Czym zastąpić cukier na co dzień?
Choć przez lata mówiło się, że cukier krzepi, dziś wiemy już, że niestety raczej szkodzi. Z tego powodu wiele osób wyklucza go ze swojej diety, by zachować zdrowie i dobry wygląd. Rezygnując z cukru, nie musimy jednak żegnać się ze słodyczami. Wystarczy włączyć do diety zdrowsze alternatywy. Oczywiście może to być miód, który jest zdrowy i naturalny. Nadaje się on jednak tylko do deserów, które są pieczone w niskich temperaturach lub w ogóle nie przechodzą obróbki cieplnej, bo traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza. Zamiast cukru możemy używać także syropu klonowego: pasuje do wypieków i słodkich przekąsek. Zdrowym zamiennikiem jest również syrop z agawy.
Przeczytaj także: Jak zrobić lukier do pierników? 3 pomysły na dekoracje świątecznych wypieków
Warto sięgnąć po wegańskie zamienniki cukru: w miejsce białych kryształów dodaj do deseru daktyle albo banany – to słodkie i zdrowe owoce. Sprawdzi się również erytrol bądź stewia, która jest aż 300 razy słodsza od cukru!
Przeczytaj także: Przepis na zakwas z buraków nie tylko do barszczu wigilijnego
Przepis na świąteczne pierniki bez cukru
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 10 suszonych daktyli
- 4 łyżki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Daktyle zalej ciepłą wodą tak, by je zakryć. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie zblenduj je wraz z płynem na gładką masę. Dodaj masło, mleko i wbij jajko. W osobnym naczyniu umieść mąkę, sodę, kako i przyprawę do piernika. Połącz mokre i suche składniki na jednolite ciasto. Rozwałkuj je na grubość ok. 1-1,5 cm i wycinaj pierniczki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut, aż się zarumienią. Przechowuj w szczelnym pojemniku.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements