StoryEditorOd kuchni

Tajemnice miodu – czego jeszcze nie wiemy?

07.07.2024., 10:00h
Wokół miodu narosło już sporo mitów. Jest to produkt chętnie kupowany przez Polaków, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Czego nie wiemy o miodzie? Jakie mity są najbardziej popularne?

Spis treści:

Czy można jeść miód z importu?

Czy w Polsce jest dostępny miód podrabiany?

Czy można skusić się na mieszanki miodów?

Czy miód targowy jest zdrowszy?

Miód – czego możemy być pewni?

Czy można jeść miód z importu?

Najwięcej dyskusji związanych jest z pochodzeniem miodu. Polska Izba Miodu rozprawia się z mitem każącym nam wierzyć, że miody importowane mają niską jakość. Nic bardziej mylnego. Zanim miód znajdzie się na półce sklepowej musi przejść szereg badań i kontroli, np. czy nie zawiera niedozwolonych substancji, antybiotyków lub pestycydów. Każda partia sprawdzana jest nawet kilka razy. Badana jest próbka i gotowy produkt. Miodu nie ominą także obowiązkowe badania prowadzone przez krajową Inspekcję Weterynaryjną oraz Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Czy w Polsce jest dostępny miód podrabiany?

Konsumenci są podejrzliwi wobec miodu sprowadzanego z Chin. Okazuje się jednak, że wg statystyk Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (JIHARS) w 2023 roku jedynie 5 z blisko 1200 partii miodu wprowadzonego na polski rynek z zagranicy miało wątpliwą jakość. Miód, który ma wjechać na rodzimy rynek jest sprawdzany m.in. na obecność cukrów obcych, substancji niedozwolonych, a także pod kątem określenia jego rodzaju i pochodzenia.

Czy można skusić się na mieszanki miodów?

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wszystkie nowe opakowania wprowadzane do sprzedaży po 18 kwietnia 2024 roku muszą posiadać obowiązkowe oznaczenie kraju lub krajów, w których miód został zebrany. Niegdyś widniały takie adnotacje: „mieszanka miodów pochodzących z UE i niepochodzących z UE”, „mieszanka miodów pochodzących z UE” lub „mieszanka miodów niepochodzących z UE”. Mieszanka to zaś po prostu kompozycja miodów pochodzących z różnych pasiek. Zatem nie oznacza niczego groźnego lub gorszego.

image
Zdrowy miód
FOTO: Envato Elements

Czy miód targowy jest zdrowszy?

Czasami wydaje nam się, że jeśli wybierzemy miód z bazarku, to okaże się on zdrowszy. Polska Izba Miodu (PIM) wyjaśnia, że takie myślenie może być błędne: – Konsumenci często zapominają, że miód to produkt pochodzenia zwierzęcego. Dlatego tak jak nie kupujemy nabiału czy mięsa od nieznanych sprzedawców, tak samo nie powinniśmy tego robić w przypadku miodu. Ten dostępny w sklepach i pochodzący od renomowanych producentów jest zdecydowanie dokładniej przebadany niż miód kupiony przy drodze lub na bazarku – czytamy w informacji prasowej PIM.

Przeczytaj także: 3 dania z fasolką szparagową

Miód – czego możemy być pewni?

Oto garść faktów na temat miodu:

  • wspiera odporność, ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i antywirusowe,
  • miód warto spożywać regularnie, przed dodaniem do herbaty, czekamy aż woda się przestudzi, ponieważ traci on cenne właściwości w temperaturze 40 stopni Celsjusza;
  • krystalizacja miodu to naturalny proces, najszybciej dzieje się to w przypadku miodu rzepakowego, podczas gdy miód akacjowy krystalizuje się nawet do roku; im chłodniejsza temperatura przechowywania, tym szybciej zgęstnieje;
  • miód należy przechowywać w szczelnych opakowaniach.

 

Źródło: Stowarzyszenie Polska Izba Miodu (PIM)

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 03:37