StoryEditorNowinki na kaca

Mleczny żel na kaca – czy zrewolucjonizuje rynek?

26.05.2024., 15:00h
Najlepszym sposobem na kaca jest niedopuszczenie do jego powstania, czyli abstynencja. Nie każdy jednak preferuje to rozwiązanie. Być może dlatego szwajcarscy naukowcy stworzy recepturę, która ma zniwelować ryzyko powstania kaca właśnie. O co chodzi?

Spis treści:

Żel na kaca

Żel na kaca a działanie alkoholu?

Z czego zrobiony jest żel na kaca?

Żel na kaca – doświadczenie

Opracowali bowiem formułę-żel ze składników mleka, który rozkłada alkohol w organizmie. Ma skutecznie przeciwdziałać kacowi. W jaki sposób?

Żel na kaca

Niemiecki portal Agrarheute poinformował, że naukowcy z ETH Zurich stworzyli niecodzienny produkt – żel rozkładający alkohol w organizmie. Został stworzony z włókien białek serwatkowych, przy wykorzystaniu pojedynczych atomów żelaza i ma przekształcić alkohol w przewodzie pokarmowym w nieszkodliwy kwas octowy, jeszcze zanim przedostanie się on do krwi. Po wnikliwych badaniach i analizach okazało się, że receptura zmniejsza szkodliwe i odurzające działanie alkoholu.

Żel na kaca a działanie alkoholu?

Jaki jest mechanizm działania produktu? Po zjedzeniu żelu alkohol przesuwa się z wątroby do przewodu pokarmowego. Zdaniem prof. ds. żywności i materiałów miękkich w ETH Zurich Raffaele Mezzengi, innowacyjna receptura blokuje produkcję szkodliwego aldehydu octowego, czyli substancji odpowiedzialnej za kaca i wiele innych dolegliwości pojawiających się po spożyciu alkoholu. Dodatkowo można ów żel spożywać profilaktyczne, aby zapobiec wzrostowi poziomu alkoholu we krwi i nie dopuścić do złego samopoczucia. Działanie żelu jest skuteczne wtedy, gdy alkohol znajduje się jeszcze w przewodzie pokarmowym. Gdy doszło już do zatrucia, po prostu nie zadziała.

Przeczytaj także: Domowe sposoby na kaca

Z czego zrobiony jest żel na kaca?

Został zrobiony ze zwykłych białek serwatkowych gotowanych przez kilka godzin. Po dodaniu soli i wody powstawały długie, cienkie włókna, które sieciowały się i tworzyły żel. Jego zaletą jest powolne rozkładanie w organizmie. Jest ono możliwe, jeśli będzie on miał dostęp do katalizatorów w postaci atomów żelaza umożliwiających włóknom skuteczną reakcję z alkoholem, dzięki czemu przekształcą go w kwas octowy. Reakcja warunkowana jest również wykorzystaniem niewielkiej ilości nadtlenku wodoru, który wytwarza się dzięki wcześniejszej reakcji pomiędzy glukozą i nanocząsteczkami złota.

Żel na kaca – doświadczenie

Żel jest jeszcze w fazie analiz, nie był bowiem testowany na ludziach. Naukowcy przebadali go na myszach. Podzielili je na dwie grupy, z których pierwsza otrzymywała alkohol tylko raz, a druga przyjmowała go regularnie przez 10 dni. Okazało się, że poziom alkoholu u myszy otrzymujących pojedynczą dawkę spadł o 40% po 30 minutach. Żel był im wcześniej aplikowany profilaktycznie. Natomiast po 5 godzinach poziom nadal spadał i wynosił 56% w porównaniu z grupą kontrolną. U zwierząt przyjmujących alkohol regularnie szkody w organizmie były mniejsze. Naukowcy złożyli już wniosek patentowy na żel, minie jednak sporo czasu, zanim wyląduje na półkach sklepowych.

Zobacz: Po szampańskiej zabawie w sylwestra ugotuj tę zupę z kiszonej kapusty. W mig staniesz na nogi!

Źródło: agrarheute.com, www.tygodnik-rolniczy.pl

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. październik 2024 19:33