StoryEditorZdrowe święta

Święta w wydaniu fit: przepis na pierniczki bez cukru i miodu

Cieszysz się na myśl o świętach Bożego Narodzenia, ale przeraża Cię wizja tłustych, słodkich potraw, które zrujnują miesiące diety? Mamy rozwiązanie: wypróbuj przepis na fit bożonarodzeniowe pierniki, do których nie dodajemy cukru ani miodu! Jak je zrobić?

Czym zastąpić cukier na co dzień? 

Choć przez lata mówiło się, że cukier krzepi, dziś wiemy już, że niestety raczej szkodzi. Z tego powodu wiele osób wyklucza go ze swojej diety, by zachować zdrowie i dobry wygląd. Rezygnując z cukru, nie musimy jednak żegnać się ze słodyczami. Wystarczy włączyć do diety zdrowsze alternatywy. Oczywiście może to być miód, który jest zdrowy i naturalny. Nadaje się on jednak tylko do deserów, które są pieczone w niskich temperaturach lub w ogóle nie przechodzą obróbki cieplnej, bo traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza. Zamiast cukru możemy używać także syropu klonowego: pasuje do wypieków i słodkich przekąsek. Zdrowym zamiennikiem jest również syrop z agawy. 

Przeczytaj także: Jak zrobić lukier do pierników? 3 pomysły na dekoracje świątecznych wypieków

Warto sięgnąć po wegańskie zamienniki cukru: w miejsce białych kryształów dodaj do deseru daktyle albo banany – to słodkie i zdrowe owoce. Sprawdzi się również erytrol bądź stewia, która jest aż 300 razy słodsza od cukru! 

Przeczytaj także: Przepis na zakwas z buraków nie tylko do barszczu wigilijnego

Przepis na świąteczne pierniki bez cukru 

Składniki

  • 250 g mąki pszennej 
  • 50 g masła 
  • 10 suszonych daktyli 
  • 4 łyżki mleka  
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika  
  • 1 łyżeczka sody 

Przygotowanie

Daktyle zalej ciepłą wodą tak, by je zakryć. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie zblenduj je wraz z płynem na gładką masę. Dodaj masło, mleko i wbij jajko. W osobnym naczyniu umieść mąkę, sodę, kako i przyprawę do piernika. Połącz mokre i suche składniki na jednolite ciasto. Rozwałkuj je na grubość ok. 1-1,5 cm i wycinaj pierniczki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut, aż się zarumienią. Przechowuj w szczelnym pojemniku. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. listopad 2024 15:53