StoryEditorSezon grillowy

Jak bezpiecznie korzystać z grilla gazowego?

18.04.2024., 14:00h
Grille gazowe, jeśli tylko są użytkowane zgodnie z zasadami, nie stwarzają zagrożenia dla zdrowia człowieka. Potrawy z takiego rusztu są soczyste i możemy zapomnieć o drażniącej oczy chmurze dymu.

Potrawy z grilla kojarzą się z wiosną i latem, spotkaniami na świeżym powietrzu, z imprezami, z czasem beztroski. Umożliwiają przygotowanie kreatywnych dań, pobudzając wyobraźnię kulinarną. Na ruszcie przyrządzimy nie tylko kiełbasy, ale także inne, bardziej wykwintne dania.

Bezpieczne grillowanie

Grillowanie powinno odbywać się pod nadzorem osób dorosłych – grill to sprzęt nie dla dzieci. Maluchy przebywające w ogrodzie w trakcie grillowania powinny pozostawać pod opieką – ruszt jest gorący, a dostęp do ognia bardzo łatwy.

Grill gazowy i jego specyfika 

Grill gazowy ma wiele zalet, dlatego zdobywa coraz większe rzesze fanów. Szybko się nagrzewa, a potrawy są równomiernie przyrumienione. Dania powstają w krótszym czasie, a temperaturę można łatwo kontrolować. Grill gazowy to urządzenie na lata, choć to sprzęt znacznie droższy od grilla węglowego. Jego przewaga dotyczy także wpływu na zdrowie – grill gazowy nie wytwarza substancji niebezpiecznych dla człowieka, ponieważ nie jest opalany węglem, a do jego rozpalenia nie używa się rozpałek pełnych szkodliwych substancji. Używany do grillowania gaz nie ma wpływu na zdrowie człowieka.

Zasady bezpiecznego korzystania z grilla gazowego:

  • butla gazowa powinna być umieszczona na stabilnym i płaskim podłożu, odpornym na ogień, jak najdalej od łatwopalnych materiałów; zawsze stawiamy butlę w pozycji pionowej i dokręcamy zawór oraz zabezpieczamy go nakrętką;
  • grillowanie powinno odbywać się na wolnym powietrzu, np. na ogrodzie, nie grillujemy w domu czy w innych zamkniętych pomieszczeniach;
  • należy dokładnie sprawdzić szczelność butli – spryskujemy miejsca łączeń roztworem płynu do mycia naczyń w wodzie w proporcji 1:3; wcześniej zamykamy oczywiście zawór i odłączamy butlę od grilla; jeśli pojawia się piana, oznacza to, że butla jest nieszczelna; na rynku dostępne są także preparaty profesjonale, dzięki którym przetestujemy szczelność grilla; warto zaopatrzyć się w specjalne pianki do sprawdzania nieszczelności;
  • grilla gazowego należy odpalać z otwartą pokrywą,
  • ważne jest utrzymanie czystości grilla – należy dbać o to, aby usuwać resztki z rusztu, aby się nie spalały, co może prowadzić do wydzielania substancji toksycznych.

Grill gazowy – jaką wybrać butlę gazową?

Na rynku można zakupić rozmaite butle gazowe, np. o pojemności 5 i 11 kg z mieszanką propanu i butanu. 11-kilogramowa butla gazowa będzie idealna, jeśli ktoś planuje częste korzystanie z grilla. Butle można użytkować zamiennie. Natomiast butle gazowe Nano (8-kilogramowe, z czystym propanem) sprawdzą się w grillach o mniejszych gabarytach.

image
Grillowanie

Czas rozpalić grilla! 5 przepisów na grillowane dania

Czy potrawy z grilla gazowego są fit?

Na grillu gazowym łatwo przygotować zdrowe potrawy bez smażenia w głębokim oleju. Dodatkowo, nadmiar tłuszczu z mięsa ulega naturalnej redukcji. Potrawy nie mają bezpośredniego kontaktu z płomieniem, a więc rzadko są przypalone.

oprac. Angelika Drygas

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 15:15