StoryEditorNajsłodszy dzień roku

Tłusty czwartek: poznaj przepis na wegańskie pączki!

Będąc na diecie wegańskiej, nie musisz rezygnować ze świętowania najsłodszego dnia w roku. Wystarczy, że zamiast zwykłych pączków wybierzesz te zrobione według wegańskiego przepisu! Możesz kupić je w cukierni lub spróbować przygotować samemu. Jak je zrobić?

Czy zrobienie wegańskich pączków jest trudne? 

Przygotowanie wegańskich pączków nie różni się o wiele od robienia ich według tradycyjnego przepisu. Kluczem jest zamiana składników na takie, które nie są pochodzenia zwierzęcego. Na szczęście w przypadku pączków jest to proste do zrobienia. Jeśli jednak na co dzień nie jesteś na diecie wegańskiej, upewnij się, że masz w domu np. mleko roślinne, które zastąpi to tradycyjne.  

Przeczytaj także: Pomysł na karnawałową przekąskę: wypróbuj pączki wiedeńskie! 

Warto też pamiętać, że wegańskie pączki nie mogą być smażone na smalcu – w grę wchodzi tylko olej lub tłuszcz roślinny. Dlatego jeśli przygotowujesz zarówno tradycyjne, jak i wegańskie słodkości, pamiętaj o wymianie tłuszczu do smażenia. 

Przepis na wegańskie pączki 

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej 
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 1 szklanka napoju (mleka) sojowego 
  • 1/3 szklanki oleju 
  • 1 łyżka cukru 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki spirytusu  
  • marmolada lub konfitura do nadziania 
  • olej do smażenia 

Przygotowanie: 

Zacznij od zrobienia zaczynu z drożdży, napoju sojowego, łyżki cukru i łyżki mąki. Odstaw go na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy drożdże ruszą, połącz je w większym naczyniu z mąką i cukrem pudrem. Następnie wlej 1/3 szklanki oleju i spirytus. Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Następnie przykryj naczynie ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. 

Po godzinie wyłóż ciasto na blat posypany mąką i krótko wyrabiaj. Następnie rozwałkuj na grubość 1 cm i za pomocą szklanki wycinaj okręgi - możesz także odrywać od ciasta kulki o wadze ok. 50 g. Gdy będą gotowe, przykryj je ściereczką i zostaw na ok. 30 minut. 

Wyrośnięte pączki smaż na rozgrzanym oleju. Upieczone odkładaj na ręcznik papierowy i nadziewaj za pomocą rękawa cukierniczego. Posyp cukrem pudrem lub oblej lukrem. 

Uwaga: Pączki możesz nadziać także przed smażeniem. Ciasto rozwałkuj cieniej niż w przepisie, na każdy okrąg nakładaj ok. łyżeczkę marmolady i dokładnie zamykaj.

Przeczytaj także: Kiedy jest tłusty czwartek? Przepis na pyszne pączki i faworki

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. grudzień 2024 17:49