Czy czosnek niedźwiedzi można zrywać?
Coraz więcej pań domu uprawia czosnek niedźwiedzi w ogródku. Takie rozwiązanie jest najlepsze, bowiem choć tę roślinę spotykamy rosnącą dziko w lesie, jej zrywanie jest zakazane. Czosnek niedźwiedzi jest chroniony i za wyrywanie go, zwłaszcza z korzeniami, grożą kary! Całkowity zakaz korzystania z zasobów tej rośliny w lesie nie obowiązuje tylko w województwach małopolskim, śląskim i podkarpackim, ale i tam robiąc zapasy musimy zostawić co najmniej 3/4 stanowiska w stanie nienaruszonym.
O tym, jaka kara grozi za zrywanie czosnku niedźwiedziego w lesie, przeczytasz tutaj: Czosnek niedźwiedzi jest zdrowy, ale kara za jego zrywanie może zaboleć!
Jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi?
Czosnek niedźwiedzi to niedoceniony superfood. Działa na organizm niczym garść leków, a jest całkowicie naturalny! Zmniejsza ryzyko zawałów i udarów, obniża ciśnienie, zmniejsza stres oksydacyjny, pobudza trawienie oraz wątrobę do wydzielania żółci, wspomaga pracę jelit i buduje mocną odporność, walcząc z wirusami i bakteriami. Na przekąskach z czosnkiem niedźwiedzim skorzysta także nasza skóra i włosy, ich stan widocznie się poprawi.
Aby skumulować dobroczynne właściwości czosnku niedźwiedziego i kiszonek, spróbuj przygotować w domu fermentowaną wersję tego zioła. Jej smak cię zaskoczy! Przepis znajdziesz tutaj: Jak zrobić kiszony czosnek niedźwiedzi? Jakie ma właściwości?
Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego
Składniki:
- 1 duży pęczek czosnku niedźwiedziego,
- 100 g orzechów włoskich,
- 125 ml oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Orzechy obierz z łupinek i upraż na suchej patelni przez kilka minut. Następnie posiekaj je drobno. Czosnek niedźwiedzi dokładnie umyj i pokrój. Umieść liście w blenderze, dodaj orzechy, olej, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby dopraw do smaku. Przechowuj w lodówce.
Zupa z czosnku niedźwiedziego z pieczarkami
Składniki:
- 2 pęczki czosnku niedźwiedziego,
- 2 cebule,
- 500 g ziemniaków,
- 2 łyżki masła,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- 100 g pieczarek,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Czosnek niedźwiedzi umyj i posiekaj drobno. Cebule i ziemniaki obierz i pokrój. Umieść w garnku i podsmaż na maśle, następnie zalej bulionem i gotuj, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Dodaj czosnek niedźwiedzi (możesz odłożyć trochę do dekoracji). Gotuj jeszcze kilka minut, a następnie ostudź i zblenduj na gładką masę. Pieczarki umyj i oczyść, pokrój w plasterki i podsmaż na patelni na złoto. Na talerze wylewaj podgrzaną zupę, dekoruj pozostałym czosnkiem, pieczarkami oraz kwaśną śmietaną.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements