Funkcjonowanie mózgu człowieka zależy od różnych czynników. Na wiele z nich mamy wpływ. Możemy też manewrować naszym zdolnościami koncentracji, właśnie poprzez zapewnienie organizmowi odpowiednich warunków oraz zbilansowaną dietę. Jakie zasady panują w tym temacie?
Czynniki powodujące problemy z pamięcią i koncentracją:
- zmęczenie i stres,
- zaburzenia snu,
- depresja,
- szum, hałas, TV, głośna muzyka,
- zbyt dużo zajęć dodatkowych,
- zbyt dużo obowiązków,
- wszechobecna reklama (billboardy, radio, telewizja, Internet),
- nadmiar informacji z telewizji, smartfonów,
- siedzący tryb życia
- nadużywanie urządzeń elektronicznych: smartfonów, tabletów, laptopów,
- zła dieta,
- brak ruchu,
- nieumiejętność wyciszenia się.
Sposoby na dobrą pamięć i koncentrację
Sen
Aby dobrze zarządzać swoimi zasobami poznawczymi, należy dobrze się wysypiać. To zasada numer jeden. Sen reguluje wszystkie procesy, jakie zachodzą w naszym organizmie. Podczas snu mózg człowieka zapamiętuje, utrwala, regeneruje się. To wtedy przebiegają ważne procesy odnowy. Na dobry sen wpływa też odpowiednia dieta (czytaj).
Aktywność fizyczna a koncentracja
Zbyt mała dawka ruchu w ciągu dnia, negatywnie wpływa nie tylko na pracę mózgu, ale i sen. Jeśli się porządnie nie zmęczymy, łatwiej o przebodźcowanie. Sport "oczyszcza" głowę, robi przestrzeń na przyjmowanie porcji nowych informacji. Codzienna aktywność fizyczna poprawia pamięć i koncentrację, szczególnie jeśli przebywamy na łonie natury. Długie spacery, marsze, nordic walking, siłownie zewnętrzne, jazda na rolkach czy deskorolce, rowerze i hulajnodze to świetne sposoby na dobrą energię, wysyp endorfin, ale także na ugruntowanie zdolności poznawczych! Regularne dotleniane mózgu zaowocuje zwiększeniem efektywności.
Dieta karmiąca mózg
Lepszą pamięć i umiejętność skupienia się zagwarantuje lecytyna. Znajdziemy ją w jajkach, ziarnach słonecznika, soi, rzepaku, pieczywie pełnoziarnistym, orzechach i rybach. Te ostatnie zawierają także sporo kwasów omega-3, które poprawiają koncentrację, zmniejszają stres, a nawet łagodzą przebieg ADHD. Do tego wszystkiego dobrego, potęgują wydzielanie serotoniny. Oprócz ryb morskich, należy zaopatrzyć spiżarnię w olej lniany czy oliwę z oliwek. Nie możemy zapomnieć o węglowodanach, ale nie chodzi o te zawarte w słodyczach czy białym pieczywie. Mózg odżywiają bardziej wartościowe produkty, jak: pełnoziarniste pieczywo, kasze, razowe makarony, płatki owsiane. Aby nasz mózg był „szczęśliwy”, potrzebuje białka, magnezu, żelaza, witaminy C i tych z grupy B, a także niacyny.
Do diety warto włączyć także:
- migdały,
- pestki dyni,
- warzywa strączkowe,
- szpinak,
- sok pomidorowy,
- owoce: jagody, borówki, maliny,
- warzywa: marchewkę, seler naciowy, zieloną paprykę, brokuły, szpinak.
- gorzką czekoladę.
Mózgowi szkodzą:
- produkty wysokoprzetworzone,
- słodycze,
- słodkie napoje,
- alkohol,
- potrawy smażone,
- sól.
Co jeszcze możesz zrobić dla swojego mózgu?
Sposoby na poprawę koncentracji:
- medytacje,
- czytanie książek, unikanie nadmiaru bodźców, wyłączanie telewizji,
- słuchanie muzyki relaksacyjnej,
- ćwiczenie jogi,
- granie w gry logiczne, rozwiązywanie sudoku i krzyżówek,
- nauka języków obcych,
- zmienianie codziennej rutyny – np. trasy do szkoły, pracy, sklepu,
- spędzanie czasu z wspierającymi ludźmi,
- ćwiczenie zdolności manualnych, jak: rysowanie, robienie na drutach, rzeźbienie w glinie.
Oprac. Angelika Drygas
fot. envato elements
Źródło: braingym.pl, naturalnation.pl