do niego żółtka, cukier i cukier waniliowy. Następnie wlej śmietanę i wsyp sodę oraz mąkę. Połącz i zagnieć wszystkie składniki, by powstało gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Następnie odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich kulki. Jeżeli chcesz, by pączki miały kształt oponek, wykrawaj je szklanką, a środkową dziurkę rób za pomocą małego kieliszka. Tak przygotowane pączki wrzucaj do oleju, rozgrzanego do ok. 180 stopni Celsjusza, w taki sposób, by tworzyły jedną warstwę i miały nieco przestrzeni. Smaż z obu stron aż będą złote. Odkładaj na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym. Gdy ociekną z tłuszczu, posyp cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!
Przeczytaj także: Tłusty czwartek: poznaj przepis na wegańskie pączki!
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements