Według UK’s National Health Service niedobór witaminy B12 może prowadzić do łagodnej depresji. Osoba pozbawiona odpowiedniej ilości witamin może zmagać się z anemią, zmęczeniem, problemem ze wzrokiem, osłabieniem mięśni, a w konsekwencji – z problemami o podłożu psychologicznym.
Źródła witaminy B12
Witaminę B12 można znaleźć w mięsie, w jajkach, nabiale oraz wzbogaconych o tę witaminę płatkach czy drożdżach. Wynika z tego, że witaminę B12, w sporych ilościach, można znaleźć w mięsie, ale nie tylko.
B12 – sztuczna czy naturalna?
Okazuje się, że część producentów stosuje witaminę B12 do produkcji swoich wyrobów żywnościowych opartych na bazie roślin. Ze względu na restrykcje, które zapobiegają przedawkowaniu witaminy B12, produkty roślinne nie mogą jednak oferować takiego samego poziomu witaminy, co produkty naturalnie posiadające ją w swoim składzie. Ograniczenia spowodowane są tym, że grupą docelową dla roślinnych produktów są głównie wegetarianie i weganie, którzy swoją codzienną dietę już wzbogacają o suplementy zawierające witaminę B12.
B12 – nowa forma podania
Z kolei, Bobeldijk – niderlandzki producent żywności zajmujący się sprzedażą roślinnych produktów, takich jak wegańskie burgery i wegańskie smażone filety rybne – proponuje inne rozwiązanie dla suplementacji witaminy B12.
Linda Klock – menadżerka projektu w Bobeldijk w rozmowie z FoodNavigator wspomniała, że jako firma używają witaminowego premiksu, w którego skład wchodzą: witamina B12, żelazo i cynk. Roztwór dodawany jest do produktów w odpowiednich proporcjach tak, aby zapewnić klientowi rekomendowaną, dzienną porcję (15%) witaminy.
Należy pamiętać, że wytworzona przez firmę wersja B12 różni się od tej naturalnej znajdującej się w jedzeniu i piciu. Specjalnie spreparowana opcja zawiera hydroksylaminę lub cyjanokobalaminę, a naturalna wzbogacona jest o metylokobalaminę, hydroksylaminę i S-adenozylokobalamina.
Witamina niezbędna dla wegetarian i wegan
O zdanie na temat zapotrzebowania na witaminę B12 zapytano przedstawicielki dwóch firm zajmujących się produkcją żywności roślinnej – Karin Löwik (Vivera) i Lindę Klock (Bobeldijk), które w tym temacie są ze sobą zgodne.
– Przez większość czasu wegetarianie nadal jedzą produkty pochodzenia zwierzęcego, które zawierają witaminę B12, takie jak jogurt, mleko, ser lub jajka. Natomiast weganie unikają tego typu produktów, dlatego zaleca się im zażywanie suplementów zawierających B12 lub spożywanie produktów, do których dodaje się tę witaminę, by przyjęli należytą dzienną dawkę. Niedobór witaminy B12 może mieć nieprzyjemne skutki – mówi Klock w rozmowie z Food Navigator.
Witamina B12 może się pojawić także w produktach roślinnych, np. w suszonych wodorostach i glonach – wspomina – Ale spora część tego typu wariantów nie jest aktywna i nie jest odpowiednio wchłaniana przez organizm.
To pytanie do doktora albo dietetyka – dodaje Löwik – ale w skrócie, jeśli nie dostarczysz sobie wystarczającej ilości witamin i minerałów, wpłynie to negatywnie na twoje zdrowie.
Źródło: foodnavigator.pl
Oprac. Patrycja Lisowska
Fot. envato elements