Jakie miejsce wybrać na ogród warzywny?
Jeżeli planujemy nasz warzywnik od zera, warto najpierw ustalić miejsce, w którym zaczniemy uprawiać warzywa. Wybierzmy taką lokalizację na posesji, która jest dobrze nasłoneczniona przez dłuższy czas w ciągu dnia. Większość gatunków roślin będzie tego wymagała. Zapewniając warzywom dostęp do słońca, będziemy mieli pewność, że plony będą smaczne i bogate w witaminy. Ważnym czynnikiem jest również jakość gleby. Przed założeniem warzywnika warto jeszcze dodatkowo użyźnić ziemię. Dla niektórych gatunków konieczne będzie odkwaszenie podłoża – trzeba pamiętać, że większość warzyw lubi podłoże zasadowe, w przedziale pH 6,0-7,0. Musimy skupić się również na funkcjonalności. Miejsca, w których gleba jest bardzo lekka i szybko wysychająca, będzie trzeba częściej podlewać. Z kolei w tych lokalizacjach, w których gromadzą się zastoje wody, warto założyć grządki podwyższone.
Jak zaplanować uprawę współrzędną warzyw?
Uprawa współrzędna jest ważna przy zakładaniu warzywnika, ponieważ znacząco ułatwia pielęgnację. Ma to przełożenie głównie na działalność szkodników i rozprzestrzenianie się chorób. Na przykład w bliskim sąsiedztwie kapusty warto sadzić pomidory, szałwię czy koper. Dzięki temu największy szkodnik tego gatunku, motyl bielinek kapustnik, będzie miał trudności ze znalezieniem roślin, na których samica złoży jaja. Wszystko przez zapachy, jakie unoszą się od poszczególnych okazów – to one dezorientują szkodnika.
Uprawa współrzędna polega na posadzeniu w tym samym rzędzie dwóch, trzech bądź więcej gatunków roślin. Obok warzyw i ziół uprawiać możemy również rośliny ozdobne czy niskie krzewy owocowe. Szczególnie polecane do sąsiedztwa warzyw są zioła o silnym aromacie. Większość intensywnych zapachów skutecznie odstrasza szkodniki. Niektóre gatunki wpływają także na szybszy wzrost innych roślin. Ważną zaletą tego typu uprawy jest przeciwdziałanie erozji gleby. Sprawia to, że podłoże dla naszych roślin będzie szczególnie żyzne. Nie opłaca się sadzić jednego gatunku na tym samym stanowisku przez dłuższy czas – to sprzyja jałowieniu i zmęczeniu ziemi.
Jak przygotować ziemię w warzywniku na wiosnę?
Czas wczesnowiosenny sprzyjać będzie przygotowywaniu podłoża pod uprawę warzyw. Właściwa pielęgnacja gleby jeszcze przed zasianiem bądź zasadzeniem roślin jest bardzo ważna. Obejmować będzie kilka procesów. Pierwszy to odchwaszczanie. Z grządek usuwamy więc wszystkie pozostałości roślin uprawnych i chwasty. Polecane jest głębokie przekopanie ziemi, aby pozbyć się całych egzemplarzy, wraz z korzeniami. Kolejny etap będzie polegał na spulchnianiu gleby. Pamiętajmy że powinna być ona dość przepuszczalna i lekka, aby większość gatunków warzyw prawidłowo rosła. Powinno się także zadbać o właściwe pH ziemi, odpowiednie dla danego warzywa. Na koniec możemy spokojnie użyźnić podłoże obornikiem albo kompostem.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements