Małe brązowe ziarenka, a tyle zdrowia! Nic dziwnego, że siemię lniane tak chętnie wykorzystywane jest jako wsparcie leczenia wielu schorzeń, ale także znalazło zastosowanie w pielęgnacji urody.
Siemię lniane – co zawiera?
Jego ogromna wartość dietetyczna wynika z wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu i mają zbawienne działanie na serce. Co jeszcze?
Siemię lniane zawiera:
- błonnik, który korzystnie wpływa na trawienie i perystaltykę jelit, daje poczucie pełności i niweluje chęć podjadania,
- lignany mające właściwości przeciwnowotworowe i pozytywny wpływ na układ krążenia,
- witaminy: C, E, K, z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6), kwas foliowy,
- śluzy roślinne,
- sterole roślinne – chronią przed wolnymi rodnikami,
- aminokwasy,
- potas, magnez, wapń, mangan, miedź, cynk i selen.
Uwaga! W 100 g siemienia lnianego jest ok. 530 kcal, dlatego nie należy przesadzać z jego dawkowaniem.
Kiedy sięgać po siemię lniane?
Najbardziej rozpowszechnianą właściwością brązowych ziarenek jest łagodzenie dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Siemię działa oczyszczająco, usuwa złogi z jelit, przeciwdziała zaparciom, pomaga na wrzody, ponieważ stwarza warstwę ochronną zabezpieczającą przed kwasem. W ten sposób nie dopuszcza do kolejnych zapaleń w przewodzie pokarmowym. Poprawia trawienie, wypełnia żołądek, pomagając w stosowaniu zdrowej diety (niewleuje ciągłe uczucie głodu).
Regularne spożywanie siemienia jest wskazane dla osób, które chcą wyregulować cholesterol i borykają się z chorobami serca oraz układu krążenia. Zawarte w ziarnach lignany mają podobne działanie do estrogenów, dlatego powinny je zażywać kobiety w trakcie menopauzy. Do tego wszystkiego dobrego siemię w postaci domowej odżywki pielęgnuje włosy i dobrze działa na skórę – z ziaren można przygotować własnej roboty maseczkę.
Siemię lniane – co z niego można przygotować?
Ziarenka siemienia są bardzo przydatne w kuchni. Można je dodawać do chleba, kulek mocy, granoli, koktajli, owsianki, kefiru czy jogurtu. Przygotujemy z nich smaczny i pożywny kisiel. Wystarczy dwie-trzy łyżki zmielonych nasion zalać gorącą wodą i poczekać, aż nasiona napęcznieją.
Jak spożywać siemię lniane? W całości czy mielone?
Najlepiej kupić nasiona w całości i na świeżo je zmielić, bezpośrednio przed spożyciem. W takiej formie zachowują najwięcej wartości odżywczych. W przeciwnym razie możemy mieć do czynienia z produktem, którego kwasy tłuszczowe uległy utlenieniu i nie są już tak wartościowe. Aby je zmielić, wystarczy blender, moździerz lub młynek do kawy!
Kiedy siemię lniane może zaszkodzić?
Spożywanie siemienia lnianego powinno wiązać się ze zwiększoną ilością wody w diecie – w ten sposób wzmocnimy działanie błonnika, nie dopuszczając do zaparć. Przeciwwskazaniem są alergie pokarmowe, przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych, groźne choroby układu pokarmowego. Przy nadmiernym spożywaniu ziaren mogą pojawić się biegunki. Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Oprac. Angelika Drygas
Fot. envato elements