StoryEditorSmak umami

Glutaminian sodu – czy jest się czego obawiać?

02.02.2023., 12:00h

Glutaminian sodu nie kojarzy nam się z czymś dobrym. Owiany złą sławą, raczej odstrasza niż przyciąga. A tymczasem jest składnikiem powszechnie dodawanym do żywności. Skąd się wzięła jego zła sława?

Glutaminian sodu od lat wzbudza duże kontrowersje, choć został zakwalifikowany przez amerykańską FDA (Food and Drug Administration) i Unię Europejską jako bezpieczny. Badania dowodzą, że w dużych ilościach może wywoływać:

  • zawroty głowy,
  • osłabienie,
  • palpitacje serca,
  • nadmierną potliwość,
  • uczucie niepokoju,
  • drętwienie.

Nazwano je „syndromem chińskiej kuchni”. Dlaczego? W magazynie the New England Journal of Medicine w 1968 roku został opublikowany list, w którym można było przeczytać o symptomach występujących po zjedzeniu posiłku w chińskiej restauracji. Było to uczucie pieczenia wzdłuż karku, ucisk w klatce piersiowej, nudności i pocenie się. Wierzono, że sprawcą jest glutaminian sodu właśnie. Okazało się jednak, że niekoniecznie przyczyną złego samopoczucia był ten związek – kuchnia azjatycka jest pełna alergenów, jak: krewetki, orzeszki ziemne, przyprawy czy zioła i to one mogą powodować takie symptomy. 

Glutaminian sodu – co to takiego?

To sól sodowa kwasu glutaminowego stosowana w produkcji żywności i opatrzona symbolem E621. Najczęściej znajdziemy ją w gotowych mieszankach przyprawowych, zupach i sosach w proszku, kostkach rosołowych, koncentratach i żywności przetworzonej, w daniach garmażeryjnych, wędlinach, pasztetach czy chipsach. Wzmacnia smakowo potrawę, nadając charakterystyczne wykończenie i smak – tzw. umami. To wyodrębniony przez naukowców piaty smak (obok słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego), trudno go opisać – może przypominać smak mięsno-grzybowy. Naturalnie umami możemy uzyskać podczas procesu długiego gotowania mięsa w warzywach. Smak umami ma także kobiece mleko. Być może dlatego, tak dobrze nam się kojarzy?

Glutaminian sodu – zła sława

Może być przyczyną niektórych reakcji alergicznych. Niektórzy sądzą, że jest źródłem różnych chorób i objawów, jak: migrenowe bóle głowy, astma, nadwaga, a nawet rak. Obecne nie istnieją dowody potwierdzające te tezy.  

Glutaminian sodu a nadwaga

Badania na zwierzętach wykazały wzrost masy ciała po podaniu glutaminianu w bardzo dużych dawkach, dane z badań na ludziach wykazały niejednoznaczne wyniki. Niektóre badania wskazują, że glutaminian sodu może hamować apetyt, inne sugerują, że jego działanie może prowadzić do przejadania się. 

image
Ciekawe badania

Uwaga! Ten napój może powodować łysienie u mężczyzn!

Glutaminian sodu – szkodzi czy nie szkodzi?

Trudno orzec jednoznacznie, natomiast naukowcy są zdania, że prawdopodobnie glutainiam sodu jest niekorzystny dla człowieka, jeśli jest spożywany w nadmiarze.

Oprac. Angelika drygas

Fot. envato elements

Źródło: PAP Media Room

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 16:26