StoryEditorZdrowe rytuały

Dodaj je do posiłku! To sposób na obniżenie cukru i cholesterolu!

10.11.2022., 11:00h

Jesień bez dyni? Niemożliwe. To przecież królowa jesiennych warzyw. Można z niej przygotować pyszne zupy, musy, ciasta, kluski – ogranicza nas tylko wyobraźnia. Dynia jest zdrowa i pożywna, a do tego smakowita. W kuchni można wykorzystać każdy jej element, także pestki. Dlaczego warto je spożywać?

Wartości odżywcze dyni są uzależnione od jej rodzaju, jednak we wszystkich gatunkach znajdziemy witaminy A, B2, E oraz sole mineralne magnez, potas, sód, żelazo, wapń i cynk. Dynia wspomaga odkwaszanie organizmu i wzmacnia odporność, dlatego szczególnie polecana jest w okresie jesiennym. Ja przygotowuję na zimę puree z dyni: piekę, a następnie blenduję i mrożę w opakowaniach po ok. 400 g. Dzięki temu mogę potem zrobić z niej ciasto lub zupę opowiada Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”. Świetnym źródłem składników odżywczych są także pestki dyni. Niestety rzadko są spożywane. Dlaczego warto jeść pestki dyni? Do czego je dodawać? 

Pestki dyni – wartości odżywcze

Wiele osób wyrzuca pestki dyni, po wydrążeniu miąższu. To błąd. Już przed wiekami stosowano je w leczeniu infekcji dróg moczowych, kamieni nerkowych, czy wysokiego poziomu cukru. Pestki dyni mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Są nie tylko bogatym źródłem białka (idealne dla wegan i wegetarian), ale także nienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i rozmaitych witamin. Mają duże ilości fitosteroli. Obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi, w związku z czym pomagają zapobiegać rozwojowi miażdżycy. Mają też działanie antyoksydacyjne i spowalniają procesy starzenia.  

W pestkach dyni znajdziemy: magnez, potas, cynk, żelazo, mangan, miedź, fosfor, witaminę A, witaminy z grupy B (w tym witaminę B2 i kwas foliowy), witaminę E, witaminę K.

Bomba kaloryczna?

Pestki dyni zawierają jednak sporo kalorii. 100 gramów suszonych pestek dyni ma około 560 kcal i zawiera prawie 50 g tłuszczu. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by je spożywać, dodając do niektorych posiłków w ciągu dnia, w odpowiednich ilościach. 

image
FOTO: Envato Elements

Pestki dyni – właściwości

  • Korzystny wpływ na płodność i jakość plemników.
  • Mogą poprawiać sprawność seksualną mężczyzn.
  • Pomagają łagodzić stany depresyjne i lękowe. 
  • Są wskazane dla prawidłowego funkcjonowania wątroby.
  • Regulują poziom cukru we krwi. Pomagają osobom z cukrzycą w utrzymaniu kontroli nad poziomem cukru.
  • Utrzymują prawidłowe ciśnienie krwi.
  • Obniżają poziom "złego" cholesterolu.
  • Są naturalnym źródłem tryptofanu, który bierze udział w procesie wytwarzania melatoniny odpowiedzialnej za dobry sen.

image
Zbadaj tarczycę!

Hashimoto: jakie objawy i jaka dieta?

Jak spożywać pestki dyni?

Pestki dyni to smaczna zdrowa przekąska.  Można spożywać je na surowo, piec, prażyć (z przyprawami lub bez). Warto dodawać je np. do zup, sałatek, jogurtu, płatków czy koktajli. Nadają się do wypieków, do ciastek, chleba, batonów.

Jak przygotować prażone pestki dyni?

  • Rozgrzej piekarnik do 160°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • W misce zmieszaj olej z solą i przyprawami, wrzuć pestki i dobrze wymieszaj.  
  • Rozłóż nasiona równą warstwą na blasze.
  • Piecz przez 20-30 minut, mieszając co kilka minut w trakcie pieczenia.
  • Pestki dyni są gotowe, gdy są złotobrązowe.

Angelika Drygas

Fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 03:42