Co dodać do przesolonej zupy?
Niewielka ilość soli to zbawienie dla większości potraw. Stosowana z umiarem, sól pozwoli wydobyć smak – dodaje się ją nawet do słodkich dań, by podkreślić ich słodycz! Jednak gdy dodamy jej za dużo, efekt będzie odwrotny do zamierzonego. Zamiast wspaniałego balansu smaków otrzymamy poczucie, że w miejsce zupy na obiad podano wodę z morza. Na szczęście to zjawisko można odwrócić na kilka sposobów, które nie wymagają znajomości zaawansowanej chemii ani niespotykanych składników.
Jedna z najprostszych i najszybszych metod uratowania przesolonej zupy to włożenie do niej... ziemniaka! Trzeba go tylko obrać i opłukać, po czym wrzucić do zupy i gotować przez ok. 10 minut. Warzywo wchłonie nadmiar soli. Co prawda trzeba je później spisać na straty, jednak w ten sposób ocalimy zupę.
Domowe sposoby na przesoloną zupę
Inną metodą na przesoloną zupę jest umieszczenie w garnku jabłka. Nie trzeba go nawet obierać, wystarczy umyć i pokroić na ćwiartki lub ósemki, gotować w zupie przez 5-10 minut i wyłowić. Lepiej zrezygnować z krojenia jabłka na drobne kawałki - efekt będzie podobny, ale usunięcie owocu będzie o wiele trudniejsze.
Osoby, które pasjonują się chemią, z pewnością wiedzą, że białko wiąże sól. Na przesolonej zupie można zatem przeprowadzić mały eksperyment chemiczny, wbijając do garnka surowe białko - koniecznie bez żółtka! Gdy się zetnie, zupę należy przecedzić lub wyłowić białko za pomocą łyżki cedzakowej. Potrawa powinna dzięki temu odzyskać smak.
Jak odsolić zupę bez marnowania żywności?
Wszystkie wymienione dotąd sposoby zakładają, że produkt, który wchłonie sól, do niczego się już nie nadaje. Jednak możemy także wykorzystać sposoby, które nie wymagają marnowania żywności. Zalicza się do nich na przykład wrzucenie do garnka z przesoloną zupą woreczka z ryżem. Zwykle do gotowania ryżu dodaje się nieco soli, więc możemy później wykorzystać ten produkt, podając go do obiadu.
Bez marnowania dodatkowych produktów można także uratować przesolone warzywa. Należy wrzucić je do czystej wody i zagotować na 2-3 minuty. Dzięki temu uda się wypłukać nadmiar soli.
Jaki produkt uratuje przesolony sos?
Ratowanie przesolonej zupy wydaje się proste, gdy wiadomo, jakich produktów użyć. Jednak nie każdy potrafi poradzić sobie z przesolonym sosem. Okazuje się, że to wcale nie jest trudne! Wystarczy mleko, jogurt naturalny lub śmietana. Dodajemy kilka łyżek do sosu i gotowe - słoność będzie zneutralizowana, a sos zyska kremową konsystencję i posmak. Ten sam trik można wykorzystać przy odsalaniu zup.
Za pomocą śmietany można uratować także przesolone mięso. Gdy zorientujemy się, że ulubiona pieczeń wyszła zbyt słona, warto zostawić ją w kwaśnej śmietanie na czas stygnięcia lub dodać śmietanę do sosu, z którym mięso będzie podane.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements