StoryEditorEko triki

Czy woskowijka to higieniczny sposób na zapakowanie jedzenia?

Kilka lat temu świat ekologicznych gadżetów podbiły woskowijki. Promowano je jako zieloną alternatywę dla folii aluminiowej i innych foliowych opakowań na jedzenie. Dziś budzą kontrowersje. Czy są higieniczne? Czy można zrobić je w domu?

Spis treści:

Czym są woskowijki? 

Woskowijki to kawałki materiału, najczęściej bawełnianego, mocno nasączone pszczelim woskiem. Są sztywne, jednak pod wpływem ciepła rąk miękną i dopasowują się do pożądanego kształtu. Służą do pakowania jedzenia, stanowiąc ekologiczną alternatywę dla foliowych opakowań i jednorazowych torebek. Są popularnymi produktami typu less waste. Jeszcze do niedawna szaleli za nimi wszyscy fani ekologicznych rozwiązań, dziś jednak pojawiają się kolejne wątpliwości. 

Czy woskowijki są higieniczne? 

Wielorazowe opakowania mają to do siebie, że trzeba utrzymywać je w czystości. Wiele osób ma jednak wątpliwości co do tego, czy z woskowijkami jest to możliwe, bowiem każde pranie wypłukuje wosk, którym są one nasączone i który odpowiada za antybakteryjne właściwości bawełnianych owijek. Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Same w sobie, woskowijki są higieniczne dzięki woskowi pszczelemu. Należy jednak odpowiednio o nie dbać, by nie stały się siedliskiem bakterii. 

Przeczytaj także: Jak się pozbyć nieprzyjemnego zapachu z lodówki? 5 domowych sposobów

Jak czyścić i dbać o woskowijki? 

Po każdym użyciu woskowijek trzeba umyć je wilgotną gąbką z naturalnym detergentem i dokładnie wysuszyć. Nie wolno owijać nimi surowego mięsa ani ryb, odradza się także zabezpieczanie nimi gorących produktów bądź naczyń. Co kilka miesięcy trzeba wymienić woskowijkę, a jeżeli w międzyczasie wypłukał się z niej wosk, można odświeżyć ściereczkę, prasując ją z dodatkiem wosku pszczelego między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. 

Przeczytaj także: Jak rozmrozić chleb, aby smakował jak ten z piekarni?

Jak zrobić woskowijkę samodzielnie? 

Woskowijki z łatwością można zrobić w domu. Potrzebne będzie tylko kilka rzeczy: 

  • bawełniana szmatka, 
  • papier do pieczenia lub pergamin, 
  • wosk – pszczeli lub sojowy, 
  • tarka, 
  • 20 kropli olejku jojoba.

Bawełnianą szmatkę kładziemy na kawałku papieru do pieczenia. Wosk ścieramy na tarce i dodajemy olejek jojoba. Rozkładamy na materiale, przykrywamy drugim arkuszem papieru i prasujemy żelazkiem nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Warto sprawdzić, czy cała szmatka jest równomiernie pokryta woskiem, jeżeli nie, należy go dosypać i ponownie zaprasować. Gotową woskowijkę studzimy, odrywamy papier do pieczenia i możemy jej używać.

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. wrzesień 2024 10:02