StoryEditorSztuczki kulinarne

15 skutecznych trików kuchennych, które ułatwiają gotowanie

08.11.2022., 16:00h

Każdy, kto gotuje, nie raz spotkał się z uciążliwymi sytuacjami. Coś się przypaliło, coś wykipiało, danie wyszło za słone, podczas krojenia cebuli polały się łzy. Tych wpadek można uniknąć. Oto kilka sztuczek, które ułatwią codzienne pichcenie!

Gotować każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej. Parafrazując słowa znanej piosenki, można zilustrować sytuacje, które na co dzień mają miejsce w domowej kuchni. Czasami jednak dobrze jest zaznajomić się z tak zwanymi trikami, sztuczkami, które pomogą uniknąć kulinarnych impasów.

Kuchenne sztuczki idealne podczas gotowania

  • Tłustą płytę kuchenki przecieramy mokrą stroną skórki z cytryn. W ten sposób pozbywamy się plam.
  • Żółty ser na dłużej zachowa swoją świeżość, jeśli umieścimy go z kilkoma kostkami cukru w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  • Sposób na nienaganne babeczki? Do formy na muffiny wsypujemy po łyżeczce suchego ryżu. Na tak przygotowaną powierzchnię wkładamy papilotki. Wlewamy do nich ciasto i pieczemy! Ryż wchłonie nadmiar tłuszczu i wody, a muffiny nie będą rozmoknięte. Dodatkowo łatwo będzie je wyjmować z papilotek.
  • Miękkie i soczyste mięso? Zawsze wtedy, kiedy wcześniej namoczymy je w mleku.
  • Kiedy najlepiej posolić zupę? Zawsze pod koniec gotowania!
  • Aby ryż się nie sklejał, do gotującej się wody dodajemy łyżkę soku z cytryny.
  • Naleśniki będą smaczniejsze, jeśli dodamy olej lub masło do ciasta zamiast na patelnię.
  • Razem z chlebem przechowuj jabłko, a pieczywo będzie dłużej świeże.
image
FOTO: Envato Elements
  • Nie lubisz pryskającego oleju? Podczas smażenia dodaj do niego odrobinę soli.
  • Połóż drewnianą łyżkę na brzegach garnka, a – UWAGA – gotująca się zupa nie wykipi.
  • Pomidory szybciej dojrzeją, jeśli zapakujesz je w papier, najlepiej razem z jabłkiem.
  • Sposób na puszysty biszkopt – zrzucamy go na blat lub podłogę z odległości ok. 20 cm.
  • Nie chcesz już więcej płakać przy obieraniu i krojeniu cebuli? Zamocz ją w zimnej wodzie, a nóż przepłukuj. Możesz też siekać z zapałką w ustach (siarka niweluje działanie soku z cebuli).
  • Ubita piana z białek będzie idealna, gdy dodasz szczyptę soli.
  • Jak uratować przesoloną zupę? Dodaj do niej surowego ziemniaka, który wchłonie sól.

Angelika Drygas

Fot. envato elements

image
Less waste!

7 pomysłów na wykorzystanie resztek jedzenia

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. wrzesień 2024 18:30