StoryEditorPomysł na malinowy deser

Z kremem czy z czekoladą: jak zrobić najlepszą tartę z malinami? Zobacz przepisy!

To już ostatni moment, by przygotować tartę ze świeżymi malinami. Już niebawem po tych owocach zostanie nam tylko wspomnienie oraz... dżemy. Jednak póki maliny są jeszcze na krzaczkach, warto po nie sięgnąć i przygotować ciasto na niedzielny deser. Jaki przepis wybrać?

Do kiedy owocują maliny? 

Maliny jednoroczne zwane są także malinami jesiennymi. Owoce pojawiają się na nich stosunkowo późno, bo dopiero w sierpniu, ale za to krzewy owocują do pierwszych przymrozków. Jeśli mamy w ogrodzie taką odmianę malin, warto wykorzystać świeże owoce, które możemy zrywać przy sprzyjającej pogodzie jeszcze w październiku. 

Przeczytaj także: Nalewka z malin: składniki, przepis, inspiracje 

Jesienne maliny możemy wykorzystać do nalewek czy dżemów, jednak warto skorzystać z tego, że owoce są świeże i zrobić z nich tartę, koktajl lub deser. 

Przeczytaj także: Lekki i zdrowy malinowy koktajl z kaszą jaglaną 

Jak zrobić tartę czekoladową z malinami bez pieczenia? 

Maliny i czekolada to doskonałe połączenie. Czekoladową tartę przygotujesz w prosty sposób! Jej dodatkową zaletą jest gotowy ciasteczkowy spód, którego nie musisz piec. 

Składniki 

spód: 

  • 160 g ciasteczek typu Oreo 
  • 160 g kakaowych herbatników 
  • 70 g gorzkiej czekolady 
  • 30 g masła 
  • masło do posmarowania formy 

krem: 

  • 1/4 szklanki kakao 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 200 ml śmietany kremówki 30% 
  • 100 g masła 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 500 g malin 

Przygotowanie: 

Przygotuj formę na tartę o średnicy ok. 26 cm. Posmaruj ją masłem. Ciastka umieść w rozdrabniaczu lub wysokim naczyniu, dodaj roztopioną czekoladę i roztopione masło i dokładnie zmiksuj. Powstałą mieszankę wyłóż na spód i boki formy i mocno dociśnij. 

W rondelku wymieszaj kakao, cukier i 1/4 szklanki wody. Stopniowo wlewaj śmietankę i mieszaj aż powstanie gładka masa. Dodaj pokrojone masło i zagotuj, co chwilę mieszając. Po zagotowaniu przelej do czystej miski i dodaj połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszaj aż się rozpuści. 

Masę czekoladową wylej na spód i wstaw do lodówki. Gdy masa trochę stężeje ułóż maliny, schładzaj jeszcze ok. 2 godziny lub do czasu aż masa zesztywnieje. 

image
FOTO: Envato Elements

Prosty przepis na tartę z malinami i kremem mascarpone 

Składniki 

spód: 

  • 120 g zimnego masła 
  • 220 g mąki pszennej 
  • 40 g cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 
  • 1 żółtko 

krem: 

  • 500 g zimnego mascarpone 
  • 300 g zimnej śmietanki 36 lub 30% 
  • 100 g cukru pudru 
  • 375 g malin 

Przygotowanie: 

Pokrój w kostkę zimne masło  i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Połącz składniki i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Owiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto równomiernie rozwałkuj i rozłóż na formie do tarty. Przy pomocy widelca ponakłuwaj spód. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż się zarumieni. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.  

Zimny serek mascarpone i śmietankę umieść w misie miksera, dodaj cukier puder i miksuj kilka minut, aż składniki całkowicie się połączą. Gotowy krem wyłóż na ostudzone kruche ciasto. Udekoruj malinami i miętą. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. październik 2024 09:04