StoryEditorDania z czosnkiem niedźwiedzim

Wykorzystaj dobrodziejstwa czosnku niedźwiedziego i zrób z niego pesto oraz zupę!

Czosnek niedźwiedzi to roślina, którą większość z nas jeszcze do niedawna omijała, nie widząc w niej nic ciekawego. Dziś jednak święci triumfy dzięki swojemu smakowi oraz prozdrowotnym właściwościom. Jeżeli masz w ogródku krzaczek czosnku niedźwiedziego, skorzystaj z niego i zrób pyszne pesto oraz zupę. Jakie są przepisy?

Czy czosnek niedźwiedzi można zrywać? 

Coraz więcej pań domu uprawia czosnek niedźwiedzi w ogródku. Takie rozwiązanie jest najlepsze, bowiem choć tę roślinę spotykamy rosnącą dziko w lesie, jej zrywanie jest zakazane. Czosnek niedźwiedzi jest chroniony i za wyrywanie go, zwłaszcza z korzeniami, grożą kary! Całkowity zakaz korzystania z zasobów tej rośliny w lesie nie obowiązuje tylko w województwach małopolskim, śląskim i podkarpackim, ale i tam robiąc zapasy musimy zostawić co najmniej 3/4 stanowiska w stanie nienaruszonym. 

O tym, jaka kara grozi za zrywanie czosnku niedźwiedziego w lesie, przeczytasz tutaj: Czosnek niedźwiedzi jest zdrowy, ale kara za jego zrywanie może zaboleć! 

Jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi? 

Czosnek niedźwiedzi to niedoceniony superfood. Działa na organizm niczym garść leków, a jest całkowicie naturalny! Zmniejsza ryzyko zawałów i udarów, obniża ciśnienie, zmniejsza stres oksydacyjny, pobudza trawienie oraz wątrobę do wydzielania żółci, wspomaga pracę jelit i buduje mocną odporność, walcząc z wirusami i bakteriami. Na przekąskach z czosnkiem niedźwiedzim skorzysta także nasza skóra i włosy, ich stan widocznie się poprawi. 

Aby skumulować dobroczynne właściwości czosnku niedźwiedziego i kiszonek, spróbuj przygotować w domu fermentowaną wersję tego zioła. Jej smak cię zaskoczy! Przepis znajdziesz tutaj: Jak zrobić kiszony czosnek niedźwiedzi? Jakie ma właściwości? 

Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego 

Składniki

  • 1 duży pęczek czosnku niedźwiedziego, 
  • 100 g orzechów włoskich, 
  • 125 ml oleju rzepakowego, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Orzechy obierz z łupinek i upraż na suchej patelni przez kilka minut. Następnie posiekaj je drobno. Czosnek niedźwiedzi dokładnie umyj i pokrój. Umieść liście w blenderze, dodaj orzechy, olej, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby dopraw do smaku. Przechowuj w lodówce. 

image
FOTO: Envato Elements

Zupa z czosnku niedźwiedziego z pieczarkami 

Składniki

  • 2 pęczki czosnku niedźwiedziego, 
  • 2 cebule, 
  • 500 g ziemniaków, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 1 l bulionu warzywnego, 
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany, 
  • 100 g pieczarek, 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Czosnek niedźwiedzi umyj i posiekaj drobno. Cebule i ziemniaki obierz i pokrój. Umieść w garnku i podsmaż na maśle, następnie zalej bulionem i gotuj, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Dodaj czosnek niedźwiedzi (możesz odłożyć trochę do dekoracji). Gotuj jeszcze kilka minut, a następnie ostudź i zblenduj na gładką masę. Pieczarki umyj i oczyść, pokrój w plasterki i podsmaż na patelni na złoto. Na talerze wylewaj podgrzaną zupę, dekoruj pozostałym czosnkiem, pieczarkami oraz kwaśną śmietaną. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 21:15