Niewłaściwy termin siewu
Każde warzywo ma przypisany konkretny, stały termin siania czy sadzenia. Czas wysiewu może zależeć też od odmiany. Najczęściej popełniany błąd polega na sadzeniu do gruntu tych roślin, które powinny kiełkować w wyższej temperaturze niż ta panująca na zewnątrz. Dotyczy to zazwyczaj pomidorów czy papryk – powinniśmy wcześniej przygotować ich rozsadę. Gdy zasiejemy warzywa w gruncie zbyt wcześnie, gdy jest jeszcze zimno, narazimy je na przemarznięcie. W rezultacie mogą w sezonie zdawać znacznie uboższe plony lub w ogóle ich nie rozwinąć.
Sadzenie roślin w sporym zagęszczeniu
Ten błąd dotyczy zwłaszcza właścicieli małych ogródków. Z pewnością zakładając warzywnik chcemy mieć jak najwięcej plonów, a przez to sadzimy wiele roślin w bardzo bliskiej odległości. Rosnące w zbyt dużym zagęszczeniu warzywa nie będą się rozwijać prawidłowo. Konieczna będzie „walka” o wodę, składniki odżywcze oraz światło słoneczne między poszczególnymi egzemplarzami. Znacznie zmniejszy to liczebność plonów, a dodatkowo taka sytuacja sprzyja rozwojowi chorób grzybowych. Wynika to z braku odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Dla użytkowników mniejszych ogrodów przydatne mogą okazać się alternatywy dla uprawy rzędowej, na przykład grządki podwyższone.
O OGRODZIE PODWYŻSZONYM PISALIŚMY TUTAJ: Rabaty podwyższone: jak zrobić ogródek w skrzyniach?
ORAZ TU: Jak samodzielnie zrobić podwyższone grządki warzywne?
Niedostosowanie płodozmianu
Czym jest płodozmian, inaczej zmianowanie? To sposób uprawy polegający na sadzeniu w danym miejscu i w konkretnej glebie różnych roślin bezpośrednio po sobie. Nie możemy uprawiać na tym samym stanowisku wciąż tych samych warzyw, bo szybko wyjałowimy glebę w naszym ogrodzie, a na to nie pomoże zwykłe nawożenie. Innym problemem związanym z niestosowaniem zasad płodozmianu jest wysokie ryzyko wystąpienia chorób i pojawienia się szkodników. Najprostszym rozwiązaniem będzie podział warzywnika na wydzielone sekcje. I tak w każdym obszarze co roku sadzimy różne grupy warzyw. Dobieramy je na podstawie rodzaju bądź wymagań w pielęgnacji. Dana grupa na swoje pierwotne stanowisko może powracać co 3 lub 4 lata. Takie działanie znacząco zwiększy szansę na dorodne, smaczne i zdrowe plony warzywne.
Nieprawidłowe warunki uprawy
Konkretne gatunki warzyw będą wymagały określonych warunków do wzrostu i owocowania. Dobrym rozwiązaniem będzie pogrupowanie ogrodu według wymagań danych roślin. Podczas siewu trzeba wziąć pod uwagę czynniki takie, jak:
- poziom nasłonecznienia – stanowisko słoneczne, półcieniste albo cieniste;
- wystawienie na działanie wiatru – stanowisko przewiewne bądź osłonięte;
- temperatura – wyższa bądź umiarkowana;
- pH podłoża – kwaśne, obojętne bądź zasadowe;
- częstotliwość podlewania – ziemia na stanowisku mniej bądź bardziej wilgotna;
- konieczność nawożenia, oczywiście przy wykorzystaniu naturalnych preparatów, pamiętajmy bowiem, że te plony wylądują później na naszym talerzu!
Przed umieszczeniem nasion bądź sadzonek jakiejkolwiek rośliny w podłożu najpierw należy odpowiednio przygotować glebę. Stanowisko pod grządki spulchniamy, zgrabiamy i usuwamy z niego jak najdokładniej chwasty bądź inne niechciane rośliny.
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: Zakładanie własnego warzywnika. 5 prostych kroków
Brak ochrony przed chorobami i szkodnikami
Warzywa najczęściej atakują szara pleśń, mączniak czy mszyce. Warto więc działać profilaktycznie. W tym celu przede wszystkim regularnie nawoźmy warzywnik. Możemy spróbować wielu naturalnych metod: gnojówek, na przykład z pokrzyw, nawozów z fusów po kawie czy torebek od herbaty lub oprysków z drożdży spożywczych. W ten sposób unikniemy zasilania roślin chemicznymi preparatami. Problemowi warto zapobiegać także na najwcześniejszym etapie. Nasiona i sadzonki kupujmy zawsze w sprawdzonych źródłach oraz wybierajmy gatunki warzyw bardziej odporne na szkodniki.
Kamila Berthold
Fot. Pixabay