Do kiedy owocują maliny?
Maliny jednoroczne zwane są także malinami jesiennymi. Owoce pojawiają się na nich stosunkowo późno, bo dopiero w sierpniu, ale za to krzewy owocują do pierwszych przymrozków. Jeśli mamy w ogrodzie taką odmianę malin, warto wykorzystać świeże owoce, które możemy zrywać przy sprzyjającej pogodzie jeszcze w październiku.
Przeczytaj także: Nalewka z malin: składniki, przepis, inspiracje
Jesienne maliny możemy wykorzystać do nalewek czy dżemów, jednak warto skorzystać z tego, że owoce są świeże i zrobić z nich tartę, koktajl lub deser.
Przeczytaj także: Lekki i zdrowy malinowy koktajl z kaszą jaglaną
Jak zrobić tartę czekoladową z malinami bez pieczenia?
Maliny i czekolada to doskonałe połączenie. Czekoladową tartę przygotujesz w prosty sposób! Jej dodatkową zaletą jest gotowy ciasteczkowy spód, którego nie musisz piec.
Składniki
spód:
- 160 g ciasteczek typu Oreo
- 160 g kakaowych herbatników
- 70 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- masło do posmarowania formy
krem:
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 szklanki cukru
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 500 g malin
Przygotowanie:
Przygotuj formę na tartę o średnicy ok. 26 cm. Posmaruj ją masłem. Ciastka umieść w rozdrabniaczu lub wysokim naczyniu, dodaj roztopioną czekoladę i roztopione masło i dokładnie zmiksuj. Powstałą mieszankę wyłóż na spód i boki formy i mocno dociśnij.
W rondelku wymieszaj kakao, cukier i 1/4 szklanki wody. Stopniowo wlewaj śmietankę i mieszaj aż powstanie gładka masa. Dodaj pokrojone masło i zagotuj, co chwilę mieszając. Po zagotowaniu przelej do czystej miski i dodaj połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszaj aż się rozpuści.
Masę czekoladową wylej na spód i wstaw do lodówki. Gdy masa trochę stężeje ułóż maliny, schładzaj jeszcze ok. 2 godziny lub do czasu aż masa zesztywnieje.
Prosty przepis na tartę z malinami i kremem mascarpone
Składniki
spód:
- 120 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
krem:
- 500 g zimnego mascarpone
- 300 g zimnej śmietanki 36 lub 30%
- 100 g cukru pudru
- 375 g malin
Przygotowanie:
Pokrój w kostkę zimne masło i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Połącz składniki i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Owiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto równomiernie rozwałkuj i rozłóż na formie do tarty. Przy pomocy widelca ponakłuwaj spód. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż się zarumieni. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Zimny serek mascarpone i śmietankę umieść w misie miksera, dodaj cukier puder i miksuj kilka minut, aż składniki całkowicie się połączą. Gotowy krem wyłóż na ostudzone kruche ciasto. Udekoruj malinami i miętą.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements