StoryEditorZbadaj tarczycę!

Hashimoto: jakie objawy i jaka dieta?

04.11.2022., 11:00h

Źle działający układ odpornościowy zaczyna atakować własną tarczycę, co skutkuje jej przewlekłym zapaleniem. To właśnie nieprawidłowa gospodarka hormonalna powoduje szereg nieprzyjemnych objawów. Na tym polega Hashimoto, choroba, na którą choruje wiele Polek.

Hashimoto to choroba układu odpornościowego. To stan zapalny, znany również jako limfocytowe zapalenie tarczycy. Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Na czym polega? Stopniowo tarczyca zaczyna gorzej funkcjonować, a co za tym idzie układ hormonalny także szwankuje. Taki stan rzeczy nie może zostać niezauważony – symptomy Hashimoto bywają niezwykle dokuczliwe i znacznie obniżają komfort życia. Zespół Hashimoto może pojawić się w każdym wieku, najczęściej dotyka kobiety.

Jak rozpoznać Hashimoto?

Najczęstsze objawy:

  • przyrost masy ciała,
  • osłabienie, zmęczenie, senność,
  • uczucie chłodu, łatwe marznięcie,
  • skóra: sucha, zimna, blada, nadmierne rogowacenie naskórka, obrzęk powiek i rąk,
  • włosy: suche, łamliwe i przerzedzone,
  • osłabienie tętna, niskie ciśnienie tętnicze,
  • ochrypły, matowy głos,
  • przewlekłe zaparcia, wodobrzusze,
  • zmniejszone wydalanie wody,
  • spowolnienie ruchowe, skurcze mięśni, obrzęk stawów,
  • u kobiet zaburzenia miesiączkowania, niepłodność, poronienia; u mężczyzn osłabienie libido,
  • zaburzenia pamięci, depresja, niestabilność emocjonalna.

Aby pacjenci mogli dobrze poczuć się we własnej skórze, zaleca się im, oprócz leczenia farmakologicznego, specjalną dietę. W tym temacie warto spotkać się ze specjalistą, który indywidualnie dobierze parametry składników odżywczych.

image
Badaj cukier

Cukrzyca typu 2. Jak ją rozpoznać?

Jakie są zasady diety dla osób chorujących na Hashimoto?

Chodzi przede wszystkim o właściwą podaż białka, tłuszczów, węglowodanów, zwiększoną ilość błonnika, a także witamin i składników mineralnych. Menu powinno opierać się na wysokiej jakości pożywieniu, chudym mięsie, rybach i jajach, kaszach, ryżu i makaronach z pełnego przemiału, świeżych warzywach i owocach, pestkach, orzechach i nasionach: 

  1. kasze, ryże, pieczywo, makarony z pełnego przemiału,
  2. warzywa i owoce (bogate w polifenole: borówki, maliny, truskawki oraz awokado),
  3. chude mięsa,
  4. chudy nabiał,
  5. zdrowe tłuszcze (oleje, nasiona, pestki, orzechy),
  6. oleje roślinne nierafinowane oraz oliwa z oliwek,
  7. ryby (zwłaszcza tłuste, morskie ryby bogate w kwasy omega-3, np. łosoś, tuńczyk, makrela),
  8. woda, herbaty ziołowe.

Warto wykluczyć z diety:

  • rośliny strączkowe,
  • soję,
  • goitrogeny, czyli warzywa wolotwórcze – brokuły, kapustę, kalafior i brukselkę.

Dieta Hashimoto – produkty zakazane:

  • produkty zawierające cukier,
  • gazowane słodkie napoje,
  • jedzenie typu fast-food,
  • alkohol,
  • żywność wysoko przetworzona.

Pacjenci z Hashimoto często cierpią na nietolerancję pszenicy, glutenu, insulinooporność czy nadciśnienie. Menu musi być dobrane indywidualnie do każdego chorego.

Hashimoto – jedzenie z rozmysłem 

Dieta  powinna spowodować przyspieszenie metabolizmu i przyczynić się do utraty kilogramów. Potrzebny będzie deficyt kaloryczny, ale pod ścisłą kontrolą. Ważne jest dostarczenie organizmowi białka, antyoksydantów, kwasów omega 3 oraz zmniejszenie ilości węglowodanów. W diecie nie może zabraknąć: jodu, selenu, cynku, witaminy D oraz witaminy z grupy B. Efekty diety niskowęglowodanowej są zadowalające, ponieważ dochodzi do obniżenia poziomu przeciwciał przeciwtarczycowych. Tylko w takich warunkach tarczyca może zacząć lepiej pracować. 

 

Angelika Drygas

Fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 05:26