StoryEditorPrzepisy na lukier

Jak zrobić lukier do pierników? 3 pomysły na dekoracje świątecznych wypieków

Gdy pierniczki są już upieczone, czas pomyśleć o dekoracjach! Efektownie będą wyglądały świąteczne ciastka ozdobione lukrem. Zwykły, królewski czy kolorowy? Proponujemy przepisy na wszystkie! Który wybierzesz?

Przepis na klasyczny lukier do pierników 

Zrobienie klasycznego lukru nie wymaga właściwie żadnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy zadbać o właściwą konsystencję, korzystając z proporcji bądź działając metodą prób i błędów, aż osiągniemy oczekiwany efekt. 

Przeczytaj także: Przepis na miękkie pierniczki alpejskie na Boże Narodzenie

Składniki

  • 40 dag cukru pudru 
  • 4 łyżki wody 
  • dodatkowo: 4 łyżki soku z cytryny 

Przygotowanie

Z cytryny wyciśnij sok. Wodę podgrzej, by była co najmniej letnia. Wsyp cukier puder do naczynia, zalej wodą i sokiem z cytryny, wymieszaj, by powstała gładka, dość zwarta masa. Powinna być gęsta, ale spływać z łyżki. Jeżeli masa jest za rzadka, dosyp więcej cukru pudru, jeżeli zbyt gęsta - dolej wody lub soku z cytryny. Lukruj całkowicie wystudzone pierniki. 

Jak zrobić lukier królewski? 

Alternatywą dla zwykłego lukru jest lukier królewski. Jest idealnie biały i nieprzezroczysty. Udekorowane nim pierniczki wyglądają niezwykle elegancko! 

Przeczytaj także: Pierniki - przepis na idealne ciastka na Gwiazdkę

Składniki

  • 180 g cukru pudru 
  • 1 białko jajka 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 

Przygotowanie

Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Białka umieść w szklanej misce i ubijaj przez około minutę, zaczynając od niskich obrotów miksera. Następnie dodaj cukier i sok z cytryny, ubijaj, aż masa zrobi się sztywna. Powinna być biała i pozbawiona grudek, jeżeli jakieś się pojawią, rozetrzyj je łyżką lub trzepaczką. Jeśli lukier okaże się zbyt gęsty, dodaj więcej białek, jeśli zbyt rzadki - więcej cukru pudru. 

Kolorowy lukier – jak go zrobić? 

Jeżeli marzysz o widowiskowych piernikach, rozważ zrobienie kolorowego lukru! Z łatwością podkręcisz podstawowy przepis, dodając sztuczne lub naturalne barwniki. Można ich użyć zarówno do zwykłego lukru, jak i do królewskiego. Aby uzyskać pożądany kolor, dodaj do lukru: 

  • czerwony – sok z wiśni, aronii, jagód; 
  • pomarańczowy - sok z marchwii; 
  • żółty - szczyptę kurkumy; 
  • zielony – zblendowaną na gładko miętę lub szpinak albo odciśnięty z nich sok. 
image
FOTO: Pixabay

Zuzanna Ćwiklińska

fot. pixabay

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 00:16