Potrawy z grilla kojarzą się z wiosną i latem, spotkaniami na świeżym powietrzu, z imprezami, z czasem beztroski. Umożliwiają przygotowanie kreatywnych dań, pobudzając wyobraźnię kulinarną. Na ruszcie przyrządzimy nie tylko kiełbasy, ale także inne, bardziej wykwintne dania.
Bezpieczne grillowanie
Grillowanie powinno odbywać się pod nadzorem osób dorosłych – grill to sprzęt nie dla dzieci. Maluchy przebywające w ogrodzie w trakcie grillowania powinny pozostawać pod opieką – ruszt jest gorący, a dostęp do ognia bardzo łatwy.
Grill gazowy i jego specyfika
Grill gazowy ma wiele zalet, dlatego zdobywa coraz większe rzesze fanów. Szybko się nagrzewa, a potrawy są równomiernie przyrumienione. Dania powstają w krótszym czasie, a temperaturę można łatwo kontrolować. Grill gazowy to urządzenie na lata, choć to sprzęt znacznie droższy od grilla węglowego. Jego przewaga dotyczy także wpływu na zdrowie – grill gazowy nie wytwarza substancji niebezpiecznych dla człowieka, ponieważ nie jest opalany węglem, a do jego rozpalenia nie używa się rozpałek pełnych szkodliwych substancji. Używany do grillowania gaz nie ma wpływu na zdrowie człowieka.
Zasady bezpiecznego korzystania z grilla gazowego:
- butla gazowa powinna być umieszczona na stabilnym i płaskim podłożu, odpornym na ogień, jak najdalej od łatwopalnych materiałów; zawsze stawiamy butlę w pozycji pionowej i dokręcamy zawór oraz zabezpieczamy go nakrętką;
- grillowanie powinno odbywać się na wolnym powietrzu, np. na ogrodzie, nie grillujemy w domu czy w innych zamkniętych pomieszczeniach;
- należy dokładnie sprawdzić szczelność butli – spryskujemy miejsca łączeń roztworem płynu do mycia naczyń w wodzie w proporcji 1:3; wcześniej zamykamy oczywiście zawór i odłączamy butlę od grilla; jeśli pojawia się piana, oznacza to, że butla jest nieszczelna; na rynku dostępne są także preparaty profesjonale, dzięki którym przetestujemy szczelność grilla; warto zaopatrzyć się w specjalne pianki do sprawdzania nieszczelności;
- grilla gazowego należy odpalać z otwartą pokrywą,
- ważne jest utrzymanie czystości grilla – należy dbać o to, aby usuwać resztki z rusztu, aby się nie spalały, co może prowadzić do wydzielania substancji toksycznych.
Grill gazowy – jaką wybrać butlę gazową?
Na rynku można zakupić rozmaite butle gazowe, np. o pojemności 5 i 11 kg z mieszanką propanu i butanu. 11-kilogramowa butla gazowa będzie idealna, jeśli ktoś planuje częste korzystanie z grilla. Butle można użytkować zamiennie. Natomiast butle gazowe Nano (8-kilogramowe, z czystym propanem) sprawdzą się w grillach o mniejszych gabarytach.
Czy potrawy z grilla gazowego są fit?
Na grillu gazowym łatwo przygotować zdrowe potrawy bez smażenia w głębokim oleju. Dodatkowo, nadmiar tłuszczu z mięsa ulega naturalnej redukcji. Potrawy nie mają bezpośredniego kontaktu z płomieniem, a więc rzadko są przypalone.
oprac. Angelika Drygas
fot. envato elements