StoryEditorNaturalne metody

Ocet czterech złodziei – na co pomaga i jak go przyrządzić?

26.03.2024., 12:00h
Ocet czterech złodziei, inaczej marsylski to lecznicza mieszanka octu, przypraw i ziół. Przepis jest bardzo stary i pochodzi z czasów, gdy Europę dziesiątkowała dżuma. Na co może pomóc ta mikstura?

Ocet czterech złodziei chronił przed zachorowaniem na dżumę. Według legendy, złodzieje okradający zwłoki zmarłych w czasie pandemii używali tego specyfiku i dzięki temu sami nie zarażali się mimo kontaktu z chorymi. W pewnym momencie zostali postawieni przed sadem i musieli wyjawić recepturę na chroniącą ich zdrowie mieszankę. To właśnie wtedy mieli zdradzić, że ocalił ich ocet ziołowy, zwany octem czterech złodziei lub octem siedmiu złodziei.

Ocet czterech złodziei – na co pomaga?

Okazuje się, że mieszanka ma sporo zastosowań leczniczych:

  • pomaga zwalczać wirusy i infekcje – służy do nacierania pleców, klatki piersiowej i skroni,
  • przeciwdziała łupieżowi i wypadaniu włosów poprzez nacieranie skóry głowy,
  • chroni przed bakteriami i wzmacnia odporność – wystarczy pić wodę z łyżeczką octu rano,
  • dezynfekuje skórę i powierzchnie, np. w kuchni,
  • odstrasza owady,
  • może być dodatkiem do sosu, np. winegret.
image
Ocet jabłkowy 
FOTO: Envato Elements

Ocet czterech złodziei a wirusy

W jaki sposób legendarni złodzieje używali octu? Smarowali się nim, aby odstraszyć pasożyty, które przenosiły dżumę, ponadto zioła w nich zawarte wykazywały działanie antybakteryjne.

Przepis na ocet jabłkowy

Ocet czterech złodziei – z czego jest zrobiony?

Jest kilka przepisów. W najstarszej wersji używano m.in. piołunu, wiązówki błotnej, lebiodki, szałwii, goździków, rozmarynu czy kamfory i octu winnego. W skład nowoczesnej wersji mikstury wchodzi ocet jabłkowy, jałowiec, szałwia, rozmaryn, lawenda, które także świetnie odkażają. 

image
Pyszne i zdrowe

Przygotuj zdrowy syrop z lilaka – bzu pospolitego! Na co pomaga?

Przepis na ocet czterech złodziei (z zielonyzagonek.pl):

Składniki: 

  • 1 szklanka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka suszonej szałwii lub 2 łyżeczki świeżej szałwii,
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu lub 2 łyżeczki świeżego rozmarynu,
  • 1 łyżka suszonego kwiatu lawendy lub 2 łyżeczki lawendy świeżej,
  • 1 łyżka suszonych owoców jałowca lub 2 łyżeczki świeżych owoców jałowca.

Wykonanie:

Zioła przekładamy do słoika, zalewamy je octem jabłkowym i zamykamy naczynie. Należy wstrząsnąć słoikiem i przenieś go w ciemne miejsce. Raz na kilka dni wykonujemy manewr wstrząsania. Po miesiącu ocet jest gotowy do spożycia, oczywiście po uprzednim odcedzeniu. Miksturę można przechowywać do 2 lat.

Oprac. Angelika Drygas

Fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 12:03