Spis treści:
Żel na kaca a działanie alkoholu?
Z czego zrobiony jest żel na kaca?
Opracowali bowiem formułę-żel ze składników mleka, który rozkłada alkohol w organizmie. Ma skutecznie przeciwdziałać kacowi. W jaki sposób?
Żel na kaca
Niemiecki portal Agrarheute poinformował, że naukowcy z ETH Zurich stworzyli niecodzienny produkt – żel rozkładający alkohol w organizmie. Został stworzony z włókien białek serwatkowych, przy wykorzystaniu pojedynczych atomów żelaza i ma przekształcić alkohol w przewodzie pokarmowym w nieszkodliwy kwas octowy, jeszcze zanim przedostanie się on do krwi. Po wnikliwych badaniach i analizach okazało się, że receptura zmniejsza szkodliwe i odurzające działanie alkoholu.
Żel na kaca a działanie alkoholu?
Jaki jest mechanizm działania produktu? Po zjedzeniu żelu alkohol przesuwa się z wątroby do przewodu pokarmowego. Zdaniem prof. ds. żywności i materiałów miękkich w ETH Zurich Raffaele Mezzengi, innowacyjna receptura blokuje produkcję szkodliwego aldehydu octowego, czyli substancji odpowiedzialnej za kaca i wiele innych dolegliwości pojawiających się po spożyciu alkoholu. Dodatkowo można ów żel spożywać profilaktyczne, aby zapobiec wzrostowi poziomu alkoholu we krwi i nie dopuścić do złego samopoczucia. Działanie żelu jest skuteczne wtedy, gdy alkohol znajduje się jeszcze w przewodzie pokarmowym. Gdy doszło już do zatrucia, po prostu nie zadziała.
Przeczytaj także: Domowe sposoby na kaca
Z czego zrobiony jest żel na kaca?
Został zrobiony ze zwykłych białek serwatkowych gotowanych przez kilka godzin. Po dodaniu soli i wody powstawały długie, cienkie włókna, które sieciowały się i tworzyły żel. Jego zaletą jest powolne rozkładanie w organizmie. Jest ono możliwe, jeśli będzie on miał dostęp do katalizatorów w postaci atomów żelaza umożliwiających włóknom skuteczną reakcję z alkoholem, dzięki czemu przekształcą go w kwas octowy. Reakcja warunkowana jest również wykorzystaniem niewielkiej ilości nadtlenku wodoru, który wytwarza się dzięki wcześniejszej reakcji pomiędzy glukozą i nanocząsteczkami złota.
Żel na kaca – doświadczenie
Żel jest jeszcze w fazie analiz, nie był bowiem testowany na ludziach. Naukowcy przebadali go na myszach. Podzielili je na dwie grupy, z których pierwsza otrzymywała alkohol tylko raz, a druga przyjmowała go regularnie przez 10 dni. Okazało się, że poziom alkoholu u myszy otrzymujących pojedynczą dawkę spadł o 40% po 30 minutach. Żel był im wcześniej aplikowany profilaktycznie. Natomiast po 5 godzinach poziom nadal spadał i wynosił 56% w porównaniu z grupą kontrolną. U zwierząt przyjmujących alkohol regularnie szkody w organizmie były mniejsze. Naukowcy złożyli już wniosek patentowy na żel, minie jednak sporo czasu, zanim wyląduje na półkach sklepowych.
Zobacz: Po szampańskiej zabawie w sylwestra ugotuj tę zupę z kiszonej kapusty. W mig staniesz na nogi!
Źródło: agrarheute.com, www.tygodnik-rolniczy.pl
fot. envato elements