Grillowanie to jedna z form aktywnego wypoczynku poza murami domu i wśród przyjaciół czy rodziny. Żeby w ogóle doszło do grillowania, potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Na rynku dostępnych jest sporo modeli, które różnią się nie tylko ceną, ale przede wszystkim parametrami i możliwościami.
Wybór grilla ogrodowego
Bierzemy pod uwagę rozmaite parametry, bo tylko przemyślany zakup będzie cieszył przez lata. Przede wszystkim zawracamy uwagę na rozmiar urządzenia – tutaj ważne jest dopasowanie do wielkości imprez, jakie chcesz organizować, ale także do wielkości ogrodu. Najważniejszą rzeczą jest jednak – typ grilla: gazowy, węglowy czy elektryczny – to podstawowa sprawa!
Grill węglowy – specyfika
Grille węglowe są najtańsze i najbardziej popularne. To typ tradycyjny, który nie nadwyręży budżetu. Aby korzystać z grilla węglowego, wystarczy brykiet bądź węgiel. Na ten typ sprzętu decydują się fani dymnego aromatu i niekoniecznie łatwego rozpalania. Rozpalenie grilla węglowego wymaga czasu i cierpliwości ze strony użytkownika, wymaga wprawy i zaopatrzenia w odpowiednie dodatki, np. w rozpałkę czy węgiel rzecz jasna.
Grill gazowy – zalety
Grille gazowe są nowoczesnym rozwiązaniem, ponieważ nie wymagają dużej aktywności, szybko się rozpalają, a dania powstają w krótszym czasie. Temperaturę można łatwo kontrolować. Zamiast węgla do jego uruchomienia niezbędna jest butla z gazem. Grill gazowy sprawdzi się przez wiele lat. Jego wadą jest wysoka cena. Grill gazowy w procesie obróbki termicznej nie wytwarza substancji niebezpiecznych dla człowieka, ponieważ nie jest opalany węglem, a do rozpalenia nie używa się szkodliwych rozpałek. Używany do grillowania gaz jest neutralny. Dla niektórych osób wadą może być brak dymnego aromatu.
Grill elektryczny – na zdrowo!
Grille elektryczne są wskazane dla osób preferujących bardzo proste rozwiązania lub mieszkających w apartamentach bez dostępu do ogrodu. Tego typu grill można włączyć na tarasie czy balkonie. Jest niezwykle prosty w obsłudze, łatwy w czyszczeniu i niedrogi. Potrawy przygotowane na takim ruszcie są zdrowe i soczyste. Grille elektryczne są komfortowe i w użytkowaniu.
Jaki grill ogrodowy wybrać?
Okazuje się, że grill gazowy i elektryczny jest bezpieczniejszy od węglowego, zarówno dla zdrowia człowieka, jak i dla środowiska. W grillu gazowym wytapiany tłuszcz nie przedostaje się do ognia, więc nie tworzą się szkodliwe dla zdrowia opary. Ponadto, sam brykiet i węgiel w trakcie grillowania emitują toksyczne substancje.
Angelika Drygas
fot. envato elements