StoryEditorZupa na Wielkanoc

Przepis na doskonały wielkanocny żurek jak z dawnej wsi

Żurek to w większości polskich domów obowiązkowy element wielkanocnego śniadania. Każdy gotuje go trochę inaczej, jednak jedno jest pewne: musi być aromatyczny i sycący! Podajemy przepis na tradycyjny żurek na zakwasie. W tej wersji wywar jest bezmięsny, jednak można go zaserwować z kiełbasą lub szynką. Jak ugotować tę pyszną zupę?

Z czym podawać żurek na Wielkanoc? 

Dodatki do wielkanocnego żurku są inne niemal w każdym domu. Tam, gdzie tę zupę serwuje się w wersji wegetariańskiej, najczęściej żurek jada się z ugotowanym na twardo jajkiem lub z chlebem. Miłośnicy wyrazistych smaków serwują żurek z kawałkiem korzenia chrzanu. Z kolei w domach, w których w wielkanocny poranek szczególnie celebruje się zakończenie postu, żurek bywa gotowany na mięsie i podawany z kiełbasą lub szynką. 

Choć tradycja nie nakazuje, by tak było, wielkanocną zupę zwykle jada się ze święconką. Większość jej elementów pasuje bowiem do żurku - w ten sposób skosztujemy święconej kiełbasy, szynki, jajek, chleba i chrzanu. 

Przepis na zakwas do żurku 

Poniższy przepis wymaga wykorzystania zakwasu. Można go kupić i użyć gotowego, jednak wciąż jest czas, by nastawić domowy zakwas na żurek. Nasze instrukcje oraz przepis znajdziesz w artykule: Przygotowania do Wielkanocy 2024: kiedy i jak zrobić domowy zakwas na żurek? 

Domowy żurek - jak go ugotować? 

Składniki

  • 2 marchewki 
  • 1 korzeń pietruszki 
  • 0,5 pora 
  • 1 cebula 
  • kilka łodyg lubczyku 
  • natka z 1 pietruszki 
  • 1,5 litra wody 
  • 0,5 litra zakwasu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe 
  • 2-3 łyżki suszonego majeranku 
  • sól do smaku 

Przygotowanie

Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka wraz z umytym i pokojonym porem, obraną cebulą oraz posiekanym lubczykiem i natką. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie odcedź (z warzyw możesz zrobić np. sałatkę jarzynową). 

Do bulionu dodaj przyprawy: czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Gotuj przez pół godziny. Po tym czasie do zupy wlej zakwas. Dopraw do smaku solą i ewentualnie pieprzem, gotuj jeszcze 5-10 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami: kiełbasą, jajkiem, chlebem itd.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 05:26