Ziołowe ciasto z Osetii
Wytrawne ciasto, które przygotowuje się na bazie drożdży oraz kefiru, pochodzi z Osetii – krainy na Kaukazie, zamieszkanej przez Osetyjczyków. Wytrawne placki z dodatkiem sera czy mięsa popularne są również w Gruzji. Tamtejsza kuchnia jest nieco specyficzna z europejskiego punktu widzenia, ale wiele osób się nią zachwyca! Kaukaskie potrawy są dość ciężkie i sycące, świetnie pasuje do nich wino. Najlepiej jeść je w zgodzie z tradycją z tamtych okolic: biesiadując w towarzystwie rodziny i przyjaciół!
Przeczytaj także: Przepis na francuską zupę cebulową - doskonałą na chłody
Przepis na wytrawne ciasto z serem i ziołami
Składniki:
- 7 g suchych drożdży
- 250 ml kefiru
- 2 szklanki mąki
- 50 g masła
- 150 g sera osetyjskiego lub feta
- 150 g koperku
- 150 g szczypioru z cebuli
- 100 g śmietany
- 0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wlej kefir do miseczki i dodaj suche drożdże. Delikatnie wymieszaj i odstaw na 10 minut. Do miski przesiej mąkę, dodaj masło i szczyptę soli. Wlej kefir z drożdżami i zagnieć ciasto – powinno być dość miękkie. Przykryj naczynie z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie umyj i drobno pokrój koperek oraz szczypior. Połącz je z pokruszonym serem, dodaj śmietanę i dopraw do smaku.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj je na placki średniej grubości. Każdy placek posmaruj nadzieniem serowym, a następnie zawiń brzegi do środka. Możesz stworzyć sakiewkę z ciasta lub zostawić je otwarte. Gotowe placki przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Podawaj na ciepło.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements