Gotować każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej. Parafrazując słowa znanej piosenki, można zilustrować sytuacje, które na co dzień mają miejsce w domowej kuchni. Czasami jednak dobrze jest zaznajomić się z tak zwanymi trikami, sztuczkami, które pomogą uniknąć kulinarnych impasów.
Kuchenne sztuczki idealne podczas gotowania
- Tłustą płytę kuchenki przecieramy mokrą stroną skórki z cytryn. W ten sposób pozbywamy się plam.
- Żółty ser na dłużej zachowa swoją świeżość, jeśli umieścimy go z kilkoma kostkami cukru w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Sposób na nienaganne babeczki? Do formy na muffiny wsypujemy po łyżeczce suchego ryżu. Na tak przygotowaną powierzchnię wkładamy papilotki. Wlewamy do nich ciasto i pieczemy! Ryż wchłonie nadmiar tłuszczu i wody, a muffiny nie będą rozmoknięte. Dodatkowo łatwo będzie je wyjmować z papilotek.
- Miękkie i soczyste mięso? Zawsze wtedy, kiedy wcześniej namoczymy je w mleku.
- Kiedy najlepiej posolić zupę? Zawsze pod koniec gotowania!
- Aby ryż się nie sklejał, do gotującej się wody dodajemy łyżkę soku z cytryny.
- Naleśniki będą smaczniejsze, jeśli dodamy olej lub masło do ciasta zamiast na patelnię.
- Razem z chlebem przechowuj jabłko, a pieczywo będzie dłużej świeże.
- Nie lubisz pryskającego oleju? Podczas smażenia dodaj do niego odrobinę soli.
- Połóż drewnianą łyżkę na brzegach garnka, a – UWAGA – gotująca się zupa nie wykipi.
- Pomidory szybciej dojrzeją, jeśli zapakujesz je w papier, najlepiej razem z jabłkiem.
- Sposób na puszysty biszkopt – zrzucamy go na blat lub podłogę z odległości ok. 20 cm.
- Nie chcesz już więcej płakać przy obieraniu i krojeniu cebuli? Zamocz ją w zimnej wodzie, a nóż przepłukuj. Możesz też siekać z zapałką w ustach (siarka niweluje działanie soku z cebuli).
- Ubita piana z białek będzie idealna, gdy dodasz szczyptę soli.
- Jak uratować przesoloną zupę? Dodaj do niej surowego ziemniaka, który wchłonie sól.
Angelika Drygas
Fot. envato elements